poniedziałek, 24 lutego 2014

Tajine z baraniny

Baranina to bardzo specyficzne mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest niesamowicie smaczne. Podobnie jak wołowina idealnie nadaje się do duszenia i przygotowywania w gulaszach. Ten rodzaj mięsa bardzo często pojawia się w kuchni arabskiej. Dziś postanowiłam przygotować tajine, czyli wolno duszone mięso z przyprawami, suszonymi owocami, miodem i ciecierzycą. Danie smakuje fantastycznie, jest lekko słodkie, aromatyczne, sycące - jednym słowem pyszne!

Tajine z baraniny


Tajine z baraniny

Składniki:

  • 650g baraniny 
  • sól i pieprz
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 16 suszonych moreli
  • 2 garście rodzynek
  • 3 goździki
  • gwiazka anyżu
  • kilkucentymetrowa laska cynamonu
  • szczypta szafranu
  • pół czerwonej papryki
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 250ml bulinu warzywnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 150g ciecierzycy z puszki
  • posiekana kolendra do przybrania
  • olej do smażenia 


Tajine z baraniny

Przygotowanie:


W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Baraninę pokroić w około dwucentymetrową kostkę, dobrze posolić i popieprzyć, a następnie przesmażyć aż zbrązowieje, po czym zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmazyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek pokrojony w plasterki, drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodać goździki, gwiazkę anyżu, laskę cynamonu i doprawić pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, w razie gdy sos jest zbyt suchy podlać odrobinąwody lub białego wina. Następnie dodać morele, rodzynki i szafran, zalać pomidorami z puszki i zagotować. Dołożyć mięso, wlać część bulionu, aby sos nie był zbyt żadki. Sos przełożyć do tajine, naczynie postawić na zimej płycie elektrycznej i ustawić ją na "2". Gotować przez 2-3 godziny, lub do czasu aż mięso będzie miękkie. 
Podawać natychmiast z kuskusem.

Tajine z baraniny 
Tajine z baraniny

Smacznego!


VI Festiwal Kuchni Arabskiej   

8 komentarzy:

  1. Wygląda przesmacznie. :) Marzy mi się naczynie do tajine..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było rewelacyjne! Gotowanie w tajine jest super, ale można to danie spróbować przygotować w piekarniku w naczyniu do cassalore lub w rondlu na malutkim gazie. Polecam spróbować! :)

      Usuń
  2. Ah chciałabym spróbować kiedyś takiego tajine, tyle o nim słyszałam :) Z baraniny to już wogóle na wypasie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, jeżeli nie masz naczynia, spróbuj je przygotować w piekarniku w naczyniu żaroodopornym lub cassalore.

      Usuń
  3. od jakiegoś czasu rozważam zakup tajin'u .... a po twoim przepisie mam ochotę jeszcze większą, bo prezentuje się super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i naprawdę polecam, potrawy z tego naczynia są super. Dopiero niedawno zaczełam go używać, ale jestem bardzo zadowolona;)

      Usuń
  4. wyszło bardzo dobre i super aromatyczne, dzięki za przepis. jedynie w samym przepisie przyrządzania nie jest napisane na którym etapie dodaje się paprykę czerwoną i miód. dodałem razem z ostatnia częścią dodatków było ok.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...