środa, 23 listopada 2011

Wieprzowina w pięciu smakach

Po kaczce na sposób azjatycki, miałam straszną ochotę na coś o podobnym smaku: słodkie, sojowe i pachnące egzotycznymi przyprawami - cynamonem, anyżem i goździkami. Podpatrzyłam kilka przepisów i w efekcie stworzyłam własne, całkiem smaczne danie -wieprzowinę w pięciu smakach.


Wieprzowina w pięciu smakach

wtorek, 22 listopada 2011

Jajecznica z sosem sweet-chilli

Wczoraj na kolację przygotowałam sobie na szybko jajecznicę. Początkowo zdecydowałam nie wrzucać tego przepisu na bloga, nie zrobiłam więc zdjęcia i szybko ją pochłonęłam, ponieważ byłam bardzo głodna. Później jednak usiadłam przy komputerze, zaczęłam przeglądać przepisy i natknęłam się na wpis o jajecznicy, czy raczej o wariacjach na jej temat;) I pomyślałam, że przecież miał to być blog o CODZIENNYM gotowaniu - szybkim, prostym, nieskomplikowanym, dlatego też postanowiłam przedstawić moją wersję rozbełtanych jajek z patelni:) 

  • kilka gałązek grubego szczypioru
  • kilka plasterków wędliny
  • pół małej papryczki chili
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, paryka
  • sos sweet-chilli 
  • łyżka masła
Na patelni roztopić masło, przesmażyć szczypior, wędlinę i papryczkę chili. Wbić jajka, doprawić do smaku i delikatnie mieszać. Ja lubię jajecznicę wilgotną, czyli lekko ściętą, więc gdy tylko białko zaczyna się ścinać, zdejmuję patelnię z ognia chwilę jeszcze mieszam i gotowe.

Nakładamy na talerz, polewamy sosem sweet-chilli (wg uznania).

Smacznego!

niedziela, 20 listopada 2011

Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi

Pierś z kaczki od dłuższego czasu leżała w zamrażarce i czekała aż znajdę dla niej odpowiednie zastosowanie - przepis. W końcu nadeszła jej pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;) 
Ostatecznie zdecydowałam się na przygotowanie kaczki w "pięciu smakach" z pak choi* i karmelizowaną gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie o tym mówić swoim gościom;) którzy z pewnością będą zachwyceni tym daniem).


Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi

środa, 2 listopada 2011

Warzywne risotto mamusi

Jesień to taka pora kiedy, bedąc dzieckiem, prawie w każdy weekend na stole pojawiało się warzywne risotto, a ja je po prostu uwielbiałam. Teraz będąc daleko od domu i "maminej" kuchni, próbuje sama przygotować to pyszne danie.
  • 4 dorodne marchewki
  • 3 ładne pietruszki
  • kawałek selera (ćwierć)
  • 1 por
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500ml bulinu warzywnego
  • 1 kubek ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled!
  • pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano
  • kawałek żółtego sera

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroic w cienkie plasterki.  W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i wymieszać, aby pokryły sie tłuszczem, dodać nieco wody, aby się nie przypaliły i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła.
Na patlni , na maśle, przesmażyć ryż aż lekko zbrązowieje, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulinem, wymieszać, przykryć i piec około 45 minut lub do chwili aż ryż będzie miękki. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, posypać startym żółtym serem i popruszyć papryką.



Smacznego!

Po prostu Risotto

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...