Printfriendly

Pizza z suszonymi pomidorami i ricottą

W związku z obchodzonym dziś Dniem Pizzy postanowiliśmy przyłączyć się do tego "święta" i zrobić ten wspaniały placek, który można przygotować na milion różnych sposobów. Ja dziś postanowiłam wypróbować nowy przepis na pizze z suszonymi pomidorami i ricottą. Przepis wyglądał bardzo smakowicie, a pizza okazała się rewelacyjna! Jest to pizza dedykowana głównie fanom suszonych pomidorów, ale sądzę że każdy ją polubi. Jeżeli ta pizza nie przypadła Wam do gustu, to może zasmakuje Wam pizza bianca z szynka parmeńską i rukola? - klasyk! 
Wraz ze mną pizzę przygotowali: Chantel, Bartoldzik, Panna Malwinna i Mops.

Pizza z suszonymi pomidorami i ricottą

Składniki

Na ciasto:
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 150ml mleka

Na wierzch:
  • 3 łyżki czerwonego pesto
  • kilka łyżeczek ricotty
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w cienkie paseczki
  • łyżeczka kaparów
  • szczypta tymianku
  • kilka listków rukoli do przybrania

Przygotowanie:

Pizza z suszonymi pomidorami i ricottą

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól - wymieszać. Dodać masło i wyrabiać palcami aż ciasto będzie miało konsystencję okruszków. Wlać mleko, wyrobić i wygniatać przez kilka minut, aż będzie gładkie. Dość cienko rozwałkować, a brzegi nieco zawinąć.
Ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze lub papierze do pieczenia (ja piekę na glinianym talerzu do pieczenia pizzy, posypuję go nieco polenta i na nim układam placek). Ciasto posmarować czerwonym pesto, ułożyć na nim kilka kleksów ricotty, pokrojone, suszone pomidory i kapary, oprószyć tymiankiem. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.

Pizza z suszonymi pomidorami i ricottą

Smacznego!

Zima  we Włoszech

4 komentarze:

  1. Nigdy nie dodawałem do ciasta pizzy masła i mleka, dlatego interesuje mnie jak takie smakuje. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka szybka wersja, gdy nie mamy czasu aby ciasto drożdżowe wyrosło tzw. ciasto bułkowe. Ciasto jest miękkie, puszyste i bardzo sycące, ale smaczne i to świetna alternatywa, pizzę zrobiłam w pół godziny, plus czas pieczenia ;)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Fajny masz ten talerz do pieczenia pizzy. Ja teraz mam ograniczone możliwości jeśli chodzi o piekarnik, więc niestety taka duża pizza by w nim nie powstała. Zazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje:) Gliniany talerz faktycznie niezle sie sprawdza ;) I mowiac szczerze wcale nie jest bardzo duzy, nie mierzylam go, ale jest tylko troche wiekszy niz duzy talerz obiadowy;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger