środa, 30 kwietnia 2014

Ryba w wiórkach kokosowych z sałatką sweet chilli

Witam! Dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na pyszna rybę w kokosowej panierce z fantastyczna sałatką na bazie sosu sweet chilli. Przepis ten podpatrzyłam na stronie bbcgoodfood, a ze akurat miałam w domu białą rybę od razu postanowiłam go wypróbować. Ryba w wiórkach kokosowych smakuje fantastycznie, a sałatka jest lekka orzeźwiająca i lekko słodka. Całość to perfekcyjny, lekki, smaczny i szybki obiad. Polecam!


Ryba w wiórkach kokosowych

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi

Na zakończenie pieczarkowego tygodnia u Mopsika wspólnie postanowiłyśmy przygotować pieczarki faszerowane. Ja zdecydowałam się przygotować pieczarki faszerowane płatkami owsianymi, początkowo nie byłam pewna efektu, ale ten farsz okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę! Pieczarki są fantastyczne, aromatyczne, mięsiste i sycące. A do tego zdrowe i idealnie nadają się dla tych którzy nie przepadają za mięsem. Wszystkim gorąco polecam wypróbować tak nadziewane pieczarki, nawet jeśli nie jesteście fanami płatków owsianych - w tym farszu w ogolę ich nie czuć, a dzięki pomidorom i szczypcie pieprzu kajeńskiego farsz jest niezwykle ciekawy w smaku - kwaskowo - pikantny!
Wraz ze mna pieczarki faszerowaly: Malwina, Mirabelka, Siaska, Mops, Pela i Shinju


pieczarki faszerowane, pieczarki faszerowane płatkami owsianymi,

Pikantne pieczarki w sosie kokosowym

W związku z kończącą się już niestety akcją pieczarkową organizowaną przez Mopsika postanowiłam przygotować danie z pieczarek. Miałam w planach przygotować więcej dań do tej akcji, bo pieczarki uwielbiam, a ilość dań jakie można z nich przygotować jest chyba nieograniczona, niestety przerwa świąteczna, a następnie trudny powrót do rzeczywistości, totalnie wybiły mnie z rytmu i przez kilka poświątecznych dni w ogóle nie gotowałam i nie mogłam zabrać się również za publikowanie postów. Powoli wracam jednak do formy i wczoraj przygotowałam takie oto pyszne, pikantne pieczarki w sosie kokosowym. Mogą one stanowić idealną przystawkę do różnego rodzaju mięs. Są to malutkie pieczareczki przesmażone z szalotką z dodatkiem chili, a następnie ugotowane w sosie z mleka kokosowego. Danie pochodzi z kuchni indyjskiej i jest nie zwykle smaczne. Polecam!

Pikantne pieczarki w sosie kokosowym

niedziela, 27 kwietnia 2014

Sałatka z indyka z pesto na ogórku

Dziś chciałabym Wam przedstawić bardzo prosta, bo oparta jedynie na trzech skladnikach, ale jednoczesnie niezwykle smaczna, a co najwazniejsze bardzo efektowna sałatkę. Salatka z indyka z pesto na ogorku idealnie nadaje sie na imprezy, ponieważ prezentuje się po prostu fantastycznie! Polecam!
Wraz ze mną wariacje na temat sałatki opartej na trzech składnikach przygotowały: Pela, Malwina i Mirabelka.


Sałatka z indyka

czwartek, 17 kwietnia 2014

Jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem w nieco w innym stylu, a mianowicie - faszerowane skorupki. Farsz oparty jest na pieczarkach, a cały jest mocno doprawiony, wręcz pikantny. Tuż przed podaniem jajka są zapiekane z żółtym serem, dobrze smakują z kleksikiem keczupu ;) Jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach to ciekawa opcja na przekąskę na imprezę, ale także pewna odmiana dla tradycyjnych jajek przygotowywanych na Wielkanoc. Tak przygotowane są na prawdę pyszne, gorąco polecam!


Jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach, Wielkanoc, jajka faszerowane, jajka faszerowane pieczarkami,

środa, 16 kwietnia 2014

Sałatka z jajkiem i kiełkami na sałacie z pikantnym sosem

Dziś pora na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania, tym razem wyzwanie "3po3", a jego głównymi składnikami miała być sałata, jajko i kiełki. Mówiąc szczerze długo zastanawiałam się co przygotować, ostatecznie jednak zdecydowałam się na przygotowanie prostej sałatki z jajkiem i kiełkami na sałacie z pikantnym sosem. W tym daniu ćwiartki jajek ułożyłam na liściach sałaty, polałam sosem curry i udekorowałam kiełkami. Jednym słowem banalna i szybka w przygotowaniu sałatka, ale jednocześnie bardzo efektowna. 
Wraz ze mną wyzwania podjęły się Malwina, Siankoo i Mops.
 
Sałatka z jajkiem

wtorek, 15 kwietnia 2014

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Sezon na jajka podawane w najprzeróżniejszej postaci jest w pełni. Postanowiłam i ja przyłączyć się do tego szaleństwa ;) Ponieważ uwielbiam suszone pomidory, postanowiłam nimi nafaszerować jajka - efekt? Fantastyczny! Jestem pewna, że pokochacie jajka faszerowane suszonymi pomidorami tak jak ja! Gorąco polecam, nie tylko na święta, ale na każdą inną okazję:)
Wraz ze mną jajka faszerowane na wszelkie możliwe sposoby postanowiły przygotować: Mirabelka, MopsSiankoo i Pela


Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Raffaello z łososia

Dziś postanowiłam przedstawić Wam bardzo ciekawą, smaczną i elegancką przekąskę, idealną na świąteczny stół, jednak bez względu na okazję, Wasi goście będą nimi zachwyceni. Co więcej rafaello z łososia jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, natomiast smakuje rewelacyjnie. Polecam!


Raffaello z łososia

niedziela, 13 kwietnia 2014

Zupa marchewkowa z solonymi migdałami

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną zupę marchewkową, przygotowałam ją i od razu muszę podzielić się tym przepisem, ponieważ ten krem jest po prostu fantastyczny! Delikatny, aksamitny, marchewkowy z dodatkiem mleka kokosowego, a na koniec posypany, słono-słodkimi, uprażonymi płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami.


Zupa marchewkowa z solonymi migdałami

wtorek, 8 kwietnia 2014

Chrupiąca sałatka z black pudding

Dziś postanowiłam pokazać Wam bardzo smaczną sałatkę w brytyjskim stylu, ponieważ jej głównym składnikiem jest tzw. black pudding. Jest to rodzaj krwistej kiełbasy, zbliżonej do polskiej kaszanki, jednak wypełnienie black puddingu są płatki owsiane, a nie kasza. Używa się tak że różnych przypraw (cynamon, goździki), dzięki czemu bywa ono bardzo aromatyczna. Jeżeli mieszkacie na Wyspach, to koniecznie Wam ją polecam, a jeśli nie, spróbujcie użyć kaszanki.
Sałatka z black pudding jest bardzo smaczna, chrupiąca, soczysta, jednym słowem pyszna - polecam!


Chrupiąca sałatka z black pudding

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Wyróżnienie LBA

Jakiś czas temu otrzymałam wyróżnienie LBA od Marleny z bloga Wykipial mi makaron. Zazwyczaj nie biore w tego rodzaju zabawach, ale tym razem postanowilam podjac wyzwanie :) moze faktycznie zyskam dzieki temu nowych czytelnikow? Bo ja dzieki poszukiwaniu blogow do nominacji natknelam sie na pare ciekawych miejsc, ktore z pewnoscia bede regularnie odwiedzac;) Na przygotowaniu tego wpisu zeszło mi trochę czasu na przygotowaniu tego wpisu, ale musiałam zastanwoić się nad odpowiedziami, pytaniami i wybrać do nominacji kolejnych kilka blogów.

LBA - Liebster Blog Award - na czym to polega? Jest to wryóżnienie dla mniej popularnego bloga, aby dać mu możliwość zdobycia większej publiczności. Po odebraniu nominacji należy odpowiedzieć na pytania zadane przez nominującego, a następnie wybrać kolejne blogi (11) i im zadać swoje pytania (11).


niedziela, 6 kwietnia 2014

Sałatka Olivier

Dziś, w ramach kolejnego wspólnego gotowania oraz zbliżających się świąt, postanowiłyśmy wraz z Malwiną z bloga Filozofia Smaku przygotować sałatkę Olivier. Jest to sałatka wywodząca się z Rosji, a wymyślona przez belgijskiego kucharza w XIX wieku. Jest to sałatka bardzo podobna do znanej zapewne wszystkim tradycyjnej sałatki warzywnej, jedyną różnicą jest dodanie mięsa.
Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony (szczególnie receptura sosu), wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, sałata, kapary, ogony raków i wędzona kaczka. Skład ulegał najprawdopodobniej sezonowym zmianom. Jak widzicie była to bardzo wyrafinowana sałatka, wykonana z rzadkich i drogich produktów, serwowana była jedynie w niektórych ekskluzywnych restauracjach. Stała się jednak bardzo popularna i żeby więcej ludzi mogło sobie na nią pozwalać, wyrafinowane składniki zaczęto zastępować tańszymi i bardziej powszechnymi zamiennikami. I tak pardwa została zastąpiona kiełbasą, kraby - jajkami na twardo, zielone ogórki - ogórkami kiszonymi, a oliwki i kapary - groszkiem.
Uwielbiam sałatkę warzywną, a ta z dodatkiem mięsa z kurczaka jest również fantastyczna, bardzo mi zasmakowała i w przyszłości będę taką robić. Polecam!


tradycyjna sałatka warzywna

czwartek, 3 kwietnia 2014

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Dzisiejsza zupa to odkrycie roku! Naprawdę! Nigdy jeszcze nie jadłam tak pysznej zupy pomidorowej. Pomidorówka? Phi, wielka rzecz. A jednak! Jestem pewna, że gdy jej spróbujecie, nie będziecie chcieli jeść żadnej innej;) Jej sekretnym składnikiem jest dodatek suszonych pomidorów. 
Pomysł na zupę pomidorowa z suszonymi pomidorami zaczerpnęłam z książki Kate McMillan "Smaczne Zupy", gdy go przeczytałam, szybko sprawdziłam czy mam wszystkie niezbędne składniki i od razu zabrałam się za jej gotowanie mimo, że właśnie wybiła północ. Wam również gorąco ją polecam, jest niezwykle smaczna, intensywnie pomidorowa, kwaskowa i bardzo esencjonalna.


Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

środa, 2 kwietnia 2014

Jedzonko do pracy #12

Wiem, mialam dluzsza przerwe w pokazywaniu Wam moich zestawow jedzeniowych do pracy, ba mialam nawet przerwe w ich szykowaniu, ot jakos tak sie nie skladalo. Ale poniewaz nadeszla wiosna, a wraz z nia postanowilam wziac sie za siebie, o czym mozecie przeczytac na moim drugim blogu. Jednym z glownych moich postanowien z tym zwiazanych jest wprowadzenie zdrowych zwyczajow do mojego zycia, a najwazniejszym z nich jest wlasciwa dieta, zdrowe jedzenie i ruch.
Dlatego tez od dzis, mam nadzieje ze co tydzien, beda sie pojawialy zestawy, ktore niektorzy z Was tak chwala i lubia ;) Musze przyznac, ze bardzo mi to schlebia, jest bardzo mile i motywujace, gdy tak wielu z Was oglada moje jedzonko i czerpie z niego inspiracje dla siebie. 

Dzis w zestawie:

Sniadanie - salatka z jablka, selera naciowego i rodzynek z jogurtem greckim i odrobina majonezu, dla zlamania smaku

Lunch - makaron z brokulem, czosnkiem i chili z dodatkiem jogurtu. I tu moj nowy patent (zastanawiam sie czemu wczesniej na to nie wpadlam?!) gotujac makaron na garnku postawcie sito/durszlak lub jesli macie odpowiedni garnek do gotowania na parze to w nim ugotujcie brokula! nie dosc ze zaoszczedzicie na gotowaniu w dwoch garnkach, to na dodatek brokul tak przygotowany jest zdrowszy, smaczniejszy i zachowuje piekny zielony kolor! Po odcedzeniu makaronu w garnku rozgrzejcie troche oliwy, przesmazcie na niej czosnek przecisniety przez praske i drobno pokrojona papryczke chili, dodajcie brokula i makaron,. Zdejmijcie z ognia, dokladnie wymieszajcie i dodajcie kila lyzek jogurtu naturalnego lub greckiego. Gotowe, pyszny lunch, a zabrudzony tylko jeden garnek! :) 

Przekaska - czastki czerwonego grejpfruta


Smacznego!

wtorek, 1 kwietnia 2014

Kurczak dopiaza

Jak być może wiecie uwielbiam dania kuchni indyjskiej. Tym razem, mając w domu duży zapas cebuli, postanowiłam przygotować kurczaka dopiazę - danie którego jeszcze nie robiłam, a od dawna chciałam je wypróbować. Dopiaza oznaczy "dwie cebule", lub "podwójna cebula", chodzi o to że w tym daniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilości mięsa to 2:1. 
Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie przyprawy takie jak kardamon, kmin, pieprz i goździki. Danie jest bardzo smaczne, jednak polecam je głównie fanom cebuli. 


Kurczak dopiaza

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...