czwartek, 7 sierpnia 2014

Ciasto z cukinią

Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować dowolne danie z wykorzystaniem cukinii lub kabaczka, które obecnie królują we wszystkich sklepach i na ryneczkach. Jest to wspaniale warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu, można je wykorzystać do przygotowania dowolnego dania, można je piec, gotować, smażyć, a także jeść na surowo. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasto z cukinią. Powoli chyba zaczynam się wyrabiać i dochodzić do wprawy w prostych wypiekach, ponieważ to ciasto uważam za bardzo udane:) Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne i niezbyt słodkie. Bardzo wszystkim polecam ponieważ jest przepyszne;) 
Zobaczcie jak poradzili sobie z cukinia pozostali uczestnicy wyzwania: Lejdi, Mirabelka, Bartoldzik, Gin, Shinju i Panna Malwinna

Ciasto z cukinią

Skladniki:
  • 2 duże jajka
  • 120ml oliwy z oliwek
  • 85g brązowego cukru
  • 350g obranej cukinii startej na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 300g maki
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85g orzechów włoskich
  • 100g rodzynek
  • szczypta soli

Ciasto z cukinią

Przygotowanie:

W dużej misce utrzeć jajka z cukrem i oliwą, następnie dodać aromat waniliowy i startą cukinie.
W drugiej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki: make, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę, proszek do pieczenia, sol oraz orzechy i rodzynki.
Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, lub do czasu aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy.

Ciasto z cukinią

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wilgotne ciasta to coś dla mnie! Zapisuję przepis, być może niedługo wykorzystam ;)

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...