wtorek, 31 marca 2015

Roladki drobiowe ze szparagami

Dziś przedstawiam pomysł na szybki i bardzo smaczny, a jednocześnie efektowny obiad - są to roladki drobiowe ze szparagami. Pyszne, zdrowe i lekkie danie, które z pewnością wszystkim zasmakuje. Ponieważ zbliża się sezon na szparagi pomyślałam, że przyda się taka oto inspiracja. 

roladka drobiowa, szparagi, pierś z kurczaka ze szparagami, roladki drobiowe ze szparagami,

piątek, 27 marca 2015

Kulki z tuńczyka na ananasie

Przedstawiam Wam wspaniałą i bardzo smaczną przekąskę, która idealnie nadaje się na Wielkanocny stół, ale także na każdą inną imprezę. Kulki z tuńczyka na ananasie smakują wyśmienicie i wyglądają bardzo ciekawie - Wasi goście będą nią zaintrygowani. Co więcej jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdy sobie poradzi. Mówiąc szczerze nie mam pojęcia czemu do tej pory ten przepis nie pojawił się na blogu, wielkie przeoczenie z mojej strony, ponieważ ta przystawka jest fantastyczna! Przepis na nią znalazłam lata temu, gdzieś w internecie, a dziś dzielę się nim z Wami. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak i mnie.

kulki z tunczyka na ananasie

czwartek, 26 marca 2015

Krem z dyni z ciecierzycą

Dawno nie robiłam żadnej zupy i miałam ochotę na jakiś gęsty, zawiesisty i sycący krem. W domu uchowała się jeszcze jedna dynia piżmowa, które na szczęście są u mnie dostępne przez cały rok, postanowiłam więc przygotować zupę z jej wykorzystaniem. Choć na blogu jest już kilka zup dyniowych, tym razem postanowiłam dodać do niej ciecierzycę. Pomysł na krem z dyni z ciecierzycą pochodzi z książki "Jamie 15 minut" z moimi drobnymi modyfikacjami. Jestem fanką Jamiego, podoba mi się to jak przygotowuje jedzenie i jak porusza się w kuchni. Postanowiłam wypróbować kolejny z jego przepisów i choć mam wątpliwości czy te zupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;)

Krem z dyni z ciecierzycą

środa, 25 marca 2015

Jedzonko do pracy #24

W dzisiejszym zestawie jedzonka do pracy znajdziecie:

Śniadanie: Brioszki z wolno pieczoną szynką z buraczkiem.
Lunch: Makaron z cukinią w sosie pomidorowym
Przekąska: Ciastko z budyniem (kupne, ale bardzo je lubię)



A już wkrótce lżejsze i bardziej wiosenne zestawy ;)

Smacznego!

wtorek, 24 marca 2015

Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Placuszki to wspaniałe i stosunkowo szybkie do przygotowania danie. Można je zrobić na słodko lub na wytrawnie. A jeżeli wykorzystuje się do tego maszynę do naleśników, to nie tylko robi się je szybko (duża, szybko nagrzewającą się powierzchnia), ale na dodatek dietetycznie, ponieważ nie wymaga ona tłuszczu.
Dziś postanowiłam przygotować wytrawne placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami, a la włoskie, dodatkiem kaparów. Brzmi fantastyczne prawda?! Do przygotowania ciasta użyłam masy jogurtowej, z której robiłam placuszki jogurtowe na słodko, ponieważ to ciasto było wspaniale puszyste, pominęłam jedynie cukier i aromat waniliowy. Polecam serdecznie, bo te placuszki są pyszne! :)

Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami

czwartek, 19 marca 2015

Kotleciki z indyka z buraczkiem i fetą

Przepis na kotleciki z indyka z buraczkami i feta podpatrzyłam na blogu Filozofia Smaku, a ponieważ strasznie mi się spodobał - zawiera moje ulubione składniki - buraczki i fetę, postanowiłam go wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Polecam!

dietetyczne kotlety mielone z buraczkami i feta

środa, 18 marca 2015

Jedzenie do pracy #23

W dzisiejszym odcinku jedzonka do pracy polecam kolejne dietetyczne, ale jednocześnie bardzo smaczne dania:

Śniadanie: Pasta z awokado i tuńczyka z brioszkami.
Lunch: Roladki wieprzowe z farszem z duszonych warzyw z kaszą kuskus.



Smacznego!

wtorek, 17 marca 2015

Krem groszkowy z miętą

Dziś przypada irlandzkie święto św. Patryka, które powszechnie kojarzy się z kolorem zielonym. Dlatego też postanowiłyśmy wspólnie z Gin, Lejdi, i Mopsem przygotować zielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosną, która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;)
Zdecydowałam przygotować bardzo szybką, lekką i jednocześnie przepyszną zupę krem z zielonego groszku z miętą. Zupa jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Można ją jednak serwować także na ciepło tak jak o tej porze roku. Polecam!
Na blogu możecie znaleźć kilka innych zup z zielonego groszku, który bardzo lubię, a przygotowanie takich zup jest niezmiernie łatwe, a ich kolor po prostu fantastyczny. Szczególnie polecam zupę z zielonego groszku z rukwią wodną

Krem z zielonego groszku z miętą

środa, 4 marca 2015

Jedzonko do pracy #22

Dziś do pracy polecam zabrać bardzo smaczny, dietetyczny zestaw:

Śniadanie: Sałatka z kaszy kuskus z buraczkiem i fetą.
Lunch: Drobiowe "bolognese" z warzywami i ryżem.
Przekąska: Roladka schabowa z farszem z duszonych warzyw.


Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...