wtorek, 14 stycznia 2014

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois, choć nazwa być może brzmi groźnie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposób nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mies. Nie jest to niestety danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty, a ser zapieczony na wierzchu, nadaje całej potrawie fantastyczny aromat.
Dziś przygotowałam to danie wspólnie z Panna Malwina.


Gratin Dauphinois, zapiekanka ziemniaczana,

czwartek, 9 stycznia 2014

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem

Pierwsze wyzwanie wspólnego gotowania w nowym roku odbywa się pod hasłem "3po3", czyli danie przygotowane jedynie z 3 głównych składników. Tym razem miały to być ziemniaki, por i bekon. Takie zestawienie w kuchni brytyjskiej jest dość często spotykane, choć muszę przyznać, że niczego podobnego jeszcze nie przygotowywałam, może za wyjątkiem tarty porowo - bekonowej, która bardzo smakowała mojemu tacie. Tym razem z powyższych składników postanowiłam przygotować zapiekankę. A tych nie przekonanych do porów, zapewniam ze Wam zasmakuje. K. tez zbytnio ich nie lubi, ale to danie wyjątkowo mu smakowało. ponadto jest dość proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Wraz ze mną różne dania z wykorzystaniem ziemniaków, pora i boczku przygotowali: Bartoldzik, Maggie i Wojciech


Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...