wtorek, 12 sierpnia 2014

Kuskus z chorizo kuskus z chorizo, papryką i cieciorką w sosie pomidorowym

Miesny wtorek


Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni hiszpańskiej, jest to kuskus z chorizo, papryką i cieciorką w sosie pomidorowym. Muszę przyznać, że chorizo to moje całkiem niedawne odkrycie. Żałuję, że stało się to tak późno, ponieważ ta hiszpańska kiełbaska jest naprawdę przepyszna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, jednak przesmażona smakuje moim zdaniem najlepiej! Polecam!


Kuskus z chorizo kuskus z chorizo, papryką i cieciorką w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 400g chorizo
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kolorowe papryki (u mnie żółta, czerwona i zielona)
  • puszka ciecierzycy (400g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 400ml przecieru pomidorowego (pasaty)
  • kubek kuskusu
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej, ostrej i wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz

Kuskus z chorizo kuskus z chorizo, papryką i cieciorką w sosie pomidorowym

Przygotowanie:

Rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub rondel. Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a mięso się przyrumieni, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i smażyć przez kilka minut aż ceula się zeszkli i zmięknie. 
W międzyczasie przygotować kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut.
Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory i przecier pomidorowy, doprawić przyprawami oraz solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę aż cieciorka będzie ciepła. Podawać z kuskusem.

Kuskus z chorizo kuskus z chorizo, papryką i cieciorką w sosie pomidorowym

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jak każde danie z użyciem chorizo, także i to od razu przyciągnęło moją uwagę, pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie goraco polecam - jest fantastyczne ! :)

      Usuń
  2. Nie wiedziałam, ze masz taki wtorkowy cykl. Fajna sprawa! Będę zaglądać. Bo mój połówek bez mięcha żyć zbyt długo nie może. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji. Naprawdę ciekawe danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się go wprowadzić, ale nie co wtorek udaje mi się opublikować post ;) Ale będę się starać ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...