piątek, 28 lutego 2014

Kibbeh

Na zakończenie IV Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować kibbeh. Jest to danie pochodzące z krajów Lewantu, czyli krajów położonych we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, jednak uważany jest za narodowe danie Libanu. Kibbeh to rodzaj "pieroga" wykonanego z bulguru, a wypełnionego mięsem mielonym z różnymi dodatkami. Ja postanowiłam przygotować tradycyjny kibbeh z wołowiny w formie cygara, jednak nie smażyłam go na głębokim tłuszczu, ale upiekłam w piekarniku. Doszłam do wniosku, że taka wersja będzie zdrowsza.
Wraz ze mną kibbeh przygotowały: Panna Malwinna, Maggie, Siankoo.


Kibbeh, potrawy z miesa mielonego

środa, 26 lutego 2014

Kebab drobiowy

Dziś zapraszam Was na kolejne danie kuchni arabskiej, tym razem mięsne. Kebab drobiowy to nic innego jak popularny u nas szaszłyk, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Mięso marynowane jest w sosie z jogurtu z dodatkiem przypraw, dzięki czemu nabiera wspaniałego aromatu, miękkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa.

Kebab drobiowy

wtorek, 25 lutego 2014

Gęsta zupa z soczewicy

Dziś chciałabym zaprezentować Wam kolejną zimową zupę. Zupa z soczewicy jest pożywna, zdrowa i bardzo smaczna, a dodatkowo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu i z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Miałam pewne obawy czy mój K. będzie miał na nią ochotę, bo na co dzień to zagorzały mięsożerca, ale bardzo mu smakowała, zajadał się i prosił o dokładkę. Mam nadzieje, że Wam również zasmakuje!

 zupa krem z soczewicy

poniedziałek, 24 lutego 2014

Tajine z baraniny

Baranina to bardzo specyficzne mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest niesamowicie smaczne. Podobnie jak wołowina idealnie nadaje się do duszenia i przygotowywania w gulaszach. Ten rodzaj mięsa bardzo często pojawia się w kuchni arabskiej. Dziś postanowiłam przygotować tajine, czyli wolno duszone mięso z przyprawami, suszonymi owocami, miodem i ciecierzycą. Danie smakuje fantastycznie, jest lekko słodkie, aromatyczne, sycące - jednym słowem pyszne!

Tajine z baraniny

piątek, 21 lutego 2014

Pulpeciki w tajskim sosie kokosowym



Kuchnia tajska należny do jednej z moich ulubionych, a wizyta w tym kraju jest wysoko na mojej liście "miejsc do odwiedzenia". Uwielbiam połączenie mleka kokosowego i limonki, a to wszystko z delikatna nutka ostrego chili i aromatycznymi przyprawami. Dlatego tez dzisiaj chciałabym polecić wam pyszne, proste i szybkie danie - pulpeciki w sosie kokosowym. Ja użyłam gotowych pulpecików, ale oczywiście możecie przygotować je sami.


Pulpeciki w tajskim sosie kokosowym

czwartek, 20 lutego 2014

Sałatka libańska

Sałatka libańska idealnie nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, ale sama w sobie również stanowi idealna potrawę, np. na lunch do pracy. Okazała się tak smaczna, że postanowiłyśmy poświęcić jej cały post i przygotować ją wspólnie z Panna Malwinna, Mopsikiem, Justinka i Joasia.


Sałatka libańska

środa, 19 lutego 2014

Kiełbaski drobiowe

Dziś postanowiłyśmy przygotować kolejne danie z kuchni libańskiej, tym razem są to kiełbaski drobiowe z dużą ilością przypraw, dzięki czemu są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku.
Wraz ze mną na ich przygotowanie zdecydowały się: Panna Malwinna, Iza i Justinka.


Kiełbaski drobiowe

poniedziałek, 17 lutego 2014

Kurczak kokosowy z Komorów



Warto wspomnieć, że kuchnia arabska to nie tylko północna Afryka i Bliski Wschód, ale także kraje nieco bardziej odległe i egzotyczne. Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni Komorów, niewielkiego archipelagu wysp położonego między kontynentem afrykańskim a Madagaskarem. 98% populacji tego kraju to Arabowie, którzy wywarli ogromny wpływ na jego kuchnię. Ze względu na położenie geograficzne, kuchnia tego kraju bazuje głównie na owocach morza, jednakże powszechny jest także drób, wołowina, baranina i mięso kozie, a wszystko to serwowane w akompaniamencie ryżu i lokalnych, tropikalnych owoców, warzyw i egzotycznych przypraw. Istotny wpływ miała także przeszłości historyczna i podboje tych wysp przez różne narodowości. Na potrawy tego kraju wpływ miały kraje afrykańskie, europejskie i azjatyckie, dlatego można tu spotkać się z ciekawymi połączeniami np. w postaci takiego curry jakie dziś postanowiłam przygotować - jest to pierś z kurczaka w sosie kokosowym z curry i natką pietruszki. Okazało się to idealnym i bardzo smacznym połączeniem.



Kurczak w sosie kokosowym

niedziela, 16 lutego 2014

Placuszki ze szczypiorem i chili

Na niedzielne śniadanie chciałabym Wam zaproponować pyszne, pulchne placuszki ze szczypiorkiem i chili. Takie placuszki, lekko skropione sokiem z cytryny, idealne sprawdza się jako przystawka, przekąska lub danie główne. Polubi je każdy, nawet zagorzały mięsożerca. Wraz ze mną placuszki te przygotowały: Panna Malwinna, Justinka i Joasia

Placuszki ze szczypiorem i chili

sobota, 15 lutego 2014

Shakshouka



W weekendowy poranek jest czas, aby nie śpiesząc się, przygotować pyszne śniadanko. Ja będąc nadal w klimatach kuchni arabskiej postanowiłam zrobić jedno ze śniadań popularnych w krajach północnoafrykańskich, ale także bliskowschodnich - shakshoukę. Jest to pyszne jajko zapieczone w pikantnym i aromatycznym sosie pomidorowym. 


Shakshouka

piątek, 14 lutego 2014

Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą

W związku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozzarellą, rodem z Libanu. Kuchnia libańska ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle smaczna i bardzo ciekawa. Wraz ze mną pierożki lepiły: Panna Malwinna, Iza i Justinka

pieczone pierożki ze szpinakiem, kuchnia libańska, pierożki ze szpinakiem,

czwartek, 13 lutego 2014

Wegetariańskie tajine z ciecierzycy

Dziś proponuję Wam kolejny przepis z kuchni arabskiej. Jest to wegetariańskie tajine z ciecierzycy, z pomidorami i ziołami. Wspaniałego i niezwykle ciekawego smaku nadaje temu daniu dodatek miodu.
Tajine to rodzaj glinianego naczynia, popularnego w krajach maghrebu (Maroko, Tunezja), w którym przygotowuje się dania o tej samej nazwie. Stożkowy kształt naczynia i powolne gotowanie, (kilka godzin), pozwalają wydobyć pełen smak i aromat potraw. Oryginalnie tajine stawia się na specjalnych nóżkach nad malutkim paleniskiem opalanym węglem drzewnym lub drewnem, w warunkach domowych można używać tego naczynia na zwykłych płytach elektrycznych (nie indukcyjnych!), ustawionych na moc 2. Podobno można także używac na palnikach gazowych, ale nie próbowalam, z pewnoscią warto wtedy zastosować specjalną płytę do równomiernego rozprowadzania ciepła. 
Ja posiadam oryginalne, tunezyjskie naczynie tajine, przywiozłam je w zeszłym roku z wakacji. Jeśli macie ochotę to zapraszam do poczytania o moich kulinarnych pamiątkach z podróży.
Więcej szczegółowych informacji o użytkowaniu tego wspaniałego naczynia możecie znaleźć u Klaudyny w Ziołowym Zakątku

Wegetariańskie tajine z ciecierzycy

poniedziałek, 10 lutego 2014

Pulpeciki cynamonowe z sosem jogurtowo - miętowym



Przepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jest naprawdę godne polecenia.


pulpeciki z cynamonem

sobota, 8 lutego 2014

Jedzonko do pracy # 13 Sałatka z tuńczyka z fasolą

Tak jak juz kiedys wspominalam, od nowego roku mialam plan regularnie przygotowywac soebie jedzenie do pracy, niestety poniewaz styczen mialam bardzo zajety, zwyczajnie nie mialam czasu, ani glowy do wymyslania zestawow do zabrania do pracy. Jednak ten miesiac wydaje sie, ze bedzie spokojny i mam nadzieje, ze uda mi sie regularnie przygotowywac pudeleczka z jedzeniem do pracy.
Dzis przygotowalam salatke, ktora postanowilismy przygotowac w ramach wyzwania 3po3. Salatka ma sie skladac z 3 glownych skladnikow: tunczyka, fasoli i salaty. Taka kombinacja jest wspaniala i mozna z niej stworzyc wiele szybkich i prostych salatek, idealnych zarowno na lunch do pracy jak i na stól dla gosci. Z pewnocia wszsytkim bedzie smakowala. Polecam!
Wraz ze mna w ramach wspolnego gotowania taka salatke postanowili przygotowac: Panna Malwinna, Mirabelka i Mopsik.

Skladniki:
  • puszka tunczyka w zalewie
  • pol puszki fasolki
  • pol glowki salaty romanesco poszatkowanej na paski grubosci okolo centymetra
  • 1 mala czerwona cebula pokrojona w drobniutka kostke
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • duza szczypta pieprzu kajenskiego
  • sol, pieprz


Przygotowanie:

Tunczyka odcedzic i przelozyc do miski, rozdrobnic. Dodac cebule i fasolke, doprawic sola i pieprzem, oliwa i sokiem z cytryny - dokladnie wymieszac. Dodac salate i delikatnie wymieszac.

Smacznego!

Drugie śniadanie w pracy Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014  Śniadanie mistrzów

piątek, 7 lutego 2014

Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną, cudowną, gęstą zupę - idealną na chłodne dni. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, jest pyszna i sycąca. Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą jest bardzo aromatyczna dzięki znacznej ilości przypraw i pikantna za sprawą harrisy - pasty z papryczek chili. Zupę tę przygotowałyśmy na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania - zupę z zimowymi warzywami strączkowymi, razem ze mną w akcji udział wzięły: Mirabelka, Maggie i Ania. .

Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą


czwartek, 6 lutego 2014

Ostra zupa kukurydziana z nachosami

Na mroźne, zimowe dni najlepsza jest ostra, rozgrzewająca zupa. A jedną z takich zup jest pikantna zupa kukurydziana z dodatkiem nachosów. Od bardzo dawna "chodziło" za mną przygotowanie takiej zupy, po raz pierwszy jadłam ja w pracowej stołówce i bardzo mi zasmakowała, jednak jakoś nigdy nie składało się, aby ja przygotować, zmobilizowało mnie w końcu wyzwanie wspólnego gotowania. Gdy usłyszałam, o przygotowaniu dania z nachosami, od razu na myśl przyszła mi właśnie taka ostra zupa kukurydziana. Jest fantastyczna! Polecam!
Zupę tę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, na które mieliśmy zrobić dowolne danie z nachosami. Wraz ze mną wyzwania podjęli się: Malwinna, Maggie i Mirabelka

Ostra zupa kukurydziana z nachosami

środa, 5 lutego 2014

Rajma Masala

W ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu. Curry to nosi nazwę rajma masala - jest to czerwona fasola w pysznym, pomidorowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta jest niezwykle smaczna i bardzo sycąca. 
Wraz ze mną rajma masalę przygotowały Panna Malwinna i Maggie.


Rajma Masala, potrawka z czerwonej fasoli

poniedziałek, 3 lutego 2014

Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą

Przepis na sałatkę pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycąpochodzi z kuchni irańskiej, choć różne wariacje na jej temat można znaleźć w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdrowa i bardzo orzeźwiająca. Jest wspaniałym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a może także stanowić doskonałą, lekka przekąskę np. na lunch do pracy. Polecam!


Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą

niedziela, 2 lutego 2014

Herbata z miętą

Po raz pierwszy piłam herbatę z mięta w Tunezji i muszę przyznać, że niezmiernie mi ona smakowała. Była po prostu przepyszna. Bardzo słodka, miętowa, ale dzięki temu niezmiernie orzeźwiająca, wspaniale gasi pragnienie. W krajach arabskich taką herbatę pija się o każdej porze dnia, często serwowana jest na powitanie gości, ale także do zwykłego posiłku. Polecam ja szczególnie na letnie dni.
Z Tunezji przywiozłam także tradycyjne szklaneczki w których pija się tam herbatę. Więcej o moich kulinarnych pamiątkach z podróży i o tym co zazwyczaj przywożę z wakacji możecie przeczytać w osobnym wpisie.

Herbata z miętą

sobota, 1 lutego 2014

Omlet z fetą

Dziś rozpoczyna się festiwal kuchni arabskiej na blogu Filozofia smaku. Postanowiłam wziąć w nim udział i już od kilku dni przeglądam różne przepisy i przygotowuję się do pichcenia, ponieważ zamierzam czynnie brać udział w tej akcji. Kuchnia arabska jest bardzo smaczna i niezwykle urozmaicona, charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. 
Przepis na omlet z fetą pochodzi z kuchni egipskiej i z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom tego sera. 

Omlet z fetą

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...