Printfriendly

Ciasto piernikowe z rabarbarem

W sklepie wpadł mi w ręce bardzo ładny rabarbar, więc niewiele myśląc chwyciłam go i przyniosłam do domu. Choć nie miałam jeszcze sprecyzowanej wizji co z niego przygotuje. Przeglądając przepisy, doszłam do wniosku, ze rabarbar służy głównie do deserów. Jak zapewne już wiecie, nie jestem mistrzynią cukiernictwa i zwyczajnie nie przepadam za pieczeniem ciast. Zawsze po takiej operacji moja kuchnia wygląda jakby przeszło przez nią tornado;) Jednak rabarbar kusił, a w międzyczasie znalazłam bardzo ciekawy przepis i postanowiłam spróbować upiec ciasto piernikowe z rabarbarem. Podczas pieczenia i jeszcze długo po nim w całym domu roznosił się niesamowity zapach piernika. A ciasto o dziwo udało się wspaniale. Jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Polecam! 
Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się: Panna MalwinnaBartekGinSiankoJustinkaZuzia i Mops.


ciasto z rabarbarem, rabarbar,


Składniki:
  • 150g miękkiego masła
  • 300g mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 100g brązowego cukru
  • 200g golden syrup lub miodu (nieco mniej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200ml wody
  • 2 jajka
  • 300g rabarbaru
  • cukier puder
 ciasto z rabarbarem, rabarbar,
 
Przygotowanie:

W mikserze utrzeć masło z cukrem, gdy powstanie gładka i jednolita masa dodać golden syrup (miód). Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z przyprawą do piernika i imbirem. Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w 200ml gorącej wody i stopniowo wlewać do ciasta. Następnie stopniowo dodawać mąki, cały czas miksując ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki (około centymetrowe). Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
Wyjąć z piekarnika i poczekać aż nieco ostygnie, następnie przełożyć na kratkę i poczekać aż całkowicie ostygnie. Posypać cukrem pudrem i podawać. 


ciasto z rabarbarem, rabarbar,

Smacznego!


 

14 komentarzy:

  1. Piernik z rabarbarem? To zdecydowanie zaskakujące połączenie :) Musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mnie też to połączenie nieco zaskoczyło, ale efekt był bardzo smaczny ;) Polecam!

      Usuń
  2. Piernik połączony z rabarbarem musi być pyszny :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zaskoczona różnorodnością naszych rabarbarowych propozycji, Twoją na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rowniez! niby wszyscy przygotowalismy ciasto, ale kazde jest inne:) A moje bylo naprawde smacnze, polecam! :)

      Usuń
  4. Zgadzam się z moimi poprzednikami - to najbardziej zaskakująca propozycja, z jaką się spotkałam. Szkoda, że na Boże Narodzenie rabarbar jest niedostępny;) Będę miała w pamięci Twoją propozycję i kiedyś ją wypróbuję. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie bardzo, ze moj przepis tak sie spodobal:) Faktycznie podczas pieczenie w calym domu pachnialo "swiatecznie" :) A ciasto polecam wyprobowac, poki jest rabarbar ;)

      Usuń
  5. Piernikowe z rabarbarem.... musiało być PYSZNE :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piernik i rabarbar, to dopiero kombinacja! Muszę wypróbować :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko! Wygląda bosko. Trzeba będzie sprawdzić czy smakuje tak samo :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jacie, jacie jak apetycznie wygląda, bardzo ładne zdjęcia - jak zwykle z resztą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger