niedziela, 18 grudnia 2016

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa gości na moim wigilijnym stole odkąd pamiętam, czerwony barszczyk jadamy na Sylwestra. Zupa grzybowa zrobiona jest na wywarze warzywnym z suszonymi, leśnymi grzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam!


wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

Składniki
  • 40-50g suszonych grzybów (podgrzybki)
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • kawałek selera
  • por
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • sól

wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

Przygotowanie


Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, lub na noc. 
Warzywa obrać i przełożyć do garnka, przelać do niego namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dolać wody, tak aby zakryła warzywa (ok. 2 litry), dodać przyprawy, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę przecedzić, grzyby i marchewkę odłożyć do podania, resztę warzyw wyrzucić. 
Zupę grzybową podawać z ulubionym makaronem, najlepiej domowym, grzybami oraz marchewką pokrojoną w plasterki, przybraną natką pietruszki.

wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Smak dziecinstwa- zupa grzybowa z makaronem (moja mama dodawla swiredki, ale jesli po niedzielnym rosole zostaly nitki, to tez tam ladowaly) :D pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy byłam dzieckiem mój dziadek robił makaron i zupa z takim makaronem była dopiero pyszna ;)

      Usuń
  2. Jakoś nie mogę się przekonać do grzybów - ten smak mi po prostu nie odpowiada. Choć twoja zupa wygląda bardziej jak rosół niż grzybowa jaką znam, więc może taką wersję byłabym w stanie spróbować, bo rosół uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzyby mają specyficzny smak, ale ja je bardzo lubię. A ta zupa nie jest zabielona, jest czysta, klarowna, taki wywar z warzyw i grzybów, ale bardzo smaczna ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam. Poza tym po zrobieniu takiej zupy grzyby wykorzystuje do zrobienia ich w cieście . W ten sposób mam dwa dania.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wim, moja mama tez tak robi, u mnie jednak zniknely w zupie ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...