niedziela, 21 września 2014

Risotto z gruszką i gorgonzolą

Jesień obdarza nas wspaniałymi warzywami i owocami, są wśród nich oczywiście gruszki. Dlatego też dziś chciałabym zaproponować przepyszne risotto z gruszką i gorgonzola. Danie to jest fantastyczne - słodkie, lekko pikantne i kwaskowe. Gorąco polecam!
Pochodzenie i kolejne etapy przygotowania prawdziwego risotto szczegółowo opisałam w przepisie na risotto z suszonymi grzybami, do którego Was odsyłam jeżeli chcecie dokładnie zapoznać się z historia oraz prawidlowym przygotowaniem prawdziwego risotto.

Risotto z gruszką i gorgonzolą

Składniki:
  • 1 nieduża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także wytrawne)
  • 500-700ml bulionu warzywnego
  • 3-4 dojrzałe, soczyste gruszki
  • 250g ryżu arborio
  • 150g sera gorgonzola
  • szczypta tymianku
  • 3 ziarna kardamonu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • masło

Risotto z gruszką i gorgonzolą

Przygotowanie:

Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, gdy tłuszcze się połączą dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę go przesmażyć, jednak należy uważac, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki i niesmaczny. W takiej sytuacji należy go wyrzucić i zacząć od nowa. Do czosnku dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulą i smażyć aż się zeszkli. 
W międzyczasie obrać gruszki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Gruszkę wraz z sokiem dodać do przesmażonej cebuli, skropić ją sokiem z połowy cytryny. Doprawić pieprzem i papryką, dodać tymianek i kardamon. Następnie wlać połowę wina, dokładnie wymieszać i poczekać aż gruszki puszczą sok. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać i smażyć chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlać resztę wina i smażyć na niewielkim ogniu aż ryż wchłonie całe wino. Następnie ryż stopniowo podlewać gorącym bulionem warzywnym, gdy ryż "wypije" jedną porcję, dolać kolejną i tak do czasu aż ryż będzie miękki - al dente, czyli miękki, ale jednocześnie lekko twardawy, czyli taki, aby stawiał niewielki opór zębom. W miarę gotowania z ryżu będzie wydzielała się skrobia, z której powstanie pyszny kremowy sos, który stanowi podstawę dobrego risotto. Gdy ryż będzie już miękki dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wszystko wymieszać, zostawić na chwilę aż ser się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawać. 

Risotto z gruszką i gorgonzolą

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Strasznie ciekawe to risotto - gruszka i gorgonzola - oryginalne i niebanalne połączenie. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I niesamowicie smaczne :) A połączenie gruszki i gorgonzoli jest po prostu rewelacyjne ;) Gorąco polecam ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...