środa, 28 września 2011

Kociołkowanie

Jak już wspomniałam, w poprzednim poście, ostatni kilka dni wakacji spędziłam na działce w Polsce. I chcę tylko przypomnieć, że było wspaniale, cały dzień na powietrzu, spacery po lesie, zbieranie grzybów, piwko przy ognisku i oczywiście grillowanie.
Najciekawszymi potrawami z grilla, poza kiełbaską, były suszone śliwki zawinięte w boczek - pychotka, oscypki zawinięte w boczek - wspaniałe, choć nieco słone, a chyba z tego wszystkiego najsmaczniejszy był ser camember z żurawiną - rewelacja, a na deser banany zawinięte w boczek. Poprobowałam wszystkiego i wszystko było rewelacyjne i banalnie proste do przyrządzenia.

Jednak nieco więcej uwagi chciałabym poświęcić potrawie z kociołka przygotowanej na ognisku. Jest to bardzo proste i niezmiernie smaczne danie do przygotowania podczas pobytu na świeżym powietrzu Choć zimą może zaryzykuje przygotowanie go w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Wymaga ono jednak nieco przygotowań i uwagi podczas pieczenia. Do prawdziwego kociołkowania, niezbędny jest oczywiście kociołek i ognisko oraz to co chcemy w kociołku przyrządzić.

Przepis który podaje jest podstawowy i można go dowolnie modyfikować wg własnych upodobań.
Nie podaję również ilości poszczególnych składników, gdyż te ponownie zależą od tego co kto lubi i w jakich proporcjach jeść oraz od wielkości kociołka.

Skladniki:
  • boczek
  • ziemniaki
  • cebula
  • kiełbasa
  • marchew
  • buraki
  • sól, pieprz
  • kilka wierzchnich liści kapusty
Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy pokroić w niezbyt cienkie plasterki (około 0,5cm) boczek nieco cieniej.
Na dnie kociołka najlepiej położyć skórę od boczku. Ścianki kociołka stopniowo wykładamy plastrami boczku, w kociołku układamy warstwy poszczególnych warzyw oraz kiełbasę, delikatnie posypywać solą i pieprzem, najlepiej warstwę ziemniaków. Warzywa układamy aż kociołek będzie pełny lub nawet lekko czubaty, przykrywamy liścimi kapusty, tak aby wystawały poza krawędź kociołka, przykrywamy i dokręcamy pokrywkę. W miarę jak zawartość zmniejszy swoją objętość, pokrywę należy dokręcić, aby kociołek był szczelny. 

potrawy z kociołka,

Podczas pieczenia kociołka bardzo istotne jest przygotowanie ogniska. Kociołek nie powinien stać bezpośrednio w ogniu, płonące polana należy ułożyć dookoła garnka w formie słoneczka (patrz zdjęcia).

potrawy z kociołka,

dania z kociołka,

Danie wyśmienicie smakuje z zsiadłym mlekiem.

Smacznego!

poniedziałek, 26 września 2011

Kurki z jajkiem

Tydzień temu spędziłam wspaniały weekend na działce w Polsce. Odpoczywałam i rozkoszowałam się ciszą i spokojem. Szwendałam się po lasach zbierając grzyby, a wieczorem siedziałam przy ognisku i tradycyjnie piekłam kiełbaski na patyku. Spędziłam cudowny czas z rodzicami, siostrą i moim dwuletnim siostrzeńcem;) 
Z tego wyjazdu przywiozłam oczywiscie kilka ciekawych przepisów, którymi będę się dzielić w kolejnych postach. Pierwszym z nich są kurki, własnoręcznie zebrane kilka chwil przed wrzuceniem ich na patelnię, podane z jajkiem. 


sobota, 24 września 2011

Jajka w ramce

Natknęłam się na ten prosty lecz efektowny sposób serwowania jajek na jakiejś anglojęzycznej stronie i bardzo mi się on spodobał. Jest to zwykłe jajko sadzone, lecz podane w ciekawej formie i to właśnie przykuło moją uwagę;) Jajka w ramce to super pomysł podania tradycyjnego jajka sadzonego. Polecam! 

Jajka sadzone w ramce

piątek, 23 września 2011

Leczo

Ponieważ miałam w domu duży zapas papryki postanowiłam zrobić leczo, którego nie jadłam od bardzo dawna;) 

  • 1kg papryki (różnokolorowa)
  • 1kg cebuli
  • 1kg pomidorów
  • 2 papryczki chilli
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g kiełbasy
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano

Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt wąskie paski. Cebulę pokroić w półplasterki, pomidory w kostkę. 
Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni aż tłuszcz się wytopi a boczek przysmaży. Tłuszcz przelać do garnka wrzucić cebulę, paprykę i chilli, smażyć przez kilkanaście minut, gdy papryka zacznie mięknąć dodać pomidory. W międzyczasie kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do warzyw, dosypać soli, pieprzu i ziół, gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną a sos stanie się lekko gesty i aromatyczny.



Smacznego!


czwartek, 22 września 2011

Facebook

Codzienne gotowanie ma swoją stronę na Facebooku - serdecznie zapraszam do śledzenia ;)

Codzienne-Gotowanie Facebook

Zielona sałatka z pomarańczą

Moje kolejne wspaniałe odkrycie. Doskonała sałtka nadająca się jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.


  • paczka mieszanych warzyw liściastych (szpinak, rukola, rukwia wodna)
  • mała pomarańcza
  • marchewka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego 
  • pół łyżeczki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Przgotować sos: w miseczce wymieszać miód, ocet, musztardę i odrobinę soku z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Warzywa umyć, osuszyć, przebrać, ja odrywam ogonki i łodyżki, aby zostały tylko liście, dodać cząstki pomarańczy, zalać sosem i delikanie wymieszać. 


Smacznego!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...