wtorek, 28 października 2014

Pad thai z kurczakiem

Jedno z bardziej popularnych dań kuchni tajskiej - pad thai z kurczakiemWybrałam przepis z tej strony, jest on w miarę neutralny (bez krewetek czy tofu), ponieważ wiem, że nie wszyscy za tymi dodatkami przepadają (np. K. nie może jeść skorupiaków, a ja nie lubię tofu) choć przepis można oczywiście dowolnie modyfikować i dodać wspomniane składniki.
Postanowiliśmy przygotować je do akcji wspólnego gotowania ;)
Wraz ze mną pad thai przygotowali Mirabelka, Panna Malwinna i Bartoldzik

Pad thai z kurczakiem

piątek, 17 października 2014

Noodle z warzywami w 5-ciu smakach

Dziś polecam pyszne, warzywne danie kuchni tajskiej, które zadowoli zarówno mięsożerców, jak wegetarian. Smaczne, aromatyczne i lekkie danie, z mnóstwem wspaniałych, sezonowych warzyw i cudownych przypraw, jednym słowem - noodle z warzywami w 5 smakach

Noodle z warzywami w 5-ciu smakach

czwartek, 16 października 2014

Zupa z pieczonego kalafiora

Płynne czwartki

Dziś czwartek, a więc pora na kolejną pyszną zupę. Ponieważ mamy jesień w pełni postanowiłam przygotować krem z pieczonego kalafiora. Zupa ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak i jest mocno kalafiorowa. Choć jej kolor nie jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny.

Zupa z pieczonego kalafiora

poniedziałek, 13 października 2014

Krem z selera z kokosem i chili

Nadeszła jesień, a wraz z chłodniejszymi dniami, również pora na pyszne, gęste, rozgrzewające zupy. Dlatego też dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować taką właśnie potrawę. Wraz ze mną gotowali ją: Gin, Mirabelka, Zuzia, Mops, inna Zuzia oraz Bartoldzik
Początkowo planowałam rozgrzewającą zupę a la gulaszową, ale niestety nie mogłam kupić niezbędnych do jej przygotowania składników. Dlatego też, gdy przechadzając się po sklepie i zastanawiając się, co przygotować w zamian, wpadł mi w oko ogromny seler, niezwłocznie zdecydowałam, że przygotuję krem z selera z kokosem i chilli. Aby zupa była aromatyczna dodałam do niej limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest papryczka chili i imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam!

Krem z selera z kokosem i chili

piątek, 10 października 2014

Tajskie omlety z mięsem mielonym

Dziś postanowiłam przedstawić Wam ciekawą i bardzo smaczną przekąskę - tajski omlet z mięsem mielonym. Pomysł na takie omlecikowe saszetki bardzo mi się spodobał i z pewnością będę je przygotowywać częściej, choć z innymi rodzajami farszu ;) Polecam!

omlet faszerowany mięsem mielonym

czwartek, 9 października 2014

Zupa pho z wieprzowiną

Płynne Czwartki


Jak widzicie ostatnio na blogu królują dania kuchni tajskiej, było już curry, coś warzywnego, coś na słodko, a teraz pora na zupę, które również w tej kuchni są popularne. Jednoczśnie wpisuje się ona idealnie w moje Płynne Czwartki, które ostatnio nieco zaniedbałam;)
Zupa pho z wieprzowiną pochodzi z południowej Azji, jest to lekki bulion, który doprawia się indywidualnie. Jest to fantastyczny pomysł, ponieważ gotujemy tylko bazę, a przy stole każdy może doprawić sobie zupę wg własnego smaku, do dowolnej ostrości lub kwaskowatości. Zdecydowanie będę tę zupę przygotowywać częściej. Polecam!

Zupa pho z wieprzowiną

środa, 8 października 2014

Tajska wieprzowina z dynią

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejne pyszne danie kuchni tajskiej - tajska wieprzowina z dynią. Jednym słowem - połączenie idealne. Dołączam je do naszej akcji wspólnego gotowania w której wzięli udział: Panna Mawinna, Lejdi, Gin, Sianko, Mirabelka i Bartoldzik.

Tajska wieprzowina z dynią

wtorek, 7 października 2014

Dynia w mleku kokosowym

Rozpoczął się sezon na dynie :) Bardzo mnie to cieszy, ponieważ uwielbiam to warzywo, można bowiem z niego wyczarować mnóstwo wspaniałych i przepysznych potraw zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dziś postanowiłam przygotować danie wytrawne, lekko ostre, a dzięki zawartości imbiru - przyjemnie rozgrzewające. Przygotowałam dynię w mleku kokosowym z dodatkiem chili - pychotka. 

Dynia w mleku kokosowym

poniedziałek, 6 października 2014

Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym

Dziś polecam przepyszne tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym i mleka kokosowego. Danie okazało się przepyszne, a dodatek masła orzechowego, do którego wcześniej nie miałam przekonania, ponieważ gdy próbowałam go wydawało mi się bardzo mdłe i "tępe", jednak w połączeniu z mlekiem kokosowym i limonką stworzyło wspaniały sos. 
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i co więcej nie wymaga zbyt wielu składników. 

Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym

niedziela, 5 października 2014

Tajskie placuszki kokosowe

Od początku miesiąca trwa akcja kulinarna, a jej tematem jest kuchnia tajska. Ta azjatycka kuchnia należy do moich ulubionych, dlatego też postanowiłam przyłączyć się do zabawy, w związku z czym w tym miesiącu możecie spodziewać się kilku tajskich przepisów. 
Ponieważ dziś jest niedziela, dlatego też postanowiłam przygotować słodkie danie śniadaniowe, czyli placuszki kokosowe. Udały mi się fantastycznie, delikatne, puszyste, kokosowe - polecam!

placuszki kokosowe

środa, 1 października 2014

Papryka faszerowana pieczarkami

Sezon na papryki trwa i poza przygotowaniem tradycyjnego leczo można nieco zaszaleć i skusić się na przygotowanie papryki w nieco innym wydaniu. Natknęłam się na ten przepis gdzieś w internecie, wydał mi się bardzo ciekawy i czym prędzej postanowiłam go wypróbować. Słodkie papryki faszerowane pieczarkami okazały się fantastyczne! Polecam wypróbować ten przepis na faszerowane papryki!

Papryka faszerowana pieczarkami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...