piątek, 31 lipca 2015

Curry z jajkiem

Wege piątek

Na curry z jajkiem miałam ochotę już od bardzo dawna, jednak jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu lub zwyczajnie miałam akurat co innego w planach. Jednak wczoraj przeglądając stronę Curry nad Comfort natknęłam się na prosty przepis na takie danie i od razu postanowiłam je wypróbować. Okazało się łatwe i szybkie w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczne. Jest to ciekawa opcja dla wegetarian, ale myślę, że wszyscy chętnie takie danie zjedzą. Polecam!


Curry z jajkiem

czwartek, 30 lipca 2015

Mulligatawny

Płynne czwartki


Dziś zapraszam na aromatyczną, rozgrzewającą, indyjską zupę. Dlaczego rozgrzewającą zupa w lipcu, a nie orzeźwiający chłodnik? Ponieważ u mnie temperatury są zdecydowanie jesienne. Z przygotowaniem tej zupy nosiłam się już od bardzo dawna, ale jakoś się nie składało, zawsze miałam w planach coś innego. Mimo że przepis nie jest skomplikowany, to dość czasochłonny i wymaga dobrze zaopatrzonej szafki z przyprawami, podobnie jak każda potrawa tej kuchni.
Istnieje wiele przepisów na zupę mulligatawny, są wersje wegetariańskie i z kurczakiem, z ryżem lub bez. Ja tym razem postanowiłam przygotować wersje z kurczakiem, ale bez ryżu, jednak możecie być pewni, że za jakiś czas pojawi się wersja z ryżem, ponieważ kiedyś taką jadłam i bardzo mi smakowała:) Przepis na tę zupę zaczerpnęłam ze strony Curry and Comfort, wprowadziłam jedynie niewielkie modyfikacje. 
Zupa wyszła bardzo smaczna, z dużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;) 

indyjska zupa Mulligatawny

piątek, 17 lipca 2015

Kotleciki z bobu - dietetyczne i bezglutenowe


Dziś wraz z Mopsem postanowiłyśmy przygotować kotleciki z bobu. Bób jest wspaniałym warzywem i trzeba z niego korzystać w sezonie, ponieważ jest dostępny jedynie przez krótki czas. Ja co prawda omijam tę sezonowość poprzez kupowanie mrożonego bobu, który po ugotowaniu niczym nie ustępuje w smaku świeżemu, a jest dostępny cały rok;) Bób jest idealny do jedzenia solo, my jednak postanowiłyśmy wykorzystać go w innym daniu. Ja przygotowałam kotleciki na bazie ziemniaków z dodatkiem dużej ilości bobu. Kotleciki są pieczone, w związku z czym nie są nasiąknięte tłuszczem, a co za tym idzie są dietetyczne i nie zawierają glutenu.

bób, kotleciki z bobu, co zrobić z bobu,

czwartek, 16 lipca 2015

Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem

Płynne czwartki

Ostatnio miałam w domu trochę zalegających warzyw i chciałam je jak najlepiej wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Pomyślałam, że najłatwiej, najszybciej i najprościej będzie przyrządzić z nich zupę. W związku z tym, że na półce leżały ziemniaki i por, wybór był prosty - zupa porowo-ziemniaczana, a że miałam akurat koperek, postanowiłam go również dodać, aby wzbogacić smak zupy. Mówiąc szczerze o takim połączeniu i o zupie ziemniaczano-porowej słyszałam już wielokrotnie, ale jakoś nie byłam do niej przekonana, ponieważ nie przepadam za gotowanymi ziemniakami w zupie. Tu jednak miał być krem, pory natomiast bardzo lubię, wiec postanowiłam zaryzykować, dodatkowo smak miał również zmienić koperek. Smak tej zupy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - była po prostu rewelacyjna! Pyszna, delikatna, kremowa, bardzo sycąca. Gorąco polecam! 


Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem

środa, 15 lipca 2015

Jedzonko do pracy #36

Witajcie!
Jak Wam mijają letnie miesiące? Pracujecie, czy macie wakacje? Ja ciągle pracuje i w ogóle nie czuje że jest lato, ponieważ temperatury są tu raczej wczesnowiosenne ;) Staram się chociaż, aby jedzenie przypominało mi że jest lato;) Dlatego jem dużo owoców i przygotowuje kolorowe sałatki.

Śniadanie: Wegański pasztet z grochu i czerwonej fasoli (przepis wkrótce na blogu)
Lunch: Błyskawiczna sałatka: jajko, awokado, pomidor, szynka, sól, pieprz.
Przekąska: Banan, nektarynka, brzoskwinia


Smacznego!

wtorek, 14 lipca 2015

Ciecierzyca z chorizo

Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo smaczne, choć może niezbyt dietetyczne danie rodem z kuchni hiszpańskiej - ciecierzycę z chorizo. Jest to rodzaj przekąski, czyli popularnego tapas podawanego w Hiszpanii np. do piwa. Chorizo to z kolei tradycyjna hiszpańska kiełbaska, która pokochałam i w ostatnim czasie często przygotowuje potrawy z jej dodatkiem. Polecam te przekąskę, podobnie jak w Hiszpanii, świetnie sprawdzi się jako przegryzka do piwa;) 

Ciecierzyca z chorizo

niedziela, 12 lipca 2015

Frittata z łososia i koperkiem

Dziś zapraszam na pyszną frittatę z wędzonym łososiem i koperkiem. Pyszne, szybkie śniadanie, idealne na niedzielny poranek. Uwielbiam jajka i łączę je z różnymi dodatkami, jednak połączenie go z wędzonym łososiem należy do moich ulubionych, do tego jeszcze koperek… mmm pychotka. Polecam! 


Frittata z łososia i koperkiem, pomysł na śniadanie,

środa, 8 lipca 2015

Jedzonko do pracy #35

Witam i zapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Dziś szybkie i proste dania, które można przygotować dosłownie w 15 minut. Musze Wam powiedzieć, że są dni, kiedy nie mam siły wieczorem stanąć w kuchni i coś przygotowywać, dlatego takie proste, błyskawiczne dania świetnie się sprawdzają.


Śniadanie: Serek wiejski z ananasem i curry.
Lunch: Noodle a la carbonara (z bekonem, groszkiem i sosem z serka Philadelphia)
Przekąska: Sałatka z ciecierzycy z cebulką, pomidorkami i fetą.


Smacznego!


wtorek, 7 lipca 2015

Kurczak Pasanda

Mięsny wtorek


W związku z trwająca akcją kulinarną Nameste kuchnia indyjska w najbliższym czasie będzie królowała na blogu, ponieważ należy ona do moich ulubionych kuchni świata i odkąd mieszkam na Wyspach zgłębiam jej tajniki. Dziś w związku z "Mięsnym Wtorkiem" chciałabym zaproponować przepis na pysznego, kurczaka pasanda w kremowym sosie z dodatkiem migdałów. Danie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego dania wykorzystywano jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna jest pasanda z kurczaka lub krewetek. Mięso jest marynowane w jogurcie z chilli i innymi przyprawami, a następnie duszone z dodatkiem cebuli, migdałów i wielu przypraw. Danie jest wyśmienite, niezbyt ostre, kremowe i aromatyczne. Polecam!

Kurczak Pasanda

poniedziałek, 6 lipca 2015

Sałatka z bobem, pieczarkami i chorizo


W związku z sezonem na bób postanowiłam przygotować sałatkęz bobem, pieczarkami i chorizo. U mnie co prawda ciężko jest dostać świeży bób, a jeżeli już się trafi to w strąkach, którego zakup jest bardzo nieekonomiczny. Dlatego korzystam z mrożonego, który jest o wiele tańszy, bardzo szybko się gotuje, smakuje tak samo, a jest dostępny przez cały rok ;)
W skład sałatki oprócz bobu weszły także pieczarki i moje ulubione, pikantne chorizo. Sałaka okazała się być strzałem w 10! Jest pyszna! Można jeść ją na zimno, jako dodatek do innego dania, ale także na ciepło jako danie główne! Jest prosta i szybka w przygotowaniu i myślę że wielu osobom przypadnie do gustu. Polecam!


salatka z bobem, pieczarkami i chorizo

niedziela, 5 lipca 2015

Jajko flamenco



Dziś zapraszam na pyszne danie z kuchni hiszpańskiej - jajko flamenco, czyli zapiekane z letnimi warzywami - papryką i pomidorami. Dobrze doprawione, aromatyczne, pyszne. Ponieważ nie ma jednego, konkretnego przepisu na to danie, można je dowolnie modyfikować. Dziś przygotowałam je w postaci wegetariańskiej, ale koniecznie muszę wypróbować tak przygotowane jajko z dodatkiem chorizo, które uwielbiam. 


Jajko flamenco, pomysł na śniadanie, co na śniadanie,

środa, 1 lipca 2015

Jedzonko do pracy #34

Witajcie!
U mnie w końcu zawitało lato, jest prawie 20 stopni! Niesamowite prawda? :) Szkoda, że tak nie było tydzień temu, gdy miałam urlop, ale niestety w Szkocji pogody się nie wybiera. Jak zawsze powrót do pracy po tygodniowej przerwie nie jest łatwy i na dodatek trzeba wymyślać kolejne zestawy jedzonka ;) 

Śniadanie - sałatka z ciecierzycy, pomidorków i cebuli
Lunch - dietetyczne, kremowe bolognese z mięsa z indyka z sosem pomidorowym z dodatkiem serka Philadelphia
Przekąska - rzodkiewki



Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...