Printfriendly

Węgierska zupa gulaszowa

Płynne czwartki

Przedstawiam Wam kolejne danie kuchni węgierskiej, tym razem jest to tradycyjna, węgierska zupa gulaszowa. Prawdziwą zupę gulaszową przyrządza się na żywym ogniu w kociołku zwanym bograczem. Ja miałam plan ugotowania jej w ten sposób podczas mojego ostatniego pobytu na działce, jednak mieliśmy tyle innych pomysłów na jedzenie, że na tradycyjny węgierski kociołek jakoś zabrakło czasu. Zdecydowałam się jednak przygotować go w domu w wolnowarze. Zupa gulaszowa przygotowana w ten sposób udała się wyśmienicie, mięso długo i powoli duszone było miękkie i aromatyczne. Polecam przyrządzenie jej w ten sposób, jeśli jednak nie macie wolnowara, zupę można jak najbardziej przygotować w zwykłym garnku na palniku lub "dusić" w odpowiednim naczyniu w piekarniku. 


zupa gulaszowa


Węgierska zupa gulaszowa



Składniki
  • 600g wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 papryki
  • 1 pomidor
  • 100-150ml przecieru pomidorowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 300g ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1-2 suszone papryczki chilli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • oliwa/masło do smażenia

zupa gulaszowa

Jak zrobić węgierską zupę gulaszową?




Na głębokiej patelni rozgrzać masło lub oliwę i przesmażyć na niej cebulę aż się zeszkli. Dodać kminek, rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać mięso, posolić i przesmażyć, aż mięso się przyrumieni. 
Przełożyć do wolnowara, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Zalać wodą, na tyle aby pokryć warzywa, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy. Przykryć i dusić przez 3-4 godziny na wysokim grzaniu. 
Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz przecier pomidorowy i gotować przez kolejne 2-3 godziny. 
Następnie dodać pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki i paprykę pokrojoną w paski. Dusić przez kolejne 2-3 godziny lub do czasu aż papryka i inne warzywa będą miękkie. 
W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podawać z ulubionym pieczywem.


zupa gulaszowa

Smacznego!

Festiwal Kuchni Węgierskiej 2016

6 komentarzy:

  1. Zupka wygląda bardzo apetycznie! Lubię tego typy jedzenie w jesienne dni.
    Już na sam widok mnie rozgrzewa :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ja też bardzo lubię tego typu zupy o tej porze roku ;)

      Usuń
  2. Miałam kilka podejść do zupy gulaszowej i nigdy nie wyszła mi zbyt dobra... Zawsze czegoś jej brakowało... Twoja wygląda tak pysznie, że chyba skuszę się na jeszcze jedną próbę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i polecam wyprobowac :) Mam nadzieje, ze ta prypadnie Ci do gustu, trzeba jednak pamietac aby ja dobrze doprawic, jednak to wszystko do wlasnego smaku ;)

      Usuń
  3. Dania jednogarnkowe, to zdecydowanie moje smaki... uwielbiam wszelkie gulasze, lecza czy inne "kociołki". Minus takich dań... jak się pojawiają na stole, to najpewniej oznacza, że za oknem już zimno i plucha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dania jednogarnkowe sa bardzo smaczne i proste do przygotowania :) Ja lubie jesien, nawet te deszczowa, a takie dania sprawiaja, ze lubie ja jeszcze bardziej ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger