wtorek, 26 stycznia 2016

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Z przygotowaniem gołąbków nosiłam się już od bardzo dawna, ale ponieważ jest to dość praco- i czasochłonna zabawa, jakoś nigdy nie mogłam się do nich zabrać. Długie zimowe wieczory sprzyjają jednak zabawom w kuchni i tak w końcu powstały pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Farsz przygotowałam na bazie boczku i tłuszczu, który się z niego wytopił, dzięki temu był bardzo aromatyczny. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym, który idealnie się z nimi komponował. Same gołąbki natomiast gotowałam w wolnowarze, bardziej może znanym jako slow cooker. Jeżeli macie ochotę poczytać o tym urządzeniu, przymierzam się do napisania posta o tym specyficznym garnku. 
Po nieco inna wersje gołąbków zajrzyjcie do Malwiny z bloga Filozofia Samku.

gołąbki, gołąbki z kasza gryczana i pieczarkami, jak zrobić gołąbki, gołąbki z wolnowara,

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Sałatka z łososiem i pomelo

Mój mężczyzna pracuje w sklepie i w związku z tym często robi zakupy. Jednak zazwyczaj nie ogranicza się tylko do produktów z listy zakupów, ale dokłada też własnej inwencji i przynosi różne rzeczy, które "wpadną mu w oko" lub na które ma ochotę, a ja później muszę coś z nich przygotować. Tak było i tym razem, gdy w domu pojawiło się pomelo. Jest to owoc cytrusowy podobny do grejpfruta, choć mniej soczysty i nie tak cierpki. Dodam, że jest to gatunek naturalny, a nie hybryda w przeciwieństwie do grejpfruta, który został wyhodowany z połączenia słodkiej pomarańczy i właśnie pomelo. Owoc ten rośnie w południowej i południowo - wschodniej Azji. Pomelo można jeść samo, po obraniu z dużej ilości grubej, mięsistej skórki i błonki, lub może być wykorzystane do przygotowania np. sałatek, w których sprawdza się idealnie. Doskonale łączy się z rybami czy drobiem oraz wyrazistymi sosami. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo smaczną, lekką i aromatyczną sałatkę z łososiem i pomelo na tajską nutę. Przepis na to danie pochodzi z książki "Chinatown Kitchen".


sałatka z pomelo, pomelo co z niego zrobić, sałatka z łososia z pomelo, pomelo jak to się je,

piątek, 22 stycznia 2016

Zapiekanka ziemniaczano - porowa

Wege piątek


Zapiekanka ziemniaczano - porowa to smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, które może stanowić dodatek do mięs, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie jest tego warta. Polecam Wam wypróbować tę zapiekankę, ponieważ  wg mnie połączenie ziemniaków z porami jest idealne, podobnie jak w zupie ziemniaczano - porowej
Jeżeli jesteście ciekawi innych wersji takiej ziemniaczanej zapiekanki to zajrzyjcie do Malwiny lub Emilii po ich propozycje. 

zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka ziemniaczano - porowa, gratin ziemniaczano - porowe,

czwartek, 21 stycznia 2016

Zupa dyniowa w pięciu smakach

Płynne czwartki

Zimą warto sięgnąć po dynię, która idealnie nadaje się do przygotowania wspaniałej, gęstej i aromatycznej zupy. Przeglądając książkę "Smaczne Zupy" natknęłam się na ciekawy przepis na  krem z dyni z dodatkiem chińskiej przyprawy pięć smaków i od razu stwierdziłam, że to musi być fantastyczne połączenie! Koniecznie musiałam ją wypróbować i tak dzielę się dziś z Wami tym wspaniałym przepisem. Zupa okazała się cudowna - słodka, pachnąca orientalnymi przyprawami: cynamonem, goździkami i anyżem, idealna na mroźne, zimowe dni. Gorąco polecam!

zupa dyniowa, zupa z dyni, krem z dyni, krem z dyni w pięciu smakach, zupa dyniowa w pięciu smakach, orientalna zupa z dyni,


wtorek, 12 stycznia 2016

Kurczak Jalfrezi

Mięsny wtorek

Od dość dawna nie przygotowywałam żadnego dania kuchni indyjskiej i muszę przyznać, że bardzo się za tymi smakami stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na kurczaka jalfrezi, ponieważ w domu miałam spory zapas papryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam! 

kurczak jalfrezi, kuchnia indyjska, danie kuchni indyjskiej, kurczak po indyjsku

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Sałatka z łososiem i granatem

Na lekkie rozpoczęcie tygodnia polecam pyszną sałatkę z łososiem i granatem. Po raz pierwszy zobaczyłam przepis na tę sałatkę w nowej serii programu z Nigelą Lawson - Nigella Simple. Przede wszystkim zaintrygował mnie sposób przygotowania łososia - zawsze chciałam, aby moja ryba była bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach, a przygotowanie go tak jak Nigella to własnie gwarantuje. Ryba jest delikatna i wilgotna. Jakiś czas po obejrzeniu programu trafiłam na książkę z przepisami z tej serii - od razu postanowiłam ją kupić i zacząć wypróbowywać nowe propozycje tej ikony brytyjskiej sceny kulinarnej. Jeżeli chcielibyście przeczytać coś więcej o tej książce, to koniecznie dajcie znać! 
Nie byłabym jednak sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała tego przepisu;) W oryginale autorka poleca dodać awokado, ja jednak, aby ożywić kolorystycznie ten talerz, dodałam pięknych, soczystych i trzaskających pestek granatu ;) 
Sałatka z łososiem na chrupiącej sałacie z dodatkiem kwaskowego sosu balsamicznego i słodkimi pestkami granatów to ostatnio moje ulubione połączenie ;) 
Polecam wszystkim, szczególnie tym dbającym o linie - sałatka jest lekka i pożywna, a do tego niesamowicie smaczna. 


Sałatka z łososiem i granatem, salatka z lososia, salatka z lososia wg Nigelli, salatka z lososiem przepis,

środa, 6 stycznia 2016

Jedzonko do pracy #48

Witajcie w nowym roku! 
Po świątecznej przerwie pora wrócić do normalnego trybu życia, do pracy i szkoły, a po świątecznym obżarstwie warto zmienić nieco dietę, wybierać lżejsze i łatwostrawne potrawy. Mam nadzieję, że moje pomysły będą Was inspirować, a mnie zmotywują do regularnego przygotowywania takich posiłków! Zapraszam na pierwszy w tym roku zestaw jedzonka do pracy ;) 

Śnidanie: Sałatka krabowa (wersja light - jogurt zamiast majonezu) i dodatki, szybka, jajko na twardo, pomidor, rzodkiewka.
Lunch: Wieprzowina w imbirze z ryżem. 

Przepis na wieprzowinę w imbirze - Schab (2 plastry) pokroić w cienkie paski i przesmażyć, zdjąć z patelni. Na patelni przesmażyć imbir (2cm) starty na tarce, czosnek (1-2 ząbki) wyciśnięty przez praskę, wlać sos sojowy (tak aby pokrył dno patelni), mirin (1 łyżka), miód (1 łyżka), wymieszać, zagotować, dodać mięso, dokładnie wymieszać, aby pokryło się sosem. Gotowe!


jedzonko do pracy, lunchbox, bento,

Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...