Printfriendly

Tarta z bobem i szynką

Dziś powracam do bobu. Mam kolejny fantastyczny pomysł na jego wykorzystanie. Tym razem będzie to tarta z bobem, szynką i żółtym serem. Mnie ona bardzo smakowała i jeśli mam być szczera zjadłam połowę na raz;) Była po prostu fantastyczna! Tarta idealnie nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Korzystajcie, dopóki bób jest świeży i młody;)


tarta z bobem, bób,


Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 200g bobu
  • 150g szynki pokrojonej w kostkę
  • 100ml mleka
  • 100ml śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki creme fraiche
  • pół łyżeczki musztardy
  • żółty ser
  • sół, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej papryki w proszku

tarta z bobem, bób,


Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem, następnie szybko zagnieść, dodać jajko, wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie ugotować bób, gotować około 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, przestudzić, a następnie obrać ze skórki.

Farsz:
W głębokim naczyniu wymieszać mleko, śmietanę, creme fraiche, musztardę, jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia (lub fasolą/grochem) i piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, na cieście układać bób z szynką, następnie zalać mieszanką mleka i jajek, posypać startym żółtym serem, oprószyć ostrą papryką.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.

tarta z bobem, bób,

tarta z bobem, bób,


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bób i szynka to świetne połączenie. Bardzo chętnie zjadałbym taką tartę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na polubienie bobu - przemycenie go w tarcie :) super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda, i zapewne smakuje, wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger