środa, 26 lutego 2014

Kebab drobiowy

Dziś zapraszam Was na kolejne danie kuchni arabskiej, tym razem mięsne. Kebab drobiowy to nic innego jak popularny u nas szaszłyk, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Mięso marynowane jest w sosie z jogurtu z dodatkiem przypraw, dzięki czemu nabiera wspaniałego aromatu, miękkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa.

Kebab drobiowy


Skladniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu
  • 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 1 czerwona cebula


Kebab drobiowy

Przygotowanie:


W misce wymieszać jogurt, oliwę, paprykę, kmin, płatki chili, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Dodać kurczaka pokrojonego w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła kurczaka, miskę przykryć folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z kuskusem i sałatką libańską.


Kebab drobiowy

Smacznego!


VI Festiwal Kuchni Arabskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...