czwartek, 31 stycznia 2013

Sycylijskie fusilli

Dzisiejszy przepis na sycylijskie fusilli pochodzi z Nigellissimy (z moimi niewielkimi modyfikacjami). Jest to moja pierwsza książka Nigelli, zdecydowałam się na jej zakup, gdyż zawiera przepisy kuchni włoskiej, które ostatnio bardzo polubiłam, co być może zauważyliście;) Ponadto książka ta była w bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała £12 ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;) 
A wracając do przepisu... Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem migdałów i rodzynek, kwaskowych kaparów i ostrego czosnku, a skoro pomidory to nie może obyć się bez bazylii. Wszystko to tworzy wyśmienitą kompozycję, istny raj dla podniebienia! Na koniec, aby Was dłużej nie zatrzymywać, bo pewnie chcielibyście zapoznać się z przepisem i przystąpić do działania, dodam że jest to banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Polecam! 

Sycylijskie fusilli

wtorek, 22 stycznia 2013

Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego

Miałam sporą porcję mięsa z rosołu i zastanawiałam się jak je wykorzystać. Z warzyw zrobiłam oczywiście sałatkę, z mięsem miałam problem. Przeglądałam różne przepisy i ostatecznie zdecydowałam się na paszteciki z mięsa rosołowego z suszonymi pomidorami - szybkie i łatwe w wykonaniu. Dodatkowo ułatwiłam sobie sprawę poprzez zakupienie gotowego, rozwałkowanego ciasta;) W związku z czym musiałam ograniczyć się jedynie do przygotowania farszu, a następnie zwinięciu ciasta i wstawieniu go do piekarnika.

paszteciki z mięsa rosołowego

sobota, 19 stycznia 2013

Jajecznica z wędzonym łososiem i zielonym groszkiem

Dziś chciałabym przedstawić Wam kolejny, ciekawy przepis na bardzo smaczną jajecznicę z wędzonym łososiem z jajkiem i zielonym groszkiem.Wędzony łosoś idealnie pasuje do jajka, natomiast zielony groszek nadaje potrawie lekko słodki posmak. Ta jajecznica jest nieco podobna do przedstawionej już kiedyś przez mnie Frittaty z wędzonym łososiem. Jednakże ze względu na K., który nie przepada za omletami (jak można nie lubić frittaty!?), ale za to bardzo lubi wszelkie odmiany jajecznicy, przygotowałam to banalne danie. Wyszło wcale niebanalnie :)

jajecznica, jajecznica z łososiem wędzonym, jajecznica z zielony groszkiem,

środa, 16 stycznia 2013

Fasolka szparagowa z woka

Przepis na fasolkę szparagowa z woka upatrzyłam w książce "Dania z Woka", którą dostałam od rodziców. Już gdy po raz pierwszy przeglądałam tę książkę, zwróciłam uwagę na ten przepis i zaznaczyłam go, jako ciekawy i godny wypróbowania. I gdy tylko w domu pojawiła się fasolka, od razu wiedziałam jak ją przygotuje;) Ponadto, jak większość dań przygotowywanych w woku, dań typu stir-fry, jest niesamowicie proste, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu, co stanowi jego ogromną zaletę, szczególnie kiedy wraca się do domu po 18, głodnym, zmęczonym i złym;) Polecam!

Fasolka szparagowa z woka

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Makaron z cukinią i szafranem

Chodziłam i kręciłam się po mieszkaniu. Miałam ochotę "coś przekąsić", jednak nie miałam żadnego konkretnego planu na obiad, nie miałam też nic "obiadowego" w lodówce. Zaczęłam przeglądać książki i doszłam do wniosku, że najszybsza w przygotowaniu będzie jakaś potrawa z makaronu. Zajrzałam na półkę z warzywami i wypatrzyłam tam cukinię, dodałam szafranu, śmietany i odrobinę chili, aby nadać całości odrobinę wyrazu. I tak oto, w niecałe 30 minut, powstał makaron z cukinią i szafranem - wyśmienite, delikatne, kremowe danie. Polecam! 

Makaron z cukinią i szafranem

sobota, 12 stycznia 2013

Jajecznica na boczku

Kolejny pomysł na pyszną jajecznicę. Tym razem usmażona na boczku i wytopionym z niego tłuszczu. Oczywiście z dodatkiem cebulki, jest pyszna, aromatyczna i kleista, taka jaką uwielbiam! Dodam tylko, że wbrew pozorom nie jest to szybkie danie, składniki trzeba powoli podgrzewać, wytapiać, smażyć, dusić, aby stopniowo wydobyć cały ich smak. Dlatego też jest ona idealna na sobotnie leniwe śniadanie. Polecam! 


czwartek, 10 stycznia 2013

Spaghetti bolognese

Wczoraj K. przyniósł mięso mielone. Zastanawiałam się co z niego przygotuję. Początkowo zdecydowałam, że będą kotleciki mielone, których nie jadłam od niepamiętnych już czasów. Dziś jednak przeglądając strony z przepisami wpadło mi w oko spaghetti z sosem bolońskim i od razu zapragnęłam takie zjeść. Nie mogłam doczekać się wyjścia z pracy i powrotu do domu, aby zabrać się za pichcenie. I tak oto powstał wspaniały, aromatyczny, pomidorowo - ziołowy sos. Palce lizać! Polecam! 



Spagetti bolognese

środa, 9 stycznia 2013

Makaron z wędzonym łososiem i kaparami**

Miałam w domu nadmiar wędzonego łososia i musiałam wykombinować co z niego przygotować. Przeglądałam różne przepisy, ale jakoś nic mi nie pasowało i ostatecznie, jedynie podpierając się tymi przepisami, wymyśliłam coś własnego;) Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania i nie potrzeba żadnych wymyślnych składników;) I jak zwykle smakuje wyśmienicie – pyszny kremowy sos, łagodny łosoś, lekko ostro – kwaskowy posmak. Pychotka!

Makaron z wędzonym łososiem i kaparami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...