wtorek, 8 lipca 2014

Kuczak w sosie migdałowym

Miesne wtorki


Dziś zapraszam na kurczaka w sosie migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa się orzechów, w tym mielonych, ktore maja za zadanie zagęszczenie sosu. Danie jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam!


Kuczak w sosie migdałowym


Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 25g migdałów w płatkach
  • 2 średnie cebule
  • kawałek laski cynamonu
  • 4 ziarenka zielonego kardamonu
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 50g mielonych migdałów
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • oliwa lub masło klarowane do smażenia

Kuczak w sosie migdałowym

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa, włożyć do miski i dodać do niego czosnek wyciśnięty przez praskę, stary imbir, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, aby kurczak dokładnie pokrył się przyprawami. Miskę zakryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów, aby zrobiły się lekko brązowe.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć przez kilka minut aż się zeszkli. Dodać cynamon, kardamon i goździki i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać przyprawy sypkie - kmin, kolendrę, kurkumę oraz mielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dokładnie wymieszać, aby pokrył się cebulą i przyprawami. Przesmażyć go chwilę na dużym ogniu, aby mięso się "zamknęło", następnie zmniejszyć ogień, stopniowo wlać jogurt, wymieszać i powoli dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż kurczak będzie usmażony.
Gdy kurczak będzie gotowy nakładać na miseczki, posypać uprażonymi migdałami. Podawać z chlebkiem naan.  

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, brzmi smakowicie. Uwielbiam kuchnię orientalną, więc tym bardziej koniecznie będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezeli lubisz takie danie, to koniecznie polecam wyprobowac :) Podobnie jak inne dania luchni indyjskiej ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...