poniedziałek, 23 lipca 2012

Kurczak z mango

Jak już wspominałam, bardzo lubię kuchnię indyjską. Dania tej kuchni są bardzo proste do przygotowania i choć może nie są zbyt fotogeniczne, smakują wyśmienicie. Dlatego też dziś przedstawiam Wam kolejne danie z subkontynentu indyjskiego, a jest to kurczak z mango. Mogę Was zapewnić, że połączenie drobiu z owocami jest wspaniałe, a z mango wręcz wyśmienite! 
Muszę Was jednak uprzedzić, że aby zacząć przygotowywać dania kuchni indyjskiej należy najpierw zaopatrzyć się w kilka podstawowych przypraw bez których potrawy te po prostu nie mogą się obejść. Dlatego też przed przystąpieniem do gotowania, warto przejrzeć trochę przepisów i zakupić najczęściej powtarzające się przyprawy, dzięki którym dania te są tak kolorowe i aromatyczne. 


Curry z kurczaka z mango

wtorek, 17 lipca 2012

Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami

Po raz pierwszy spróbowałam makaronu z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami we włoskiej knajpce, gdzie spędziłam z koleżankami bardzo udany i długi wieczór, na zakończenie pełnego wrażeń dnia. Potrawa w restauracji bardzo mi smakowała i postanowiłam, że muszę ją odtworzyć w swojej kuchni. Minęło co prawda trochę czasu, ale w końcu postanowiłam przygotować ten pyszny makaron. Smakuje może nieco inaczej niż ten w restauracji, ale mimo tego jest wyśmienity, a jednoczenie bardzo prosty do przygotowania. Polecam!


Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami, pomysł na szparagi, jak przygotować szparagi, makaron ze szparagami

sobota, 14 lipca 2012

Frittata z wędzonym łososiem

Lubię dobre sobotnie śniadanie. Lubię wstać bez pośpiechu, pokręcić się po mieszkaniu w pidżamie, rozejrzeć się, wypić herbatę, przejrzeć co nowego w necie, a potem zaczynam myśleć o śniadaniu. Zwykle jest około południa. I wtedy nachodzi mnie ochota na coś dobrego, smacznego, nowego, nietuzinkowego. W końcu mam czas i mogę kombinować i wymyślać oryginalne śniadania. Gdyby tylko nie ten wzmagający się głód... Ponieważ bardzo lubię jajka w każdej postaci, postanowiłam coś z nich przygotować. W lodówce znalazła się też paczka wędzonego łososia, a że takie połączenie jest niezmiernie interesujące od razu przystąpiłam do działania. W ten sposób powstała frittata z wędzonym łososiem, dodałam jeszcze kilka różnych dodatków i... efekt przeszedł moje oczekiwania! Wyśmienita frittata z delikatnym aromatem wędzonej ryby i kwaskowych kaparów - rewelacja!


Fritata z wędzonym łososiem

czwartek, 12 lipca 2012

Ostra zupa z ciecierzycy

Ostatnio, w związku z wizytą koleżanki, gotuję sporo wegetariańskich, czy wręcz wegańskich potraw. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo ciekawą, a zarazem bardzo prostą ostrą zupę z ciecierzycy. Kwaskowa, ostra, z delikatnym posmakiem limonki - pyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;) 
PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food".

Ostra zupa z ciecierzycy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...