czwartek, 10 lipca 2014

Włoska zupa pomidorowa

Płynne czwartki


Zapraszam na pierwszy wpis z serii "Płynnych czwartków" - od dziś co czwartek będę przedstawiać przepis na pyszną zupę. Zaczynam od wspaniałej, letniej, włoskiej zupy ze świeżych pomidorów z dodatkiem mielonych migdałów - pychotka!


Włoska zupa pomidorowa

Składniki:
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 700g świeżych dojrzałych pomidorów
  • 400ml bulionu warzywnego
  • 50g mielonych migdałów
  • 100ml śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • łyżka masła do smażenia

Przygotowanie:

Na suchej patelni uprażyć migdały (ostrożnie, aby ich nie przypalić!)
W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić je przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podawać gorącą przybraną śmietaną.


Włoska zupa pomidorowa

Smacznego!


PS. Co sądzicie o tej większej czcionce? Nie sądzicie, że jest lepsza? Wyraźniejsza i bardziej przejrzysta? Koniecznie dajcie znać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...