poniedziałek, 30 listopada 2015

Stir-fry z ananasa

Na zakończenie tajskiej akcji kulinarnej chciałabym przedstawić Wam fantastyczny przepis na stir-fry z ananasa na ostro. Danie to idealnie sprawdzi się jako nietypowy deser, bo nieco pikantny, lub ciekawa przekąska na imprezę. Mnie to połączenie bardzo smakuje, ponieważ słodycz ananasa przełamana jest delikatną ostrością papryczki i imbiru. Jak dla mnie rewelacja! Polecam! 

ananas, smażony ananas, stir-fry z ananasa, kuchnia tajska, ananas na ostro,

sobota, 28 listopada 2015

Szwedzka sałatka ziemniaczana

Dziś, z okazji kończącej się powoli skandynawskiej akcji kulinarnej, postanowiłam przygotować kolejne danie z tej kuchni. Jak być może już wiecie lubię proste, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, jednocześnie muszą one być oczywiście smaczne. Mój wybór padł na banalną, ale niezwykle apetyczną szwedzką sałatkę ziemniaczaną z dresingiem musztardowym i dodatkiem koperku. Danie to może stanowić dodatek do mięs, ale równie dobrze sprawdzi się w roli indywidualnego posiłku do spakowania jako lunch do pracy. Polecam!

salaka ziemniaczana, sałatka szwedzka, kuchnia skandynawska, kuchnia szwedzka, sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym

piątek, 27 listopada 2015

Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka

Kuchnia skandynawska, mimo bliskości geograficznej, nie jest mi zbyt bliska. Muszę przyznać, że o wiele lepiej czuję się w przygotowaniu dań bardziej egzotycznych, np. azjatyckich, które kulturowo i smakowo są o wiele bardziej odległe. Nie mam pojęcia z czego to wynika. Jednak przy okazji akcji kulinarnych próbuję przygotować dania różnych kuchni, dzięki czemu poznaję nowe smaki. Podobnie jest w przypadku kuchni skandynawskiej, myślę że trzeba się do niej przekonać, ba ma ona sporo do zaoferowania. Dziś postanowiłam przygotować banalnie prostą skandynawska sałatkę z buraczków i jabłka. Sałatka mimo, że składa się jedynie z dwóch składników, jest bardzo smaczna i sycąca. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub wędlin, ale także jako osobne danie. Polecam!


sałatka z buraczków, sałatka buraczana, kuchnia skandynawska,

środa, 25 listopada 2015

Jedzonko do pracy #46

Zapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Mam nadzieję, że się Wam spodoba, ponieważ jest bardzo smaczny i aromatyczny. Królują w nim smaki Azji, ponieważ dania z tej części świata przygotowuje się bardzo szybko, a co więcej są lekkie i pożywne. Polecam!

Śniadanie: Omlet z dymka i sosem sojowym
Lunch: Stir-fry z kurczaka z makaronem i warzywami (przepis wkrótce na blogu)
Przekąska: Pomidorki koktajlowe



Smacznego!

wtorek, 24 listopada 2015

Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping

Mięsny wtorek

Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich miast, tajskiej kultury i tamtejszego stylu życia. Jedzą i cieszą się nim wszyscy bez względu na poziom społeczny i zamożność. Szaszłyki wieprzowe po tajsku są bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie główne lub przekąska/przystawka.


szaszłyki, szaszłyki po tajsku, kuchnia tajska,

poniedziałek, 23 listopada 2015

Stir-fry z kiełków fasoli

Dziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków fasoli. To stir-fry (potrawa przygotowana w specyficzny sposób - smażenie z jednoczesnym, ciągłym mieszaniem) jest niesamowicie świeże, aromatyczne i chrupiące. Idealnie sprawdzi się jako danie główne lub jako dodatek do mięs. Polecam!


kuchnia tajska, stir-fry z kiełków fasoli, kiełki fasoli, co zrobić z kiełków fasoli,

czwartek, 5 listopada 2015

Sushi

Sushi to wspaniałe danie kuchni japońskiej. Jest wytworne i eleganckie, ale jednocześnie idealnie nadaje się na przekąskę. Rodzajów i odmian tych ryżowych krążków (choć nie tylko) jest całe mnóstwo, a my możemy być kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki krabowe oraz różne warzywa. Przygotowanie sushi jest nieco pracochłonne, ale gdy dojdzie się do wprawy ich rolowanie idzie dość szybko. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i wystudzenie ryżu. Mojemu K. tak zasmakowało sushi, że teraz dopomina się o nie co weekend ;) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu ;) 
W przygotowywaniu sushi trzeba dojść do wprawy i nie przejmujcie się jeżeli na początku nie będzie ono wyglądało idealnie. Ja robiłam je już kilkakrotnie i zawsze nakładam zbyt dużo ryżu ;)
Jeżeli macie ochotę zajrzyjcie do Malwiny na jej wersje sushi. 

sushi, kuchnia japonska,

środa, 4 listopada 2015

Jedzonko do pracy #45

Kolejna środa, w związku z czym pora na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Dziś u mnie pogoda wybitnie szaro jesienna, ale jedzenie nadal kolorowe i oczywiście bardzo smaczne ;)

Śniadanie: Jogurt naturalny, maliny.
Lunch: Sałatka z buraczkiem i fetą.




jedzonko do pracy, lunch, lunchbox, bento,

Smacznego!

wtorek, 3 listopada 2015

Noodle z mięsem mielonym

Mięsny wtorek



W związku z trwającą akcją kulinarną - kuchnia tajska postanowiłam zasypać Was przepisami z tej części świata i jednocześnie nieco Wam tę kuchnię przybliżyć. Kuchnia azjatycka, a szczególnie tajska należy do moich ulubionych, staram się ją odkrywać samodzielnie, jednak moim marzeniem jest wizyta w tym kraju i spróbowanie tej autentycznej. 
Kuchnia tajska jest prosta i szybka, wymaga jednak sporej ilości składników, ziół i przypraw, gdy już jednak uda się je skompletować to gotowanie to sama przyjemność. Dziś zapraszam Was na proste i szybkie, lekko pikantne, tajskie danie z mięsa mielonego z noodlami.


tajskie danie z mięsa mielonego z noodlami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...