Printfriendly

Sałatka z awokado i tuńczyka w łódeczkach

Ostatnio troszkę opuściłam się w prowadzeniu bloga i dodawaniu nowych przepisów, ale już to nadrabiam. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się dodać kilka ciekawych przepisów. Na początek, ponieważ mamy poniedziałek, coś lekkiego, dietetycznego, a zarazem bardzo smacznego - sałatka z awokado z tuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego owocu. 


Sałatka z awokado i tuńczyka

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 1 mała szalotka drobniutko pokrojona
  • łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • szczypta płatków chili
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
Sałatka z awokado i tuńczyka

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół i delikatnie wydrążyć, aby nie uszkodzić skórki. Miąższ przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i ugnieść widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka, szalotkę, doprawić oliwą, płatkami chili, solą i pieprzem, polać pozostałą częścią soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Masę przełożyć do wydrążonych połówek awokado i tak podawać. Można jeść samo lub nakładać na tortillę - smakuje wybornie!


Sałatka z awokado i tuńczyka

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pięknie podane! Bardzo fajny pomysł na przekąskę podczas wizyty gości, napewno byliby zachwyceni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tuńczyka, pomysł naprawdę warty uwagi :), będę musiał spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami, sałatka wygląda naprawdę pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger