niedziela, 31 maja 2015

Jajka sadzone na porach

Dziś przedstawiam kolejne śniadaniowe danie, które bez pośpiechu przygotowuję w leniwe niedzielne poranki. Już kiedyś pokazywałam jajka z porami i łososiem zapiekane w kokilkach, dziś postanowiłam przygotować prostszą wariację tego dania nie wymagającą zapiekania. Jajka sadzone na porach stanowią idealne połączenie, a bekon dodaje całości charakterystycznego smaku i chrupkości. Dlatego też postanowiłam połączyć te trzy składniki dzięki czemu powstało bardzo smaczne i sycące danie. Polecam! 

Jajka sadzone na porach, co na śniadanie, pomysł na śniadanie, jajka sadzone,

sobota, 30 maja 2015

Muszle ze szpinakiem i ricottą

Wiosna to idealna pora na przygotowanie wszelkiego rodzaju dań z młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z makaronu ze szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane szpinakiem z serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać, a gdy już udało mi się je kupić, jakoś zwyczajnie się nie składało. Pomyślałam, że wyzwanie przygotowania dania makaronowego ze szpinakiem będzie świetną okazją, aby w końcu wykorzystać ten makaron. Danie jest smaczne i zdrowe, jego przygotowanie zajmuje co prawda nieco czasu, ale z pewnością jest tego warte. Polecam, nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem, ponieważ dzięki takim właśnie daniom można się do niego przekonać ;) Ja jestem tego najlepszym przykładem;) 

muszle ze szpinakiem, muszle faszerowane szpinakiem, makaronowe muszle ze szpinakiem,

czwartek, 21 maja 2015

Krem z zielonych szparagów

Płynne czwartki

Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować zupę - krem z tych warzyw, którą miałam w planach już od bardzo dawna. W końcu nadarzyła się okazja i szybciutko, po pracy zrobiłam te pyszną i jednocześnie błyskawiczną zupę ;) Zupa smakowała nawet K., który, jak to już kiedyś pisałam, jest dość wybredny i jednocześnie jest moim największym i najbardziej surowym krytykiem kulinarnym. Ponieważ jednak zupa mu zasmakowała mogę ją bez skrupułów polecić każdemu:) Krem z zielnych szparagów jest bardzo delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam!

krem ze szparagów, zupa szparagowa,

środa, 20 maja 2015

Jedzonko do pracy #30

Środa - w związku z czym pora na kolejny zestaw jedzonka do pracy :) Nie wiem jak u Was, ale u mnie nadal niezbyt wiosennie, dlatego czuję, że nadal potrzebuję konkretnych, ciepłych posiłków ;) 

Śniadanie: Tortille z sałatą kurczakiem, pomidorem i buraczkiem, posmarowane jogurtem naturalnym (zamiast majonezu)
Lunch: Makaron z tuńczykiem i rukolą (ten przepis już się pojawiał, ale jest tak pyszny i szybki w przygotowaniu, że często go robię)


Smacznego!

wtorek, 19 maja 2015

Szybki kurczak w 5 smakach

Miesny wtorek


Dziś wtorek w związku z czym dodaję mięsny przepis. Postanowiłam zaproponować Wam bardzo prosty przepis na szybkiego kurczaka w 5 smakach. Przepis pochodzi z książki "Jamie 15 minut". Jak już kiedyś wspominałam bardzo lubię tego kucharza, moim zdaniem jest naturalny i ma ogromną pasję do tego co robi. Jego programy mogę oglądać w kółko, są takie wciągające i przekonywujące, że od razu chce się zacząć gotować. Wspominałam również o tym, że dania, które podaje za 15-minutowe w praktyce ciężko przygotować w tym czasie, nie wszystkie także powalają smakiem, nie można jednak zaprzeczyć, że proponuje dania szybkie i łatwe, takie jakie lubię najbardziej. Dlatego też postanowiłam wypróbować kolejny z pomysłów Jamiego i przygotować kurczaka w 5 smakach z dodatkiem sosu sweet-chilli z sałatką warzywną z cytrynowym jogurtem.

Szybki kurczak w 5 smakach

poniedziałek, 18 maja 2015

Kurczak w zielonym pesto

Dziś wspólnie z Panną Malwinną, Zuzią, Mopsem i Mirabelką postanowiłyśmy przygotować danie z wykorzystaniem pesto. Pesto może być przygotowane z dowolnych zielonych liści (np. rzodkiewki), ja jednak zdecydowałam się na tradycyjne - bazyliowe. Takie domowe pesto smakuje o wiele lepiej niż to kupne w słoiczkach. Ja postanowiłam wykorzystać pesto, które przygotowałam wczoraj do mozzarelli z pomidorami. Doszłam do wniosku, że zielone pesto z bazylii będzie idealnie pasowało do pieczonego kurczaka i w ten sposób powstało bardzo proste, szybkie, pięknie pachnące i wyśmienicie smakujące danie - kurczak w zielonym pesto. Polecam!


kurczak w pesto

niedziela, 17 maja 2015

Pomidory z mozzarellą w domowym pesto

Dziś zapraszam Was na bardzo proste, szybkie, ale oczywiście niezwykle smaczne danie, które idealnie nadaje się na wiosenny czy letni stół, np. jako dodatek do grilla lub do samodzielnego jedzenia - pomidory z mozzarellą w domowym pesto ;) Połączenie pomidorów z mozzarellą jest Wam z pewnością znane, ja dodałam do niego jeszcze domowe pesto, wszystko skropiłam oliwą i sokiem z cytryny. Efekt okazał się rewelacyjny i wszystkim tę banalną potrawę gorąco polecam. Przepis na pesto podpatrzyłam u Jamiego w "Daniach w 30 minut", zmieniłam jednak nieco proporcje.


Pomidory z mozzarella i pesto

środa, 13 maja 2015

Jedzonko do pracy #28

Dziś przygotowałam prosty i szybki zestaw jedzonka do pracy, ponieważ jeszcze nie doszłam do siebie po powrocie z wakacji. Mimo upływu już kilku dni jeszcze nie wróciłam na normalne, codzienne tory. Też tak macie po wakacjach? Też tak trudno jest Wam wbić się w normalny rytm pracy i obowiązków? U mnie z każdym wyjazdem, czy raczej powrotem, zajmuje to więcej czasu. Chyba się starzeję ;)

Śniadanie: Serek wiejski z ananasem i przyprawą curry
Lunch: Pieczone kofty z mięsa drobiowego z cukinią i koperkiem, do tego kuskus i sos jogurtowo - koperkowy.
Przekąska: Banan


Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...