czwartek, 25 kwietnia 2013

Klopsiki w kremowym sosie musztardowym

W związku z akcją Maggie "Klopsiki i Pulpety" przygotowałam klopsiki w kremowym sosie musztardowym. Raczej rzadko przygotowuje tego typu potrawy, ponieważ zawsze wydawało mi się, ze "papranie" się z mięsem mielonym, jego wyrabianie, a następnie formowanie klopsików, zajmuje dużo czasu, jednak przygotowując dzisiejsze klopsiki okazało się, ze nie jest to znowu jakieś bardzo czasochłonne danie i zdecydowałam, ze będą się one pojawiać u mnie częściej! Na początek przygotowałam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazało się bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednocześnie delikatne i kremowe dzięki serkowi Philadelphia. Gorąco polecam!


Klopsiki w kremowym sosie musztardowym

środa, 24 kwietnia 2013

Tarta z pieczarkami

Miło mi pochwalić się, że dołączyłam do zacnego grona blogerów, którzy umawiają się na "wspólne" gotowanie. Moim pierwszym przepisem, którym rozpoczynam zabawę jest tarta pieczarkowa, którą przygotowałam w związku z pieczarkowym tygodniem u Mopsika. 
Pieczarkowe tarty przygotowali Mirabelka, Mopsik, Lejdi, Siaśka, Bartoldzik, Siankoo i Śliwka 
Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, jednak takiej z pieczarkami jeszcze nigdy nie przygotowywałam. Akcja wspólnego gotowania stała się świetna okazją, aby to zmienić, a tarta udała się wyśmienicie. Smakowała nawet K., który nie przepada za tego typu daniami. Polecam!

Tarta z pieczarkami

środa, 10 kwietnia 2013

Zapiekany camembert

Pomysł na zapiekany camembert wypatrzyłam oczywiście w internecie. Jest to banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu i oczywiście smakowite danie! Szczególnie polecam je osobom, które lubią zapleśniałe serki;) ale także tym, którzy nie są do nich przekonani, bo dzięki tej przekąsce mogą je pokochać. Myślę, że tak podany ser doskonale sprawdzi się jako dodatek do wina czy piwa, w sam raz do podania niezapowiedzianym gościom;) Polecam! 

Zapiekany camembert

niedziela, 7 kwietnia 2013

Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem

Dawno nie przygotowywałam żadnego indyjskiego dania, postanowiłam, że najwyższa pora to zmienić i któregoś dnia po pracy, wpadłam do kuchni i w pół godziny przygotowała to pyszne, delikatne i aromatyczne indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem. Polecam!

Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem

wtorek, 2 kwietnia 2013

Pikantna zupa-krem z pieczonej papryki

Mając duży zapas papryki, zdecydowałam się przygotować zupę - krem. Dawno nie jadłam żadnej zupy i miałam na nią wielką ochotę. Postanowiłam przygotować zupę z pieczonej papryki, z dodatkiem pomidorów i papryczek chilli. Zupa okazała się strzałem w dziesiątkę - jest po prostu rewelacyjna! Pikantny, rozgrzewający krem w sam raz na te chłodne, wciąż zimowe dni. Przepis zaczerpnęłam z książki New Covent Garden Food Co - A Soup for a Every Day, z moimi modyfikacjami.


zupa z pieczonej papryki

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...