środa, 12 marca 2014

Pyszny chleb z suszonymi pomidorami

Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pyszny i bardzo prosty chleb z suszonymi pomidorami. Przygotowywałam go już kilka razy i muszę przyznać, że jest banalnie prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jego niewątpliwą zaletą jest także to, że ciasto nie potrzebuje zbyt wiele czasu na wyrastanie, wystarcza 2 godziny, pieczenie 45 minut i wspaniały, aromatyczny i mięciutki chlebuś jest gotowy.
Przepis na ten chleb zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku.


chleb z suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 400g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 350ml letniej wody
  • 100-150g suszonych pomidorów w oliwie


chleb z suszonymi pomidorami

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie zamieszać je łyżką, aby ponownie opadło.
Do piekarnika wstawić żeliwny garnek (nadaje się także żaroodporne naczynie lub naczynie do casserole) i zacząć nagrzewać piekarnik do 220-230 stopni. Gdy piekarnik i naczynie będą mocno nagrzane, przełożyć ciasto do garnka. Piec przez 5 minut bez przykrycia, następnie przykryć i piec przez 25 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut, w połowie tego czasu, naczynie można przykryć folią aluminiową, aby chleb nie przypiekł się z wierzchu. Wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach przełożyć na kratkę do studzenia. 
Można jeść gdy tylko ostygnie, mnie najlepiej smakuje z samy masłem.


chleb z suszonymi pomidorami


Smacznego!

4 komentarze:

  1. uwielbiam suszone pomidorki, więc myślę, że chlebek musi smakować bosko :) tylko nie przepadam za suchymi drożdżami, chętnie zastąpiłabym je świeżymi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie, ze mozna urzyc swiezych drozdzy, mialam o tym napisac i zapomnialam;) na ten przepis 20g swiezych drozdzy rozpuszczonych w 3 lyzkach letniej wody z cukrem, poczekac az zaczna pracowac i wtedy dodac je do maki.
      Chleb goraco polecam, bo jest po prostu fantastyczny!

      Usuń
  2. Podoba mi sie bardzo ten pomidorowy dodatek !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszé sie, bo jest bardzo smaczny ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...