wtorek, 3 listopada 2015

Noodle z mięsem mielonym

Mięsny wtorek



W związku z trwającą akcją kulinarną - kuchnia tajska postanowiłam zasypać Was przepisami z tej części świata i jednocześnie nieco Wam tę kuchnię przybliżyć. Kuchnia azjatycka, a szczególnie tajska należy do moich ulubionych, staram się ją odkrywać samodzielnie, jednak moim marzeniem jest wizyta w tym kraju i spróbowanie tej autentycznej. 
Kuchnia tajska jest prosta i szybka, wymaga jednak sporej ilości składników, ziół i przypraw, gdy już jednak uda się je skompletować to gotowanie to sama przyjemność. Dziś zapraszam Was na proste i szybkie, lekko pikantne, tajskie danie z mięsa mielonego z noodlami.


tajskie danie z mięsa mielonego z noodlami

Składniki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 450g mielonego z indyka
  • 100g pędów bambusa
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sweet - chilli
  • 150g cienkiego makaronu ryżowego
  • dymka i papryczka chilli do przybrania (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia

tajskie danie z mięsa mielonego z noodlami

Przygotowanie


Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić aż zmięknie, następnie odcedzić.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki aż lekko zbrązowieje. Dodać pastę curry i chwilę przesmażyć, dodać mięso i kurkumę, rozdrobnić, wymieszać i smażyć aż mięso będzie usmażone. Dodać pędy bambusa, sos rybny, sos sojowy i sos sweet-chilli oraz cukier, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać makaron i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i mięsem. Natychmiast podawać przybrane dymką i papryczką chili. 


tajskie danie z mięsa mielonego z noodlami

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...