środa, 15 czerwca 2016

Potrawka z ciecierzycy

Nadal pozostajemy w klimatach arabskich. Dziś chciałabym zaproponować potrawkę z ciecierzycy. Ciecierzyca stanowi bardzo ważny element tej kuchni i można spotkać ją w bardzo wielu potrawach. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, w związku z czym idealnie nadaje się ono na późny obiad robiony w pośpiechu.  

kuchnia arabska, kuchnia turecka, dania z ciecierzycy, potrawy z ciecierzycy, potrawka z ciecierzycy,


Składniki
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 2 puszki ciecierzycy (480g po odsączeniu)
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • jogurt (opcjonalnie)
  • oliwa i masło do smażenia 

kuchnia arabska, kuchnia turecka, dania z ciecierzycy, potrawy z ciecierzycy, potrawka z ciecierzycy,

Przygotowanie


W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło, przesmażyć na niej przyprawy - ziarna kolendry, kminu rzymskiego i kopru włoskiego, gdy zaczną wydobywać się z nich aromaty dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. 
Gdy cebula lekko zbrązowieje dodać słodką paprykę, wlać pomidory, dodać cukier i wsypać odsączoną ciecierzycę. Wszystko gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Dodać pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Natychmiast podawać oprószone natką pietruszki z łyżką jogurtu.


kuchnia arabska, kuchnia turecka, dania z ciecierzycy, potrawy z ciecierzycy, potrawka z ciecierzycy,

Smacznego!

Kuchnia arabska przepisy  Wegetariański obiad VII

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...