poniedziałek, 27 czerwca 2011

Kurczak ala tajski

Jak już wspomniałam bardzo lubię kuchnię azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego curry.


  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 limonka - otarta skórka i sok
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • mini kukurydza - pół opakowania
  • garść groszku cukrowego
  • makaron jajeczny
Przygotować marynatę do kurczaka:
W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

W międzyczasie:
Przygotować makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam.

Na patelni lub w woku rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka wraz z marynatą. Gdy kurczak będzie usmazony dodać paprykę i kukurydzę, przesmażyć, dodać mleka kokosowego. Gotować na małym ogniu przez kilkanascie minut, pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy. 
Do kurczaka dodać makaron i przez chwilę podgrzewać, posypać sezamem i podawać.






Smacznego!

środa, 22 czerwca 2011

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne szpinakowe to bardzo smaczna i prosta potrawa, zapewne dobrze znana wegetarianom, ale to także ciekawe i zdrowe danie dla mięsożerców.


Farsz szpinakowy:

  • paczka mrożonego szpinaku - rozmrozić, najlepiej przez noc
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku)
Sos pomidorowy:
  • 1 cebula starta na tarce
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz
Sos beszamelowy:
  • 3 łyzki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 200 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Pozostałe:
  • kilka płatów makaronu do lasgne 
  • żółty ser
  • odrobina oleju do wysmarowania naczynia
Przygotowanie farszu szpinakowego:
Na patelni przesmażyć cebule i czosnek, gdy cebula się zeszklić dodać szpinak, smażyć przez około 10min.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę fetę, jeśli się na nią decydujemy.


Przygotowanie sosu pomidorowego:
Na patelni przesmażyć startą na tarce cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy sie zrumieni dodać pomidory z puszki, gdy się zagotują dodać bazylię i oregano. Stopniowo dodawać bulionu, sos powinien być dość żadki, ale nie wodnisty. 


Przygotowanie sosu beszamelowego:
W małym rondelku, na małym gazie, roztopić masło, stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się krupki. Mieszać, aż powstanie jednolita masa, nastepnie stopniowo dodawać mleko, nieustannie mieszając. Dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Zestawić z ognia.

Przygotowanie lasagne:
Prostokątne naczynie żąroodporne posmarować tłuszczem, na dno wlać troche sosu beszamelowego. Ułozyc pierwszą warstwę makaronu, polać ja sosem beszamelowym, nastepnie ułożyć warstwę szpinaku, warstwę sosu pomidorowego i położyć następną warstwę makaronu. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników (mnie zazwyczaj wychodzą dwie warstwy. Na ostatniej warstwie szpinaku i sosu pomidorowego położyc makaron, posmarować go sosem beszamelowym. Wierzch można posypać zółtym serem, ziołami i paryką.


Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 30 minut.
 


Smacznego

niedziela, 19 czerwca 2011

Niedzielny obiad - Pikantne pulpeciki

Pulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym z kuskusem

Dziś, będąc w sklepie, kupiłam mięso mielone i postanowiłam z niego zrobić pulpeciki. Długo zastanawiałam się nad ich przyżądzeniem, aż w końcu zadecydowałam, że będą to zwykłe pulpeciki w sosie pomidorowym, jednak aby dodać im trochę oryginalności postanowiłam zrobić je na ostro.

Pulpety


  • 50dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula starta na tarce
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • zioła i przyprawy: suszona pietruszka, oregano, bazylia, majeranek, papryka
  • sół, pieprz

Sos


  •  1 duża cebula - drobno posiekana
  • kilka ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu w zairenkach
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 laseczka cynamonu
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryk w proszku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 puszki siekanych pomidorów
  • pół kartonika przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • kuskus przygotowany wg instrukcji na opakowaniu

Przygotować pulpety
W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Uformować niewielkie pulpeciki (około 20), podsmażyć na patelni.

Przygotować sos
Na głębokiej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kminek, pieprz, cynamon, goździki, listek laurowy oraz kardamon. Smażyć około 5 minut, jeżeli mieszkanka jest zbyt sucha dodać wody. Dodać garam masala, kurkumę i paprykę w proszku.Smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać pomidory, zagotować i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać przecieru pomidorowego. Następnie przetrzeć sos przez sito, aby pozbyć się wsystkich ziarenek i żeby sos był jednolity i gładki. przelać spowrotem na patelnie, zagotować, dodać pulpeciki i gotować przez około 10 minut, aż pulpety będą ciepłe. Pod koniec smażenia przygotować kuskus wg instrukcji na opakowaniu.

Kuskus rozłożyc na talerze, polać sosem z pulpetami i od razu podawać. 









Smacznego!



środa, 15 czerwca 2011

Zupa - krem z zielonego groszku

Fantastyczna, lekka, acz bardzo sycąca zupa-krem.


  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 750g mrożonego groszku
  • 800ml rosołu lub bulionu
  • sól, pieprz, 
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • łyżka śmietany do przybrania
W garnku przesmażyć cebulę, czosnek, po chwili dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dolać bulionu, aby zakrył warzywa i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Dodać groszek i gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Przed końcem gotowania wyłowić łyżkę lub dwie groszków do ozdoby. 
Poczekać, aż zupa przestygnie, a następnie zmiksować na jednolitą masę.
W razie potrzeby podgrzać, podawać przyozdobioną groszkiem i śmietaną.



niedziela, 12 czerwca 2011

Tortila z tuńczykiem sweet-chilli

Ta zawiajana kanapka jest bardzo prostą przekąską, wspaniale nadającą się na drugie śniadanie do pracy/szkoły.

2 tortille
1 puszka tunczyka w sosie własnym
2 łyżki serka Philadelphia
2 łyżki sosu sweet - chilli
kilka kropli soku z cytryny

Tuńczyka odsączyć i przełożyć do miski dodać Philadelphię i sos sweet-chilly, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Tortile podgrzać w mikrofalówce (30sec.) lub na patelni aż zrobi sie ciepła.
Masę z tuńczyka równomiernie rozsmarować na tortilli, zrolować.


Smacznego!

sobota, 11 czerwca 2011

Makaron z suszonymi pomidorami i pesto

Sobotni lekki, szybki i prosty obiad w wersji wegetariańskiej, choć myślę, że przypadnie on również do gustu mięsożercom - tak dla odmiany;)

Makaron z suszonymi pomidorami i pesto

wtorek, 7 czerwca 2011

Słodko - kwaśny kurczak z makaronem i papryką

Dziś wpadłam na pomysł przyrządzenia lekkiego, wiosennego obiadu. Miałam ochotę na danie z makaronem, do którego dodałam paprykę, pierś z kurczaka, kilka dodatków i ...  
... spróbujcie sami - wyśmienity obiadek.

  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1-2 cebule biała lub czerwona
  • podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 20 - 25 dkg makaronu (świderki, kokardki, muszelki, itp) 
  • 2 ząbki czosnku  - przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub 1/4 łyżki suszonej
  • sól, pieprz
  • starty parmezan (opcjonalnie)

W misce wymieszać czosnek, kapary, rodzynki, musztardę, skórkę i sok z cytryny, miód, kolendrę, sól i pieprz. Dodać pierś z kurczaka i pozostawić do marynowania.


W międzyczasie ugotować makaron al dente.

Na patelni przesmażyć cebulę i paprykę, smażyć aż zmięknie, w trakcie smażenia można dolewać wody, aby warzywa się nie przypalały.


Pod koniec smażenia papryki, na drugiej patelni, usmażyć kurczaka. Nie odlewać wydzielającego się z kurczaka sosu.
Do usmażonej papryki dodać ugotowany makaron i przesmażonego kurczaka wraz z sosem.
 
Wszystko wymieszać i przez chwilę podgrzewać.

Podawać na ciepłych talerzach lub miseczkach, popruszone parmezanem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...