wtorek, 10 lutego 2015

Spaghetti z tuńczykiem i rukolą

Dziś zapraszam na szybkie i bardzo smaczne danie inspirowane kuchnią włoską Nigelli. Spaghetti z tuńczykiem i rukolą to idealne danie na szybki obiad po długim dniu pracy, wymaga zaledwie kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w domu, a czas potrzebny na jego zrobienie, ogranicza się do czasu gotowania makaronu;) Jestem pewna, że dla wielu z Was takie szybkie danie to idealne rozwiązanie.
Kuchnia włoska jest moim zdaniem nie tylko smaczna, ale jednocześnie niezmiernie łatwa do przygotowania. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na dania z makaronu rodem z tej części świata, szczególnie polecam sycylijskie fusillimakaron z tuńczykiem i pomidorkami, oraz pappardelle z ragu z jagnięciny - palce lizać! :) 

Spaghetti z tuńczykiem i rukolą

Składniki:
  • 200g makaronu spaghetti
  • 200g tuńczyka w oleju
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łodyg grubego szczypioru (dymki)
  • szczypta płatków chili
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól, pieprz
  • 2 garście rukoli

Spaghetti z tuńczykiem i rukolą

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie odsączyć tuńczyka i przełożyć do miski, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, skropić częścią soku z cytryny. Dodać pokrojony szczypior, płatki chili, doprawić solą i pieprzem, na koniec polać oliwą z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. 
Przed odsączeniem makaronu, odlać niewielką ilość. Odsączony makaron dodać do tuńczyka i dokładnie wymieszać, dolać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Dodać rukolę, skropić resztą soku z cytryny i jeszcze raz zamieszać. Od razu podawać.


Spaghetti z tuńczykiem i rukolą

Smacznego!

Zima  we Włoszech

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...