czwartek, 31 lipca 2014

Parmigiana di melanzane

czyli zapiekanka z bakłażanów. Wspaniałe danie kuchni włoskiej, idealnie wpasowujące się w sezon na oberżyny. Jest to rarytas dla wszystkich fanów tego wspaniałego warzywa. Przygotowaliśmy je w ramach wspólnego gotowania wraz z Mirabelka i Bartoldzikiem.

zapiekanka z bakłażanów

środa, 30 lipca 2014

Jedzonko do pracy #15

Zapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Lekkie i letnie sałatki i warzywa, a do tego bardzo smaczne. Polecam!

Dziś polecam:
Śniadanie - sałatka krabowa i kilka plasterków pikantnego salami
Lunch - makaron z sosem włoskim a la puttanesca


Smacznego!

wtorek, 29 lipca 2014

Tarta z bobem i szynką

Dziś powracam do bobu. Mam kolejny fantastyczny pomysł na jego wykorzystanie. Tym razem będzie to tarta z bobem, szynką i żółtym serem. Mnie ona bardzo smakowała i jeśli mam być szczera zjadłam połowę na raz;) Była po prostu fantastyczna! Tarta idealnie nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Korzystajcie, dopóki bób jest świeży i młody;)


tarta z bobem, bób,

piątek, 25 lipca 2014

Tartletki z pomidorami i mozzarellą

Wege piątek 

W piątki postanowiłam publikować posty z przepisami wegetariańskimi, choć niezbyt rygorystycznymi, ponieważ będą one zawierały sery, jajka, mleko, a skoro piątek, to także od czasu do czasu pojawią się ryby ;) 
Dziś chciałabym zaproponować Wam fantastyczne i bardzo proste tartletki z pomidorami i mozzarellą.

Tartletki z pomidorami i mozzarellą

czwartek, 24 lipca 2014

Zupa z zielonego groszku i rukwi wodnej

Płynne czwartki


Dziś czwartek, więc pora na wpis z serii "Płynnych Czwartków" - w związku z czym zapraszam Was na kolejną, piękną, letnią zupę. Tym razem to cudowny krem z zielonego groszku z dodatkiem rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi.

zupa, krem, zupa z zielonego groszku, rukiew wodna,

środa, 23 lipca 2014

Jedzonko do pracy 14

Po raz kolejny po długiej przerwie zapraszam na post z serii "Jedzonko do pracy", które mam nadzieję będą pojawiały się teraz bardziej regularnie, a mianowicie  co środę.

Dziś polecam:


Śniadanie: Sałatka z białego sera z tuńczykiem, czerwoną cebulą i kiszonym ogórkiem.
Lunch: Kurczak w sosie indyjskim z makaronem.
A na przekąskę bób do skubania ;) 



Smacznego!

wtorek, 22 lipca 2014

Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach

Mięsny Wtorek


Zapraszam na risotto z kurczakiem w 5 smakach. Przepis na tego kurczaka znalazłam w książce z chińskimi przepisami, jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować, dzięki czemu powstało risotto z akcentem kuchni chińskiej, w postaci przyprawy 5 smaków, czyli jednym słowem kuchnia fusion. Polecam wypróbować to danie, ponieważ jest bardzo ciekawe i oryginalne w smaku.


Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach

poniedziałek, 21 lipca 2014

Sałatka makaronowa z bobem

Sezon na bób w pełni, u mnie sprzedawany jest w strąkach, dzięki czemu jest naprawdę świeżutki. Najczęściej bób jem sam, skubię go sobie przez cały dzień, to jednak nie sztuka;) Postanowiłam wykorzystać go do jakiegoś ciekawego i smacznego dania, a tu najlepiej pasowała mi sałatka - lekka, letnia, orzeźwiająca. Z
Wraz ze mną danie z bobu przygotowali: Mirabelka, Panna Malwinna, Zuzia, Lejdi i Bartosz.

sałatka z bobu, zielony groszek, sałatka makaronowa z bobem,

niedziela, 20 lipca 2014

Amerykańskie naleśniki z bekonem i syropem klonowym



Ach i znów nie było mnie przez tydzień, ale byłam naprawdę zajęta ponieważ postanowiłam zaangażować mój drugi blog Chodzę i Zwiedzam do blogowego wyzwania - 5 dni do lepszego bloga organizowanego przez Ulę z bloga SenMai. Zabawa polegała na codziennym publikowaniu postów na przygotowane przez organizatorkę tematy. Muszę przyznać, że takie pisanie i przygotowanie postów zajmuje mnóstwo czasu, w związku z czym nie było go już na pichcenie, siedzenie w kuchni i pisanie tutaj. Przez ostatni tydzień ani razu nie zawitałam do kuchni, a na dodatek do późna siedziałam w pracy. Mam jednak nadzieję, że ten tydzień będzie już bardziej unormowany i przepisy będą pojawiały się regularnie tak jak to obiecywałam;) 
Dziś zapraszam na śniadanie w amerykańskim stylu, czyli placuszki z bekonem i syropem klonowym. Przepis na te naleśniki (a właściwie pancakes) podpatrzyłam w ostatniej edycji Celebrity Master Chef UK i stwierdziłam, że koniecznie muszę je wypróbować. Zawsze chciałam zrobić takie okrągłe, puszyste placuszki, ale nigdy się nie składało.  Ostatnio znalazłam w tutejszym sklepie maślankę, która jest tu sprzedawana w takich małych kubeczkach jak śmietana, a jest niezbędnym składnikiem ciasta na placuszki. Weekend to idealny czas na smażenie placuszków i celebrowanie śniadania.

Amerykańskie naleśniki z bekonem i syropem klonowym

piątek, 11 lipca 2014

Sałatka z fasolki, grilowanej cukini i pomidorków


Dziś nadeszła pora na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania pod hasłem 3 po 3, czyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać fasolkę, pomidory i cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z fasolki szparagowej, grillowanej cukinii i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. 
Wraz ze mną wyzwania podjęła się Panna Malwinna i Justinka.

Sałatka z fasolki, grilowanej cukini i pomidorków

czwartek, 10 lipca 2014

Włoska zupa pomidorowa

Płynne czwartki


Zapraszam na pierwszy wpis z serii "Płynnych czwartków" - od dziś co czwartek będę przedstawiać przepis na pyszną zupę. Zaczynam od wspaniałej, letniej, włoskiej zupy ze świeżych pomidorów z dodatkiem mielonych migdałów - pychotka!


Włoska zupa pomidorowa

wtorek, 8 lipca 2014

Kuczak w sosie migdałowym

Miesne wtorki


Dziś zapraszam na kurczaka w sosie migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa się orzechów, w tym mielonych, ktore maja za zadanie zagęszczenie sosu. Danie jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam!


Kuczak w sosie migdałowym

poniedziałek, 7 lipca 2014

Kurczak z satayem truskawkowym


Witam Was ponownie po przerwie. Ostatnio w ogóle nie miałam weny do robienia czegokolwiek w kuchni, mam jednak nadzieję, że ten leniwy okres mam już za sobą. Przygotowałam plan posiłków na najbliższy czas i zabrałam się do gotowania. Postanowiłam także stworzyć bloki tematyczne, aby przepisy na blogu były uporządkowane i aby łatwiej było się tu poruszać i odnaleźć to czego potrzebujecie. I tak planuję stworzyć "Lekkie Poniedziałki", "Mięsne Wtorki", w środy wrócą posty z serii "Jedzonko do pracy", "Płynne Czwartki" - czyli wszelkiego rodzaju zupy, "Wege Piątki" (tu także będą ryby), na soboty zaplanowałam posty pt. "Śniadanie do łóżka", czyli moje pomysły na śniadania, w niedziele natomiast będzie słodko, deserowo, a czasami również pojawią się koktajle i drinki alkoholowe. Taki jest plan, mam nadzieję, że Wam będzie się podobał taki układ, a mnie uda mi się go zrealizować;) A co Wy sądzicie o takim podziale wpisów? 


Zaczynam od lekkiego przepisu, który podpatrzyłam na Kwestii Smaku (wielu z Was z pewnością zna tę stronę), a mianowicie kurczaka z satayem truskawkowym, czyli grillowane paski z piersi kurczaka z pikantnym sosem truskawkowym. Jak może już wiecie bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, a ten truskawkowy, lekko ostry sos jest po prostu fantastyczny! Polecam.


Kurczak z satayem truskawkowym

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...