niedziela, 30 czerwca 2013

Tartaletki z jajkiem i bekonem

Weekendowe, późne, leniwe śniadania, są czymś wspaniałym. Bardzo lubię nieśpiesznie wstać, poszwendać się po mieszkaniu, zrobić to i owo, wypić kawę, przekąsić do niej coś słodkiego, a dopiero później zabrać się za przygotowanie śniadania. Dlatego też śniadanie zdarza mi się jeść około południa, lub nieco później. Brytyjczycy wymyślili nawet na ten posiłek specjalną nazwę - brunch, czyli połączenie śniadania (breakfast) z lunchem. 
Tym razem we wspólnym gotowaniu postanowiliśmy przygotować potrawę śniadaniową, a jej głównym składnikiem miał być boczek (bekon). Dość długo zastanawiałam się jakie danie przygotować i w jakiej postaci zaprezentować to smaczne mięso, ostatecznie zdecydowałam się przygotować tartaletki z jajkiem i bekonem.
Razem ze mną śniadanie przygotowali: Panna MalwinnaMaggieWojtekBartoldzikWiera i Dobromila. 

Tartletki z jajkiem i bekonem

czwartek, 27 czerwca 2013

Ciecierzyca na ostro

Po licznych rozjazdach i wakacjach, w końcu wróciłam na dłużej i zabrałam się za gotowanie i mam nadzieję, że wpisy będą pojawiały się częściej i bardziej regularnie. Dzisiejsze danie przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, którego tematem jest danie wegańskie. Jestem raczej stworzeniem mięsożernym, jednak zdarza mi się przygotowywać potrawy wegetariańskie, a od czasu gdy odkryłam kuchnię indyjską, doszłam do wniosku, że dania bezmięsne w niczym nie ustępują tym mięsnym. Kuchnia wegańska posuwa się jednak nieco dalej, jest jeszcze bardziej rygorystyczna, ponieważ nie wykorzystuje się w niej żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Nie jestem weganką, ani specjalistką tej kuchni, jednak mam nadzieję, że curry z ciecierzycy na ostro które dziś przygotowałam spełnia warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na co dzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku. 
Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej (chana masala), które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś Panna Malwinna Maggie,Dobromiła, Siaśka, Bartoldzik, Mirabelka.

curry z ciecierzycy

środa, 26 czerwca 2013

Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

Jak wspomniałam kilka dni temu na Facebooku, doszłam do wniosku, że pomimo tego iż mieszkam na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem, to jem ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów. 
Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą rybą z rodziny dorszowatych, niezmiernie popularną na Wyspach, najczęściej można się na nią natknąć w tak tutaj popularnych "take away'ach" i pubach jako danie o nazwie "fish&chips". Niestety w Polsce ryba ta jest rzadko spotykana, jeśli jednak gdzieś, kiedyś się na nia natkniecie i będziecie mieli okazję spróbować lub kupić to bardzo polecam! A tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!


Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

środa, 12 czerwca 2013

Łosoś w kremowym sosie kaparowym

Oto pomysł na pyszny i błyskawiczny obiad - delikatny i soczysty łosoś w kremowym sosie z kaparami. Jest to idealne danie do przygotowania "na szybko", tuż po powrocie z pracy. Nie wymaga wiele wysiłku i jeszcze mniej czasu, natomiast smakuje wybornie. Polecam! 

Łosoś w sosie z kaparow

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...