czwartek, 16 października 2014

Zupa z pieczonego kalafiora

Płynne czwartki

Dziś czwartek, a więc pora na kolejną pyszną zupę. Ponieważ mamy jesień w pełni postanowiłam przygotować krem z pieczonego kalafiora. Zupa ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak i jest mocno kalafiorowa. Choć jej kolor nie jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny.

Zupa z pieczonego kalafiora

Składniki:
  • duży kalafior (około 1kg)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • litr bulionu warzywnego
  • sol, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • kurkuma
  • oliwa do smażenia i/lub masło
  • parmezan (opcjonalnie)

Zupa z pieczonego kalafiora

Przygotowanie:

Kalafiora obrać, podzielić na różyczki, umyć, odsączyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, kalafiora ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą, posolić i popieprzyć i piec około 30 minut, lub do czasu aż kalafior zmięknie. W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać upieczonego kalafiora, chwilę smażyć aż smaki się połącza. Zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Zupę zmiksować, mocno doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawami i szczyptą kurkumy. Opcjonalnie dodać parmezan, krem podgrzać i natychmiast podawać przybraną plastrem pieczonego kalafiora.

Zupa z pieczonego kalafiora

Smacznego!


Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

5 komentarzy:

  1. przepadam za wszelkiego rodzaju zupami, a ta prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i polecam sprawdzic inne przepisy na zupy, skoro je tak lubisz;) mam nadzieje, ze znajdziesz cos dla siebie :)

      Usuń
  2. Oj ta zupa musiała być pyszna! W taką pogodę (w Polsce jest teraz ciemno i chłodno), taka zupa to najlepszy możliwy posiłek. Pozdrawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, byla bardzo smaczna;) Faktycznie idealna na jesien ;)

      Usuń
  3. Bardzo smaczny pomysł;) Na pewno wykorzystam przy okazji:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...