czwartek, 28 lipca 2011

Kurczak z morelami

Dziś miałam ochotę na danie kuchnii indyjskiej, lecz zmodyfikowalam je dodając suszone owoce, dzięki czemu nabrało cech dań z Bliskiego Wschodu.


  • 2 piersi kurczaka
  • 12 suszonych moreli
  • garść rodzynek
  • 1 goździk
  • 1 laska cynamonu
  • pół łyżeczki kminu
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz
Morele pokroić na mniejsze kawałki i gotować w niewielkiej ilości wody razem z rodzynkami i goździkiem przez około 10-15 minut.
Kurczaka pokoić w drobna kostkę, posolić i popieprzyć, odstawić.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni lub woku, przesmażyć cynamon i kmin aż ten zacznie "strzelać", należy uważać, aby przypraw nie przypalić. Dodać kurczaka i smażyć go przez kilkka minut. Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski.
Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut. 
Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje.

Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.






Smacznego!
Kurczak orientalnie

środa, 27 lipca 2011

Kurczak w kremowym sosie z suszonych pomidorów

Zainspirowała mnie nazwa tej potrawy, którą zobaczyłam na jakimś blogu, nie skorzystałam jednak z tamtego przepisu, gdyż wydawał mi się mało ciekawy, a potrawa na zdjęciach wyglądała niezbyt zachęcająco. Postanowiłam spróbować przygotować taką potrawę według łasnego uznania.


  • 2 piersi z kurczaka
  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (200g)
  • 2 małe czerwone cebulki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 2 czubate łyżki serka Philadelphia
  • zioła: bazylia i oregano
  • sól, pieprz
  • dodatkowo, aby danie było ostrzejsze dodałam łyżeczkę siekanego chili w oliwie tzw. "lazy chilli"
  • dodatkowo dodałam łyżeczkę zielonego pesto, gdyż bardzo dobrze komponuje się z pomidorami
  • makaron np. świderki lub ryż

Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na oliwie z pomidorów.
Pomidory zmiksować z czosnkiem i ziołami, dodać do smażącej się cebuli i smażyć, stopniowo dolewając bulionu, jednak nie za dużo, aby masa nie zrobiła się zbyt rzadka. 
Po kilku minutach dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Jeżeli masa jest zbyt sucha dolewać bulionu. Gdy kurczak się usmaży dodajemy Philadelphię, mieszamy aż serek się rozpuści i będzie równomiernie rozprowadzony i ponownie jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy bulionu. Gęstość sosu zależy od naszych upodobań. Ja podałam go dziś z kluseczkami, dlatego nie chciałam, aby był zbyt rzadki, jednak jeżeli ktoś ma ochotę zjeść to danie z ryżem to uważam że sos powinien być nieco rzadszy.







Smacznego!

sobota, 23 lipca 2011

Naleśnikowe wariacje

Naleśniki to wspaniałe, proste i niezbyt wymagające danie. Możemy je podawać właściwie ze wszytkim co znajdziemy w lodówce lub szafce.

Dziś podawałam naleśniki na słodko

Ciasto:

  • 200ml wody
  • 200ml mleka
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól, cukier
Przygotowujemy ciasto - wszytkie składniki mieszamy, mąki dodajemy tyle, aby ciasto było lejące się, ale niezbyt gęste. Po usmażeniu pierwszego naleśnika, można ciasto dorobić, ja wolę gdy jest ono dość rzadkie,  ponieważ wtedy lepiej rozlewa się na patelni, dzięki czemu można uformować ładne, cienkie i równe naleśniki.
Niewielką ilość ciasta wylewamy na patelnię, przechylając patelnię rozprowadzamy ciasto, aby równomiernie sie rozlało. Smażymy aż naleśnik na wierzchu będzie suchy, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

Farsz
 
Naleśniki na słodko można podawać z cukrem, dżemem, powidłami, owocami, a także... lodami



Tym razem podałam je ze znajdującymi się w domu brzoskiwiniami (można wykorzsytać także inne ulubione "miękkie" owoce).


Świetnie smakują także naleśniki z lodami


sobota, 9 lipca 2011

Zupa cebulowa

O zrobieniu tej zupy myslałam już od dłuższego czasu, ale jakoś się nie składało, aż w końcu zadecydowałam że będzie, kupiłam kilo cebuli, winko i do kuchni;) Zupa, jak każda zupa, jest bardzo prosta w przyrządzeniu.


  • 1kg cebuli pokrojonej w półtalarki
  • olej do przesmażenia cebuli
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 litr bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • kilka kromek bagietki do przyrządzenia grzanek
  • starty żółty ser lub mozzarella

W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać marchewkę i tymianek, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody. Dodać wino i smażyć aż zacznie się gotować, dodać bulion i sos sojowy, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku,  z solą należy uważać ponieważ bulion i sos sojowy są dość słone!

Pod sam koniec gotowania zupy przygotować grzanki, bagietkę pokroić na dość grube kromki posypać serem i podpiekać w piekarniku przez kilka minut aż lekko się zrumienią a ser się roztopi.

Nalać zupę do miseczek, na wierzchu położyć grzankę i podawać.



Smacznego!

wtorek, 5 lipca 2011

Najprostsza pizza

Myślicie o szybkim i łatwym obiedzie, gdy wracacie zmęczeni z pracy? Oto najprostsze i najszybsze danie, no i oczywiście bardzo smaczne;)


  • Paczka gotowego, rozwałkowanego kruchego ciasta
  • Koncentrat pomidorowy
  • Wasze ulubione dodatki, wędlina (szynka, salami, peperoni), warzywa (cebula, oliwki, papryka, pomidory, pieczarki, jalapeno, kukurydza, itp). Wszystko zależy od tego co macie w domu i na co macie ochotę. Pizza ma tę zaletę, że nie ma na nią jednego koknkretnego przepisu - kładziecie to chcecie;)
  • mozarella
  • przyprawy (bazylia, oregano, papryka)
Ciasto rozwinąć i ułożyc na blasze. Posmarować koncentratem pomidorowym. Ułożyc ulubione składniki, na wierzchu położyć mozarelle i posypać przyprawami.

Piec około 15 minut.



Smacznego!

niedziela, 3 lipca 2011

Kremowe zawijaski z oliwkami i jalapeno

Bardzo prosty przepis na szybki i efektowny obiad.



  • 2 kotlety schabowe, dobrze rozbite
  • garść czarnych oliwek drobno posiekanych
  • łyżka marynowanych papryczek jalapeno drobnych posiekanych
  • 2 łyżki Philadelphii
  • sól, pieprz

W miseczce wymieszać drobno pokrojone oliwki i papryczkę jalapeno i Philadelpnie, masę nałożyć na rozbite kotlety i zrolować. Aby zawijaski się trzymały można je spiąć wykałaczkami.
Wstawić do piekarnika na około 15 minut.
Podawać z sałatką, ja dziś przygotowałam sałatę z pomidorem i rukolą octem balsamicznym.






Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...