niedziela, 26 lutego 2012

Jajecznica z serem

Kolejny pomysł na jajecznicę. 

  • 2-3 jajka
  • pół cebuli
  • papryczka chilli
  • pół czerwonej papryki
  • garść startego żółtego sera
Na patelni przesmażyć cebulę i chilli aż się zrumieni, dodać paprykę i smażyć aż zmięknie. Po chwili dodać jajka, wymieszać i poczekać aż się zetną, pod koniec dodać starty ser, chwilę potrzymać na ogniu, aż ser się rozpuści. Natychmiast podawać. 


Smacznego!

niedziela, 19 lutego 2012

Jajka w koszulkach na szparagach

Już od dawna miałam ochotę na szparagi z jajkiem w koszulce, aż wczoraj kupiłam bardzo ładne i dorodne szparagi i przygotowałam wyśmienite i wytworne śniadanie. Przy okazji dodam może kilka słów o samych szparagach - aby kupić świeże szparagi należy zwrócić uwagę, aby miały zamknięte główki, a ich końce były wilgotne, natomiast łodygi pocierane o siebie powinny charakterystycznie skrzypieć. Szparagi najlepiej przygotować jak najszybciej, nie nadają się do dłuższego przechowywania. Zielone szparagi nie wymagają obierania, trzeba je tylko umyć i odciąć zdrewniałą końcówkę. Najlepiej gotować je w wysokim garnku "na stojąco" główki, nie muszą być zanurzone w wodzie, do ich "obgotowania" wystarczy para unosząca się z garnka, jeśli jednak nie mamy odpowiedniego garnka do gotowania szparagów (istnieją specjalne garnki z sitkiem przeznaczone wyłącznie do gotowania szparagów (!)) można je także spokojnie gotować na głębokiej patelni, ponieważ jest szeroka, lub na parze. 


szparagi z jajkiem, szparagi jak przygotować, jak podawać szparagi,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...