środa, 16 września 2015

Jedzonko do pracy #41

Jaka u Was pogoda? Już jesienna czy nadal letnia? U mnie wbrew pozorom letnia i słoneczna;) Dlatego też jedzenie, które sobie szykuje do pracy jest lekkie i kolorowe. Zapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy! :) 

Śniadanie: Frittata z pomidorami z dodatkiem ziół.
Lunch: Lekka potrawka z kurczaka z porem i marchewką + ryż.



Smacznego!

poniedziałek, 14 września 2015

Makaron z sosem paprykowym



Sezon na papryki jest w pełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotować spaghetti z sosem paprykowym. Sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo paprykowy - fantastyczny dla wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina


makaron z sosem paprykowym

sobota, 12 września 2015

Omlet po tajsku



Jak już wielokrotnie wspominałam, uwielbiam powolne weekendowe poranki, kiedy to wstaję, coś przekąszam, aby nie ssał mnie głód, a następnie zaczynam szykować jakieś fajne, sycące śniadanko. Zazwyczaj jest to coś na ciepło, coś aromatycznego i pożywnego. Brytyjczycy mają bardzo fajne określenie takiego posiłku - późnego śniadania, które je się właściwie w porze lunchu - brunch. Dziś postanowiłam przygotować właśnie takie śniadanie - gorące, rozgrzewające i aromatyczne. Polecam omlet po tajsku z delikatnym mięsem mielonym z indyka. 


omlet po tajsku

środa, 9 września 2015

Jedzonko do pracy #40

Witam w te już o wiele chłodniejsze, prawie jesienne dni. Ponurą i pochmurną aurę trzeba sobie rekompensować kolorami w kuchni i na talerzu, dlatego u mnie dziś żółty omlecik, zielone brokuły i czerwona papryka. Mam nadzieję, że zestaw się spodoba i zasmakuje ;)

Śniadanie: Japoński omlet z cukrem i sosem sojowym.
Lunch: Stir-fry z wołowiny z brokułem, podany z ryżem.
Przekąska: Czerwona papryka, pomidor.



Smacznego!

piątek, 4 września 2015

Kalafior duszony w sosie pomidorowym z cynamonem - Kounoupidi Kapama

Wege piątek


Zapraszam na kalafiora duszonego w sosie pomidorowym z cynamonem przyrządzonego na sposób grecki - duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Tak przygotowany kalafior jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Ponadto podczas gotowania prawie nie wydziela się specyficzny dla tego warzywa zapach, który niektórym może przeszkadzać. Polecam wypróbować ten przepis, świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i dodatek do mięsa. 
Wraz ze mną to greckie danie przygotowały Mirabelka, MopsChantel i Siankoo

Kalafior w sosie pomidorowym z cynamonem

czwartek, 3 września 2015

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Płynne czwartki


Ostatnio tak się złożyło, że miałam w domu strasznie dużo marchewki - ja byłam w sklepie i kupiłam i K. też kupił tego samego dnia ;) Żeby się nie zepsuła, a warzywa psują się tu bardzo szybko, musiałam ją szybko przetworzyć. Najlepszym i najsmaczniejszym pomysłem na marchewkę jest zrobienie z niej zupy. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na różne wariacje na temat zupy z marchewki np. zupa marchewkowa z solonymi migdalami, zupa marchewkowa z selerem naciowym czy zupa marchewkowa z morelami, a ponieważ nie chcę się powtarzać musiałam znaleźć jakiś nowy, ciekawy pomysł. I tak trafiłam na przepis na zupę marchewkową z dodatkiem masła orzechowego! Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, stwierdziłam że tak, to jest to! I pognałam do kuchni, aby go wypróbować. Zupa okazała się rewelacyjna - delikatna, aksamitna, lekko słodka z orzechowym posmakiem. Musicie ją koniecznie wypróbować!

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

środa, 2 września 2015

Jedzonko do pracy #39

Rozpoczął się rok szkolny, studenci jeszcze trochę, ale wkrótce Was tez to czeka;) W związku z tym pewnie więcej osób będzie poszukiwało inspiracji do tego co spakować do śniadaniowego pudelka. Jakikolwiek jest Wasz status mam dla Was kolejny pyszny zestaw jedzonka do pracy. Staram się, aby moje zestawy były ciekawe, smaczne i wyglądały apetycznie. Porcje mogą wydawać się duże, ale muszą wystarczyć mi na cały dzień (około 9 godzin, a weźcie pod uwagę, że nie jem śniadań w domu, po pierwsze od razu po przebudzeniu zwyczajnie nie jestem głodna, a po drugie zwyczajnie szkoda mi na to czasu - jem w pracy), dlatego moje zestawy składają się ze śniadania, lunchu i przekąski, którą zazwyczaj zjadam po południu, pod koniec dnia. 

Śniadanie: Roladki z szynki z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami
Lunch: Stir-fry z kurczaka z papryką
Przekąska: Brokuły i pomidory



Smacznego!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...