czwartek, 27 października 2011

Błyskawiczna sałatka z selera konserwowego

Spodziewałam się wizyty koleżanki i chciałam przygotować coś do przekąszenia, myślałam o jakiejś szybkiej sałatce, bo po pracy nie miałam czasu na długie stanie w kuchni. Przeglądając przepisy zobaczyłam coś z selera konserwowego i przypomniałam sobie, że mam słoiczek w szafce i to wzięłam za podstawę, kiedyś robiłam sałatkę - seler z kukurydza, ale jak dla gościa wydawała mi się nieco uboga, postanowiłam dodać do niej ananasa i trochę mięska - efekt - wytworna sałatka o specyficznym smaku. A jak się później okazało, jedna z ulubionych mojej koleżanki;) 

Błyskawiczna sałatka z selera konserwowego

wtorek, 25 października 2011

Tarta z porem i bekonem

Już od dawna miałam ochotę przyrzadzić jakąś tartę. W końcu jednak naszedł taki dzień, że wszystkie niezbędne składniki miałam w domu, naszła mnie ochota i chęć działania i zrobiłam z dawna planowaną potrawę :) I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania:) Szczególnie obawiałam się o ciasto, ponieważ robiłam je po raz pierwszy! Przepisów na przygotowanie kruchego ciasta jest całe mnóstwo, a ja jako laik w ogóle nie miałam pojęcia który z nich wybrać. W końcu zdecydowałam się na chyba najprostsze i okazało się, że wybór był trafny, bo wyszło rewelacyjne, delikatne, kruchutkie, rozpływające się w ustach:) Polacam!

Ciasto:
  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • odrobina wody
  • sól

Farsz:
  • 2-3 pory
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • bekon (użyłam zawartość dwóch opakowań po okolo 8 plasterków, 400g)
  • śmietana
  • 2 jajka
  • żółty ser
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz


Zagnieść ciasto - miękkie masło pokrojone w kostkę zagnieść z mąką i niewielką ilością soli, dodać zółtko. Wyrabiać aż masa będzie jednolicie gładka, jeżeli ciasto jest zbyt suche i się nie klei dodać odrobinę zimnej wody. Ulepić kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez około 30 minut.

Przygotowanie farszu:

Na patelni przesmażyć cebulę, czosnek i pora, gdy warzywa zmiękną dodać bekon dobrze przesmażyc, ale uważać aby się zbytnio nie przypiekł. 
W dużm naczyniu wymieszać śmietanę z jajkiem, można także dodać białko z jajka od wyrabiania ciasta. Dodać starty żółty ser, musztardę, gałkę muszkatołową i pieprz. Nie dodawać soli, ponieważ bekon jest bardzo słony!!! Przelać zawartość na patelnię i dokładnie wymieszać z porem i bekonem.
Ciasto rozwałkować do grubości około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do tarty. Napełnić farszem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.


Smacznego!

poniedziałek, 24 października 2011

Zmiana wyglądu

Po bardzo długich i intensywnych poszukiwaniach w końcu wybrałam nowe tło bloga! Choć mówiąc szczerze nie jestem do końca przekonana czy mi się ono podoba. Stwiedziłam jednak, że czarne absolutnie nie nadaje się do bloga kulinarnego;) Mam nadzieję, że Wam, jako czytelnikom, przypadnie do gustu i nie wyda się zbyt ozdobne czy wyszukane;) 

Pozdrawiam wszystkich zaglądająych, a już jutro (mam nadzieję) kolejny wpis;) 

środa, 19 października 2011

Tajska zupa dyniowa

Połączenie dyni z mlekiem kokosowym? Czemu nie! Miałam niezmierną ochotę spróbować dyni na sposób orientalny - efekt? Rewelacja! Pyszny, gęsty krem z dyni na spokój tajski - z kokosem i limonką, delikatnie ostry - jednym słowem raj dla podniebienia! Gorąco polecam!

  • 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 paprycza chili (opcjonalnie)

Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić. W garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem i mlekiem kokosowym (3/4 puszki). Kłącza trawy cytrynowej rozgnieść i używać do mieszania zupy, w ten sposób najlepiej wydobywa się z niej smak i aromat. Zupę gotować aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania zacząć doprawiać: spróbować czy zupa jest wystarczająco kokosowa, jeżeli nie dodać mleka, zostawić jednak  odrobinę do przybrania zupy, wcisnąć część soku z limonki, również do smaku i własnego gustu, popieprzyć, posolić i wsypać łyżeczkę cukru, jesli chcemy żeby zupa była delikatnie słodka (ja wsypalam dwie i wcale nie było za dużo). Należy jednak pamiętać, że po zmiksowaniu zupa nieco zmieni smak, tzn. złagodnieje. Jeszcze chwilę pogotować, nastepnię zdjąć z ognia i przestudzić. Zmiksować, podgrzać, ponownie spróbować i ostatecznie doprawić wg uznania. Ja na koniec dodałam jeszcze trochę mleka kosowego i soku z limonki.
Nalać na talerze, przybrać mlekiem kokosowym i pokrojoną w krążki papryczką chili i podawać.



Smacznego!

piątek, 14 października 2011

Krem brokułowy z grzankami

Krem brokułowy można serować małym dzieciom i na eleganckich pryzjęciach. Ja wybrałam coś pomiędzy. Bardzo smaczna i pożywna zupa - krem. Banalnie prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i efektowna.


  • 2 brokuły
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera (korzeń) 
  • 1l wody
  • łyżeczka papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego lub innego
Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do garnka, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek. Zalać minimalną ilością wody, tylko tyle aby przykrywała warzywa. Przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania można odkryć, aby woda nieco odparowała. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Lekko przestudzić i zmiksować. Pieczywo tostowe pokroić  w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek dodać grzanki i podawać.


Smacznego! 

poniedziałek, 10 października 2011

Łosoś wędzony z buraczkami i serkiem z odrobiną wódki

Fantastyczna przekąska, robiąca furorę na wszelkich imprezach. Bardzo ciekawe połączenie łososia z buraczkami, do tego serek z chrzanem i odrobiną wódki stwarzają niesamowite doznania smakowe. Dodaję ten przepis dziś w związku z konkursem, w którym postanowiłam wziąć udział.


  • kilka płatów wędzonego łososia (200g)
  • opakowanie serka Philadelphia Light (200g)
  • 3 - 4 małe ugotowane buraki starte na grubej tarce lub pokrojone w cienkie słupki
  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 3 łyżki czystej wódki
  • kawior (opcjonalnie)
  • pieprz, koperek
  • cytryny
  • pieczywo tostowe i masło (opcjonalnie)
W miseczce dokładnie wymieszać Philadelphię, chrzan i wódkę (proporcje, szczególnie chrzanu można zmieniać w zależności jak ostrą potrawę chcemy otrzymać).
Plastry łososia ułożyć na talerzu, delikatnie skropić sokiem  z cytryny. Nałożyć buraczki, następnie serek, przyozdobić kawiorem (jeśli używamy), poprószyć świeżo mielonym pieprzem i koperkiem.

Łososia można także ułożyć na tostach, tworząc wykwintne, poręczne kanapeczki. Pieczywo tostowe opiec, lekko posmarować masłem, przekroić w poprzek, aby powstały trójkątne kanapeczki, ułożyć na nich łososia i serwować.




Smacznego!

czwartek, 6 października 2011

Zupa dyniowa na ostro z nutką kokosa

Sezon dyniowy w pełni i wszyscy przygotowują dynie na różne sposoby, postanowiłam i ja zawalczyć z tym wspaniałym warzywem. Na początek zupa;)


  • 1 mała dynia, moja ważyła 1,2kg przed "wypatroszeniem"
  • 1 średnia cabula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1cm startego imbiru
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 0,5 papryczki chili 
  • 2 szczypty kminu, kolendry, cynamonu i gałki muszkatłowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 100-150ml mleka kokosowego

W niewielkim garnku przesmażyć na oliwie kmin, kolendrę i cynamon. Po chwili dodać cebulę, czosnek, imbir, chili oraz pokrojoną dynię. Przeglądając różne przepisy zauważyłam, że większość osób najpierw piecze dynie, ja uważam, że nie jest to konieczne. Dynie można bardzo łatwo obrać zwykłą obieraczką do warzyw. Ponadto chiałałam mieć cały smak dyni "wygotowany" w zupie, a nie stracony gdzieć w piekarniku;) Dlatego do garnka wrzucam surową dynie. Warzywa chwilkę przesmażyć, aby pokryły się oliwą i przyprawami, następnie zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż dynia będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, cukier i mleko kokosowe. (Podane proporcje można dowolnie zmieniać wg własnego smaku. Nie dodawałam zbyt dużo mleka kokosowego, aby nie zagłuszył delikatnego smaku dyni, a tylko dodał, lekkiego, specyficznego posmaku). Doprawić do smaku solą (ostrożnie ponieważ zupa może być dość słona od bulionu!) i pieprzem, dodać niewielką ilość tartej gałki muszkatłowej. Dokładnie zmiksować. 




Smacznego!

wtorek, 4 października 2011

Stek z nowej patelni

W weekend nabyłam wspaniałą, żeliwną patelnię do grilowania i postanowiłam ją jak najszybciej przetestować. Najpierw jednak należało ją zakonserwować, czyli natłuścić i pożądnie wygrzać, a właściwie wypiec. Po tym zabiegu nadaje się do użycia, jednak co jakiś czas trzeba go powtarzać.

Skladniki:
  • 2 cienkie steki
  • tymianek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Steki posolić, popieprzyć i natrzeć tymiankiem. Patelnie dobrze rozgrzać, położyć steki i smażyć bez dodatku tłuszczu około minuty z każdej strony (w zależności od tego czy chcemy stek krwisty czy dobrze wypieczony czas należy odpowienio zmodyfikować).

Dodatkiem do mięsa jest sos musztardowy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • pół szklanki wina
Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje.

Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni z sosem balsamiczno miodowym.



Smacznego!

poniedziałek, 3 października 2011

Makaron ze szpinakiem i bekonem

Po powrocie z pracy, często jestem zmęczona i wolałabym usiąść i zrelaksować się na kanapie, a nie stać godzinami w kuchni. Dlatego często staram się wymyślić szybki i nieskomplikowany obiad. Dziś, ponieważ mialam w lodówce swieży szpinak, postanowiłam przygotować banalne, ale smaczne i zdrowe danie - makaron ze szpinakiem z dodatkiem bekonu na ostro. 

  • paczka świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • makaron świderki
  • kilka plastrów bekonu
  • sól, pieprz
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Szpinak umyć i przebrać odrywając ogonki.
W międzyczasie na jednej patelni usmażyć bekon (bez dodatku tłuszczu) i odłożyć aby lekko przestygł, następnie pokroić w paski szerokości około 1cm.
Na drugiej, głębokiej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i papryczkę chili, pozbawioną nasion i drobniutko posiekaną.
Gdy cebula lekko zbrązowieje dodać szpinak, delikatnie mieszać aż zmniejszy swoją objętość, można podlać odrobiną wody. Po chwili dodać bekon i makaron, dokładnie wymieszać pozostawiając patelnię na palniku, aby przestudzone składniki się podgrzały. 





Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...