Printfriendly

Seler pieczony w całości



Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje we wszelkiego rodzaju cudowne warzywa, które możemy wykorzystać na milion różnych sposobów. Jednym z takich jesienno - zimowych warzyw jest seler, który jak już kiedyś wspominałam jest warzywem nieco niedocenianym, a to bardzo nie dobrze, ponieważ posiada on wiele zalet, jest bardzo zdrowy o czym pisałam nieco więcej przy okazji zupy selerowej, a przede wszystkim niezwykle smaczny. Dlatego właśnie dziś, zainspirowana przepisem Jamiego Olivera  na "zombie brain" (mózg zombi), postanowiłam przygotować selera pieczonego w całości. Tak przygotowane warzywo jest niesamowicie smaczne i aromatyczne. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczonych mięs, gorąco polecam tę potrawę, jest ona co prawda dość czasochłonna, ponieważ seler piecze się dość długo, myślę jednak że warto poświęcić ten czas, bo efekt końcowy jest tego wart.


pieczony korzeń selera



Składniki
  • 1 duży seler (korzeń) o wadze około 1kg
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 listków laurowych
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

pieczony korzeń selera

Przygotowanie


Selera umyć, obkroić z nadmiaru korzeni.
Folię aluminiową złożyć na dwie warstwy, ułożyć na niej selera. Selera natrzeć oliwą z oliwek, solą i pieprzem, dodać rozgniecione ząbki czosnku, gałązki tymianku i listki laurowe, na wierzchu położyć masło. Folię dokładnie, szczelnie i ciasno owinąć wokół selera.
Selera ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec prze z 2-3 godziny, lub do czasu aż będzie miękki. Pod koniec pieczenia folię nieco odwinąć i polewać selera roztopionym masłem.  
Podawać na ciepło jako dodatek do mięs. 

pieczony korzeń selera

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Widziałam odcinek, w którym Jamie Oliver przygotowywał właśnie tego selera! Jestem mega zaintrygowana i też zamierzam przygotować własny mózg zombie! :D Jak Ci smakowało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak napisalam we wstepie to przepis od Jamiego:) Pieczenie trwa bardzo dlugo, ale w sumie mozna uzyc mniejszych selerow ;) Mnie on bardzo smakowal, poniewaz uwielbiam to warywo, byl niesamowicie miekki, rozplywajacy sie w ustach - pychotka! Na prawde polecam! :)

      Usuń
  2. jakoś nie przepadam za selerem,chociaż ten wygląda naprawdę nieźle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem to. Seler ma dosc specyficzny smak i nie kazdemu on pasuje. Ja jednak bardzo go lubie, a seler przygotowany w ten sposob ma bardzo delikatny smak, jest swietny jako dodatek do mies, choc mnie tak smakowal, ze jadlam sam ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger