poniedziałek, 31 marca 2014

Chili Con Carne

Dawno nie dodawałam przepisu któremu poświęciłabym nieco więcej miejsca, napisała o szczegółach jego przyrządzania, historii, wariacjach. Brakuje mi takich wpisów i dlatego właśnie dziś postanowiłam przygotować taki post omawiający jedno z bardziej znanych dań kuchni amerykańskiej - chili con carne. Jest to wspaniałe, sycące, aromatyczne i pikantne danie.

Tłumacząc nazwę tego dania jest to po prostu chili z mięsem. Mięso to zazwyczaj wołowina, ponadto, oprócz papryczek chili, dodawane są pomidory i często czerwona fasola, inne dodatki to czosnek, cebula i kmin.

Danie to wywodzi się z czasów kolonizowania kontynentu północnoamerykańskiego, kiedy to pionierzy wyruszający w daleką podróż zaopatrywali sią w suchy prowiant, przygotowywali kostki z suszonej wołowiny, słoniny, suszonych papryczek chili i soli. Tak przygotowane i wysuszone mięso, bardzo dobrze znosiło długie podróże. W celu przygotowania strawy wystarczyło wrzucić je do wody i zagotować.

Puryści uważają, że prawdziwe chili składa się jedynie z mięsa i papryczek, bez dodatków jakichkolwiek innych warzyw.Istnieje jednak wiele innych odmian tego dania, a z chili, podobnie jak z polskim bigosem - ilu kucharzy i gospodyń tyle wersji, odmian i niuansów. Prawdziwe chili powinno przygotowywać się z kawałków mięsa wołowego, obecnie, szczególnie w Europie przygotowuje się je z mięsa mielonego. 

W Stanach Zjednoczonych powołano nawet do życia International Chili Society - organizację mającą na celu promowanie, rozwój i udoskonalanie chili, odbywają się tam coroczne zawody w przygotowaniu tego dania. Chili jest oficjalnym daniem stanu Texas od 1977 roku. 



chili con carne

sobota, 29 marca 2014

Zupa marchewkowa z morelami

Ostatnio natknęłam się na bardzo ciekawy przepis na krem z marchewki z dodatkiem moreli, a ponieważ uwielbiam marchewkę, postanowiłam wypróbować to danie. Zupa okazała się być bardzo smaczna, aromatyczna i bardzo ciekawa w smaku. Polecam ją szczególnie fanom marchewki i moreli.

Zupa marchewkowa z morelami

wtorek, 25 marca 2014

Pikantny dip marchewkowy

Dzis postanowiłam przygotować pikantny dip marchewkowy. Uwielbiam marchewkę w każdej postaci, jednak nigdy jeszcze nie przygotowywałam takiego sosu, gdy tylko zobaczyłam przepis, postanowiłam natychmiast go wypróbować;)Dip okazał się fantastyczny - delikatny, kremowy, słodki, a jednocześnie nieco pikantny. Ta fantastyczna przystawka idealnie nadaje się do surowych warzyw, owsianych ciasteczek czy suchego pieczywa typu wasa lub do chrupania z paluszkami typu grissini. Jednym słowem świetna alternatywa dla majonezowych, kupnych sosów, w które często zaopatrujemy się przygotowując jakaś imprezę. A tu pyszne, łatwy i efektowny dip, zdrowy i przygotowany przy minimalnym nakładzie środków;)
Polecam!

Pikantny dip marchewkowy

niedziela, 16 marca 2014

Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami + niespodzianka

W weekend postanowiłam przygotować zapiekankę z kiełbasą i pieczarkami - jeden z moich smaków dzieciństwa, którą często przygotowywałyśmy  w domu z moją siostrą. Zapiekanka jest łatwa i stosunkowa szybka w przygotowaniu. Farsz można przygotować jakiś czas wcześniej, a wstawić do zapieczenia tuż przed podawaniem. Ponadto taka zapiekanka jest tania, zawiera jedynie kilka podstawowych produktów, jest bardzo smaczna i sycąca. Myślę, że polubią ja np. studenci, lub inne osoby które niezbyt wielkim wysiłkiem i nakładem pracy lubią przygotować coś pysznego do jedzenia. Oczywiście polecam ją wszystkim.


Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami, Zapiekanka makaronowa, zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami,  zapiekanka makaronowa z pieczarkami, zapiekanka makaronowa z kiełbasą

czwartek, 13 marca 2014

Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną pyszną, łatwą i szybką do przygotowania zupę. Muszę przyznać, ze bardzo spodobało mi się gotowanie takich zup. Te geste kremy są idealne na szybki obiad, lub do zabrania następnego dnia do pracy. Krem z soczewicy jest zdrowy, smaczny, a przede wszystkim sycący, dzięki czemu z pewnością nie będziecie czuli się głodni 15 minut po jej zjedzeniu. Polecam!


zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem

środa, 12 marca 2014

Pyszny chleb z suszonymi pomidorami

Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pyszny i bardzo prosty chleb z suszonymi pomidorami. Przygotowywałam go już kilka razy i muszę przyznać, że jest banalnie prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jego niewątpliwą zaletą jest także to, że ciasto nie potrzebuje zbyt wiele czasu na wyrastanie, wystarcza 2 godziny, pieczenie 45 minut i wspaniały, aromatyczny i mięciutki chlebuś jest gotowy.
Przepis na ten chleb zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku.


chleb z suszonymi pomidorami

wtorek, 11 marca 2014

Kurczak vindaloo

Miesny wtorek


Kurczak vindaloo pochodzi z indyjskiego regionu Goa, jednak swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej. Jak wszystkie dania kuchni indyjskiej w skład tego dania wchodzi wiele przypraw, dzięki czemu mięso jest miękkie, soczyste i aromatyczne.
Wraz ze mną danie to przygotowały Mirabelka i Siaska.

Kurczak vindaloo

niedziela, 9 marca 2014

Flapjack

Flapjack to bardzo proste ciasto na bazie płatków owsianych. Jest to typowy dla kuchni brytyjskiej, dość słodki, owsiany batonik banalny w przygotowaniu. Moje blogowe koleżanki przygotowały go w ciągu tygodnia do wspólnego gotowania, ja niestety nie zdążyłam (tak to jest jak wraca się do domu po 18), ale postanowiłam go zrobić w weekend, ponieważ flapjack jest smaczny, a prostota jego przygotowania to coś w sam raz dla mnie - cukierniczego laika ;) Ciasteczko polecam jednak wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za płatkami ;) 

Flapjack

środa, 5 marca 2014

Ryba w sosie pomidorowym

Jak już kiedyś wspominałam bardzo lubimy ryby, choć wciąż jemy ich zdecydowanie za mało i za rzadko, a przygotowanie rybnego dania to bardzo prosta i szybka sprawa. Ryba w sosie pomidorowym wymaga minimalnego nakładu pracy, a przygotowuje się ją w czasie gdy gotuje się makaron. Przepis zaadoptowałam z 15 minutowej kuchni Jamiego, choć jak większość przepisów z tej książki trudno je przygotować w podanym czasie. W ciągu 15 minut można przygotować kanapki, ale to temat na osobny post ;)

Ryba w sosie pomidorowym

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...