środa, 29 kwietnia 2015

Jedzonko do pracy #29

Jak tam u Was wiosna? Bo u mnie jakoś nadal nie bardzo czuję, że nadeszła. Niestety. Jest chłodno, wietrznie i mokro. To jednak nie przeszkadza mi w przygotowaniu pysznego jedzonka do pracy ;) 

Śniadanie: Placuszki jogurtowe
Lunch: Tortille z grillowana piersią z kurczaka w przyprawie 5 smaków z warzywami (sałata, pomidor, cebulka)
Przekąska: Owoce (kiwi, truskawka)


Smacznego!

piątek, 24 kwietnia 2015

Carpaccio z pieczarek

Dziś już ostatni dzień Pieczarkowego Tygodnia, z tej okazji postanowiłam przygotować coś innego, a o czym myślałam już od dawna - carpaccio z pieczarek. Ponieważ często zdarzało mi się podjadać surowe pieczarki, gdy coś z nich przygotowywałam i bardzo mi one smakowały, w końcu zebrałam się i poświęciłam im całe danie i osobny wpis. Carpaccio niesamowicie mi smakowało, zjadłam cały talerz, który widzicie na zdjęciach. Mam nadzieję że lubicie surowe pieczarki i że to danie zasmakuje Wam tak jak mnie;) Oczywiście jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdemu uda się je przygotować. Gorąco polecam!

Carpaccio z pieczarek

czwartek, 23 kwietnia 2015

Zupa pieczarkowa

Plynne Czwartki


Mamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę pieczarkowa, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam.


Zupa pieczarkowa

środa, 22 kwietnia 2015

Babeczki z pieczarkami i szczypiorem

Szał pieczarkowy trwa. Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować potrawę składająca się z 3 głównych składników, czyli tzw. 3po3. Bohaterami tego dania miały być jajka, pieczarki i dymka, ponieważ chcemy to danie dodać do akcji Mopsa - Pieczarkowy Tydzień. Razem ze mną to danie przygotowały: Mops i Pela
Chwilę się zastanawiałam co by tu przygotować, ponieważ już wcześniej robiłam frittatę z pieczarkami oraz pieczarkę zapiekaną z jajkiem, trzeba było wymyślić coś innego, a jednocześnie fajnego, smacznego i pożywnego. Mój wybór padł na babeczki z pieczarkami i szczypiorem. Jest to fantastyczne danie, idealne na śniadanie, na przekąskę lub do zabrania do pracy. Babeczki są lekkie, dietetyczne i bezglutenowe, co obecnie jest dla nas istotne, ponieważ mój K. zdecydował się wypróbować dietę bez pszenicy ;)

Babeczki z pieczarkami i szczypiorem

Jedzonko do pracy #27

Wiosna w końcu przyszła na dobre, jest ciepło i słonecznie i oczywiście nie chce się chodzić do pracy. Taka aura najlepiej sprzyja spacerom i wygrzewaniu się na słońcu. Niestety, aby móc odpocząć w ciepełku najpierw trzeba trochę popracować, a żeby mieć siłę do pracy, należy coś jeść - najlepiej coś zdrowego i smacznego. Taki właśnie zestaw dziś przygotowałam.

Sniadanie - Pieczona pierś z indyka, do tego żurawina i buraczek
Lunch - Gotowany ryż z warzywami i mięsem z kurczaka z rosołu, doprawiony na sposób indyjski.
Przekaska - Kiwi


Smacznego!

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pieczarki zapiekane z jajkiem

W związku z pieczarkowym tygodniem przygotowałam pieczarki zapiekane z jajkiem. Jajko i pieczarki to idealne połączenie, dodatkowo doprawiłam je czosnkiem, dzięki czemu danie stało się bardziej wyraziste. Jest to zestaw typowo śniadaniowy, ale myślę że równie dobrze sprawdzi się jako popołudniowa przekąska. Polecam!

Pieczarki zapiekane z jajkiem

niedziela, 19 kwietnia 2015

Strogonow z wieprzowiny

Zapraszam na prostego i szybkiego w przygotowaniu, w porównaniu z oryginalną wersją,  strogonowa z wieprzowiny. Jest to idealne danie do zrobienia na pyszny obiad w tygodniu po powrocie z pracy. Najlepszego strogonowa przygotowuje moja mama i najlepiej komponuje się on z domowymi kluseczkami, ja jednak podałam go z ryżem i również smakował wyśmienicie. Polecam! 

Strogonow z wieprzowiny

sobota, 18 kwietnia 2015

Frittata z pieczarkami

Sobotnie Śniadanie

Dziś na śniadanie przygotowałam pyszną frittatę z pieczarkami, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Frittatę można przygotować z dowolnymi składnikami, u mnie były to pieczarki w związku z rozpoczynającą się właśnie akcją kulinarną Pieczarkowy Tydzień organizowaną przez Mopsa.Frittata to bardzo smaczne i delikatne, a jednocześnie sycące danie. Dziś gorąco polecam wersję z pieczarkami, ale na blogu możecie znaleźć również przepisy na frittatę ze szparagami, czy frittatę z łososiem i koperkiem.

Frittata z pieczarkami


piątek, 17 kwietnia 2015

Pieczone warzywa

Piątek kojarzy mi się z dniem bez mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi się publikować jakiś wegetariański przepis;) Do pieczenia idealnie nadają się "stare" warzywa, zanim na dobre pojawią się smaczne, młode, tegoroczne, które będzie można chrupać na surowo ;) Pieczone warzywa to idealny dodatek do mięs, ale równie dobrze mogą robić za danie główne.

Pieczone warzywa

środa, 15 kwietnia 2015

Wiosenne farfalle ze szparagami

Mimo połowy kwietnia, nadal jakoś nie czuć wiosny, dlatego też postanowiłyśmy spróbować przywołać ja przygotowując pyszne, wiosenne danie z kuchni włoskiej.
Ja zdecydowałam się na makaron z zielonymi warzywami - szparagami, groszkiem i bobem.
Takim oto wiosennym daniem zaklinałyśmy wiosnę razem z Zuzią , Panną Malwinną i Mopsem

makaron ze szparagami, danie ze szparagami, co zrobić ze szparagów,

Jedzonko do pracy #25

Polecam kolejny pyszny, zdecydowanie wiosenny, zestaw jedzonka do pracy. Zaklinam tę wiosnę, zaklinam, a ona jakoś nie chce przyjść. Czy też tak macie? Nadal jest chłodno, nieprzyjemnie, zimowo. Myślę jednak, że takie kolorowe, zielone dania kojarzą się z wiosną, która może wkrótce zagości na dobre :)

Śniadanie: Tortille z wędliną drobiową, fetą, buraczkiem i rukolą.


Smacznego!

wtorek, 14 kwietnia 2015

Mięso mielone na łódeczkach z sałaty


Jak zwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet.Mięso mielone na łódeczkach z sałaty bardzo spodobało mi się wizualnie i dopiero później zaczęłam zgłębiać jak jest zrobione. Okazało się, że są to moje ulubione, azjatyckie smaki! Przygotowanie tych łódeczek jest banalnie proste i szybkie. Ponieważ jest ciekawie podane - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na imprezę, a goście z pewnością będą oczarowani. Polecam!

Mięso mielone na łódeczkach z sałaty

środa, 8 kwietnia 2015

Jedzonko do pracy #26

Święta święta i po świętach. Pora wrócić do pracy i mimo świątecznego obżarstwa trzeba coś jeść. Wiosenna aura skłania do przygotowywania lekkich i kolorowych posiłków. Co więcej - niedługo wakacje w związku z czym warto zadbać o linię, dlatego też jem niskokaloryczne dania ;)
Propozycja na dziś to:

Śniadanie - tortilla z gotowanym kurczakiem, buraczkiem i sałatą.
Lunch - kotleciki drobiowe z buraczkami z brązowym ryżem.
Przekąska - truskawka i kiwi.

lunch do pracy

Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...