środa, 1 października 2014

Papryka faszerowana pieczarkami

Sezon na papryki trwa i poza przygotowaniem tradycyjnego leczo można nieco zaszaleć i skusić się na przygotowanie papryki w nieco innym wydaniu. Natknęłam się na ten przepis gdzieś w internecie, wydał mi się bardzo ciekawy i czym prędzej postanowiłam go wypróbować. Słodkie papryki faszerowane pieczarkami okazały się fantastyczne! Polecam wypróbować ten przepis na faszerowane papryki!

Papryka faszerowana pieczarkami

Składniki:
  • 4 spore podłużne papryki romano
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g pieczarek
  • 300ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • łyżka natki pietruszki
  • żółty ser
  • słodka i ostra papryka
  • zioła - oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Papryka faszerowana pieczarkami

Przygotowanie:

Papryki umyć i przeciąć wzdłuż na pół, usunąć delikatnie gniazda nasienne, oczyścić. Jeżeli papryki są bardzo nieregularne można odciąć te nierówne części, pokroić i wykorzystać do przygotowania farszu. Papryki ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 10 minut aż lekko zmiękną.
W międzyczasie przygotować farsz - na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula zmięknie, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Skrawki papryki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, słodką i ostrą paprykę oraz ziołami - oregano i bazylią. Smażyć przez chwilę aż warzywa zmiękną, a sos nieco zgęstnieje. 
Papryki ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, delikatnie napełnić je farszem i zapiekać przez około 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem i oprószyć ostrą papryką.

Papryka faszerowana pieczarkami

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje! :) Smakowaly wybornie ;) Ten rodzaj papryki jest bardzo slodki, co nadaje dodatkowo bardzo fajengo smaku ;)

      Usuń
  2. Te papryki wyglądają bardzo apetycznie, szczególnie ten roztopiony ser. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byly pyszne, ser moze niezbyt dietetyczny, ale za to jaki pyszny ;) Mozna oczywiscie zolty zastapic mozzarella, ale ta niestety zuzylam ostatnio do pizzy ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...