Printfriendly

Krem groszkowy z miętą

Dziś przypada irlandzkie święto św. Patryka, które powszechnie kojarzy się z kolorem zielonym. Dlatego też postanowiłyśmy wspólnie z Gin, Lejdi, i Mopsem przygotować zielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosną, która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;)
Zdecydowałam przygotować bardzo szybką, lekką i jednocześnie przepyszną zupę krem z zielonego groszku z miętą. Zupa jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Można ją jednak serwować także na ciepło tak jak o tej porze roku. Polecam!
Na blogu możecie znaleźć kilka innych zup z zielonego groszku, który bardzo lubię, a przygotowanie takich zup jest niezmiernie łatwe, a ich kolor po prostu fantastyczny. Szczególnie polecam zupę z zielonego groszku z rukwią wodną

Krem z zielonego groszku z miętą
Składniki:
  • łyżka oliwy
  • 4-5 łodyg dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 500g mrożonego zielonego groszku
  • 500ml wrzątku
  • łyżeczka Vegety, Warzywka lub innego rodzaju przyprawy z suszonymi warzywami (ewentualnie pół kostki bulionowej)
  • pęczek mięty
  • sok z polowy cytryny
  • szczypta cukru
  • sol, pieprz


Krem z zielonego groszku z miętą

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej dymkę pokrojoną w cienkie plasterki i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wrzucić groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby woda zakryła warzywa), dodać posiekaną miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować. W międzyczasie dodać Vegetę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą.

Krem z zielonego groszku z miętą

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Ma fantastyczny kolor, taki żywy, cudownie wiosenny :)
    Pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta nuta mięty to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. oo takie połączenie chodzi za mną już długo;) słyszałam, że groszek z miętą świetnie współgrają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, groszek i mieta to swietne polaczenie! Polecam!

      Usuń
  4. Połączenie groszku i mięty podobno jest znakomite. Wypróbuję następnym razem. Tymczasem ja zapraszam do siebie na zupkę groszkową z estragonem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do tradycyjnej akcji Zielono mi, ale baner, który zamieściłaś, nie prowadzi do mnie, tylko do akcji alternatywnej, założonej przez osobę, która nie wiedziała, że ja taką akcję organizuję od 6 lat.
    Uprzejmie proszę o zamieszczenie jedynego właściwego banera: http://pinkcake.blox.pl/2015/03/Zielono-mi-Czas-zaczac.html
    Pozdrawiam zielono :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam banerek Twojej akcji, jednak nie ma chyba wyłączności na prowadzenie akcji kulinarnej (zabawy w internecie), tym bardziej że Twoją akcje trudniej znaleźć, ponieważ nie ma jej w agregatorach.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger