piątek, 31 maja 2013

Mole Poblano z czerwonym ryżem



Na zakonczenie meksykanskiejakcji Shinju postanowilismy przygotowac jedno z bardziej charakterystycznych dan tej czesci swiata – Mole Poblano. 

Wojciechhttp://gotujzwojciechem.blogspot.co.uk/

Mirabelka - http://mirabelkowy.blogspot.co.uk/
Maggie - http://maggiegotuje.blogspot.co.uk/

Jak zwykle przed przystapieniem do gotowania postanowilam nieco zglebic historie oraz tajniki przygotowania tej potrawy. Po raz kolejny zachwycilo mnie jak wiele mozna dowiedziec sie o zwyklym, jak by sie wydawalo, daniu.

Mole to po prostu okreslenie rodzaju sosow uzywanych w kuchni meksykanskiej oraz dan opartych na tych sosach, samo slowo oznacza natomiast „miksture” lub „mielenie”. Ten rodzaj sosow jest najbardziej popularny w srodkowym i poludniowym Meksyku w tym dwa najbardzije znane regiony to Puebla i Oaxaca.
Najbardziej znana odmiana mole – mole poblano uwazana za typowe meksykanskie danie, a przez niektorych uwazana za danie narodowe pochodzi ze stanu Puebla. Mole poblano sklada sie z okolo 20 skladnikow, w tym papryczek chili i czekolady, ktora niweluje ostry smak chili. Jednak sos ten nie jest strikte sosem czekoladowym, czekolada jest jedynie jednym z wielu skladnikow i nie dominuje w potrawie, dzieki niej sos nabiera ciemnobrazowego koloru. Tego rodzaju sosem polewa sie zazwyczaj ugotowanego lub upieczonego indyka lub kurczaka, glownei na weselach, urodzinach, chcinach czy podczas Swiat Bozego Narodzenia, a takze podczas swieta Cinco de Mayo, ktore jest waznym swietem jedynie w rejonie Puebla.

Mole Poblano

czwartek, 30 maja 2013

Salatka z kuskusu z buraczkiem i feta

Sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą podpatrzyłam na blogu Filozofia Smaku i gdy tylko ją zobaczyłam, postanowiłam, że koniecznie i natychmiast muszę ją przygotować. Autorka bloga ma wspaniałe pomysły i świetnie prezentuje pudełeczka z lunchem do pracy tzw. bento. 
Ponieważ postanowiłam zaprzestać stołowania się w "pracowej" stołówce, gdyż jedzenie zrobiło się po prostu ohydne, na dodatek drogie, a obsługa traktuje klientów jak złodziei, stwierdziłam, że nie dam sie obrażać i poniżać i na mnie już nie zarobią. Dlatego też będę zabierać  śniadania i przekąskę obiadową z domu, dobrze mi zrobi, gdy przestanę jeść frytki, majonezowe sałatki i tłuste haggisy;) nie chcę pisać, że przechodzę na dietę, ale takie domowe, zdrowe jedzenie na pewno pomoże mi zrzucić parę kilogramów. Ponadto mam nadzieję, że dzięki temu na blogu pojawi się wiecej przepisów na sałatki i inne dania "na wynos". Mam nadzieję, że Was to zainteresuje i będziecie zaglądać. Jako pierwsze takie danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą.


Salatka z kuskusu z buraczkiem i feta

piątek, 17 maja 2013

Jajecznica ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni, dlatego też postanowiłam wykorzystać to delikatne warzywo do przygotowania dzisiejszego śniadania. Szparagi idealnie łączą się z jajkiem, na blogu możecie znaleźć kilka przepisów z takim połączeniem np. frittata ze szparagami, szparagi z jajkiem na miękko czy w koszulce, ale nie było jeszcze jajecznicy, dlatego zdecydowałam się zrobić jajecznice ze szparagami.
Jajecznica z dodatkiem szparagów powstała w ramach akcji wspólnego gotowania, w którym wyzwaniem było przygotowanie dania składającego się z trzech składników, w tym wypadku ze szparagów, jajek i sera.
Podobne danie razem ze mną przygotowali: 
BartoldzikMaggieWiera, DobromilaSiaskaMirabelkaMalgosiaZWojciech, Panna Malwinna, Gin i Siankoo.


jajecznica ze szparagami, co zrobić ze szparagów, jak przygotować szparagi, pomysły na szparagi,

piątek, 10 maja 2013

Enchilady z siekaną wołowiną

Dziś zapraszam na danie kuchni meksykańskiej. W związku z akcją Shinju Hola Mexico 3 postanowiliśmy wspólnie przygotować enchilady. Ja zdecydowałam się na tradycyjne tortille z farszem z siekanego mięsa wołowego z jajkiem. Potrawa ta jest bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu, ponadto efektowna i niesamowicie smaczna! Polecam! 

Razem ze mną enchilady przygotowały:


Na początek kilka słów o tej tradycyjnej meksykańskiej potrawie. Najprościej rzecz ujmując jest to zrolowana, kukurydziana tortilla wypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzywa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność papryczki chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie nie możemy mówić o enchiladzie.
Enchilady znane były już za czasów Majów, kiedy to zawijano różne rodzaje jedzenia (np. małe rybki) w kukurydziane placki. W zapiskach pochodzących z czasów hiszpańskich podbojów tego regionu, odnaleźć można relację o ucztach, na których serwowano jedzenie zawinięte w kukurydziane tortille. Nieco później enchilady serwowane były jako jedzenie uliczne - podawano je zrolowane, ale bez żadnego nadzienia, maczało się je jedynie w ostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależności od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone.

Enchilady z siekaną wołowiną

poniedziałek, 6 maja 2013

Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym

Pieczarkowy tydzień natchnął mnie niesamowicie i idąc za ciosem przygotowałam jeszcze jedną pieczarkową potrawę. Niestety ze względu na liczne rozjazdy, zapomniałam opublikować ten wpis, przez co nie załapał się do akcji. Mimo tego mam nadzieję, że spodobają się Wam indywidualne, pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka! 


Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...