środa, 13 marca 2013

Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami

Zapowiadało się niepozornie, niewinnie, prosto, szybko i późno, a wyszło jak zwykle - przepysznie. 
Siedziałam w niedzielne popołudnie i zastanawiałam się co przygotować do jedzenia. Nie miałam żadnego mięsa i w ogóle niewiele w lodówce, a już na pewno nic co można by przerobić na obiad. Wpadłam na pomysł przyrządzenia risotto, pozostał tylko jeden problem - z czym je przygotować? Zaczęłam wertować książkę o risotto, którą kupiłam jakiś czas temu i tam natknęłam się na przepis na risotto z suszonymi grzybami. Tak, to jest to! Pomyślałam i pobiegłam do kuchni namoczyć grzybki (własnoręcznie zbierane w polskich lasach piękne podgrzybki). 
Risotto to okazało się strzałem w dziesiątkę, tak aromatyczne, grzybowe, pachnące lasem. Po prostu pyszne!

 Risotto z suszonymi grzybami

niedziela, 10 marca 2013

Jajecznica na indyjską nutę

Wolny weekend, czyli czas na późną pobudkę, leniwe dochodzenie do siebie i powolne przygotowywanie śniadania. A skoro weekend to oczywiście jajecznica, dziś wpadłam na pomysł przygotowania jajecznicy na indyjską nutę. I jak zwykle był to wspaniały pomysł! Jajecznica okazała się bardzo smaczna i aromatyczna, kremowa i lekko ostra. Jajka bardzo dobrze łączą się z indyjskimi przyprawami i dzięki temu powstają wyborne dania o głębokim smaku, innym przykładem takiego połączenia jest omlet po indyjskuPolecam! 

jajecznica po indyjsku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...