niedziela, 24 kwietnia 2016

Bułeczki z pieczarkami

Ten tydzień minął pod znakiem pieczarki, a to wszystko dzięki akcji kulinarnej "Pieczarkowy Tydzień" zorganizowanej przez Mopsika. W ciągu tych kilku dni udało mi się przygotować pięć pieczarkowych przepisów oraz dzisiejsze bułeczki z pieczarkami


Bułeczki z pieczarkami

sobota, 23 kwietnia 2016

Curry z pieczarek i zielonego groszku

Głównym składnikiem moich dań w tym tygodniu są pieczarki. Dziś postanowiłam przyrządzić je na sposób indyjski i przygotowałam curry z pieczarek i zielonego groszku. Grzybki w aromatycznym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam! 

Curry z pieczarek i zielonego groszku

piątek, 22 kwietnia 2016

Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem

Dziś postanowiłam przedstawić sałatkę, czy raczej pastę do kanapek, którą "wyniosłam" z domu. Moja mama przygotowywała ją na święta i inne uroczystości. Dobrze to pamiętam, ponieważ  często biegałam po okolicznych warzywniakach w poszukiwaniu pieczarek i cienkiego szczypiorku. Oto przepis na banalnie prostą, szybką, smaczną i efektowną pastę pieczarkową ze szczypiorkiem. Gorąco ją Wam polecam, ponieważ idealnie komponuje się z wszelkimi wędlinami i z pewnością zasmakuje każdemu na imprezie ;)

Przepis na pastę pieczarkową ze szczypiorkiem przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z  EmiliąMirabelką, Mopsikiem i Malwiną dla uczczenia przypadającego dziś Dnia Pieczarki. 


Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem

czwartek, 21 kwietnia 2016

Pieczarki faszerowane mięsem krabowym

Pieczarkowy tydzień trwa w związku z czym przygotowałam kolejne grzybowe danie. Dziś postanowiłam nafaszerować pieczarki, ponieważ dawno takich nie jadłam. Nie chciałam jednak, aby było to coś oklepanego i banalnego, dlatego też zdecydowałam się przygotować pieczarki faszerowane mięsem krabowym. Połączenie mięsa skorupiaka, ze słonym bekonem, odrobiną chilli, podane w delikatnej pieczarce okazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam! Jeżeli lubicie faszerowane pieczarki i niekonwencjonalne smaki to polecam Wam również pieczarki faszerowane płatkami owsianymi


pieczarki faszerowane miesem krabowy, pieczarki faszerowane krabem, pieczarki faszerowane,

wtorek, 19 kwietnia 2016

Risotto z pieczarkami

Kolejny dzień pieczarkowego tygodnia postanowiłam uczcić przygotowując risotto z pieczarkami. Bardzo dawno nie jadłam risotto, a muszę przyznać, że stęskniłam się za takim aksamitnym ryżem z dodatkiem delikatnych grzybów - to coś na prawdę wspaniałego! Mam nadzieję, że i Wam taka wersja tego tradycyjnego włoskiego dania zasmakuje. Historię oraz szczegółowy opis przygotowania prawdziwego risotto dokładnie przedstawiłam przy okazji przepisu na risotto z suszonymi grzybami. Serdecznie Was do niego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie.

risotto z pieczarkami, risotto pieczarkowe,

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami


Na rozpoczęcie kulinarnej akcji Mopsika - Pieczarkowy Tydzień postanowiłam przygotować coś, co pewnie każdy z Was zna z dzieciństwa z budki z hamburgerami, ale niekoniecznie każdy robił to danie samodzielnie. Przedstawiam bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na tradycyjne zapiekanki z pieczarkami

tradycyjna zapiekanka z pieczarkami, zapiekanka z pieczarkami, zapiekanka,

niedziela, 17 kwietnia 2016

Tarta czekoladowa

Słodka Niedziela


Dzisiejszym wyzwaniem w ramach naszego wspólnego gotowania było przygotowania ciasta czekoladowego. Jak już wielokrotnie pisałam - cukiernictwo nie jest moją mocną stroną i zawsze przygotowanie czegoś słodkiego jest dla mnie dużym wyzwaniem. Co więcej nie jestem wielką miłośniczką słodyczy i gdybym miała do wyboru ciasto lub schabowego z pewnością wybrałabym schabowego;) Trzeba być jednak elastycznym i próbować różnych smaków, a takie wyzwanie w kuchni to po prostu nauka nowych umiejętności. Przepis na tę tartę czekoladową wypatrzyłam w książce z deserami (tak, tak mam też taką książkę), wyglądała bardzo apetycznie i obiecująco w związku z czym postanowiłam spróbowałam ją odtworzyć. Tarta okazała się bardzo aromatyczna, intensywna i baaaardzo mocno czekoladowa. Z pewnością nie jest to dietetyczny deser, ale czasami można przecież pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa ;) Polecam! 

Koniecznie  zajrzyjcie do pozostałych dziewczyn: Malwiny, Justinki, Chantel, Mirabelki, Sianko, Gin i Emilii, które przygotowały cudowne czekoladowe desery (z pewnością o wiele lepsze niż mój;))

tarta czekoladowa, ciasto czekoladowe, tarta z czekoladą, jak zrobić tartę czekoladową,

sobota, 16 kwietnia 2016

Frittata ze szparagami

Sobotnie Śniadanie


Włoski omlet - frittata to fantastyczne danie śniadaniowe - łatwe i szybkie w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi jajka. Dodatkową zaletą  frittaty jest możliwość przygotowania jej z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, -ja dziś przygotowałam frittatę ze szparagami, ale możecie do niej dodać pieczarki, pomidorki koktajlowe, zioła, wędzonego łososia, czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam!

frittata ze szparagami, śniadanie, pomysł na śniadanie, co zrobić ze szparagów, pomysł na szparagi, pomysł na śniadanie ze szparagami, jak zrobić frittatę,

czwartek, 14 kwietnia 2016

Zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry

Płynne czwartki


Od dawna chodziła za mną jakaś dobra, wyrazista zupa, przeglądając książkę Kate McMillan "Smaczne Zupy" trafiłam na interesujący przepis i od razu wiedziałam, że to będzie pyszna zupa. Postanowiłam go wypróbować i nie pomyliłam się - rewelacyjna, słodko-kwaskowa, w zależności od tego jakich jabłek użyjecie, a jednocześnie nieco ostra i aromatyczna dzięki przyprawie curry. Połączenie tych składników jest fantastyczne i jestem pewna, że zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry przypadnie Wam do gustu ;) 


zupa porowo-jabłkowa z curry, zupa porowa z selerem naciowym i curry,

środa, 13 kwietnia 2016

Rendang z wołowiny

Od dość dawna na blogu nie było przepisu na curry w związku z czym postanowiłam to nadrobić i dziś zapraszam na pyszne indonezyjskie curry z wołowiny - rendang. Obecnie serwuje się to danie w wielu krajach Azji południowo - wschodniej, swoje początki miało w Zachodniej Sumatrze, gdzie przygotowywano je na ważne uroczystości. Sekretem tego dania jest jego powolne gotowanie w aromatycznej mieszance przypraw, dzięki czemu mięso nabiera miękkości i przechodzi intensywnymi smakami. Najpierw mięso obsmaża się w paście ze zmiksowanych szalotek, czosnku, imbiru i papryczek chilli, a następnie dusi w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, limonki i innych przypraw. Przygotowanie dania jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy jest rewelacyjny - powstaje bardzo aromatyczne, intensywne i danie o złożonym smaku. Polecam wszystkim fanom kuchni azjatyckiej i dan typu curry.
Przepis na wołowinę randang zaczerpnęłam ze strony RasaMalaysia.
Zajrzyjcie też koniecznie do Mirabelki i Malwiny, aby zobaczyć ich wersje tego curry. 


rendang, rendang z wołowiny, kuchnia indonezyjska, curry indonezyjskie,

wtorek, 12 kwietnia 2016

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym

Mięsny wtorek

Dziś postanowiłam zaproponować Wam regionalne danie kuchni łódzkiej. Kuchnia ta jest dość specyficzna i niezbyt wyrafinowana. Łódź była bowiem biednym miastem robotniczym, składającym się głównie z ludności napływowej z obszarów wiejskich. To sprawiło, że jadło się tu prosto i tanio, wykorzystując najbardziej podstawowe składniki. Wśród łódzkich potraw jest jednak kilka "perełek", które smakują wspaniale nawet osobom z wysublimowanym podniebieniem.
Mimo, że w Edynburgu istnieje wiele polskich sklepów, a podstawowe polskie produkty dostępne są we wszystkich marketach, to często brakuje mi pewnych swojskich produktów, których z niewiadomych przyczyn nie można tutaj dostać. Jednym z takich produktów są podroby drobiowe (bo baranie można kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym. Jak widzicie ta łódzka potrawa miała u mnie dość skomplikowaną historię - polskie danie, ugotowane na brytyjskiej ziemi, z mięsa kupionego u arabskiego rzeźnika ;) Czasami trzeba się sporo nakombinować, aby powstało smaczne, swojskie danie.
Żołądki to z pewnością danie dla koneserów (ja je jednak bardzo lubię) i być może nie każdemu przypadnie do gustu, jestem jednak pewna, że pokochają je wielbiciele podrobów. Połączenie delikatnych żołądków z ostrym chrzanem jest kompozycją idealną i gorąco je wszystkim polecam! 
Przepis na to danie pochodzi z książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" A. Wojciechowskiej. 

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym, kuchnia łódzka, kuchnia regionalna,

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Sałatka z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami

Kasza jaglana - bardzo popularna i modna w ostatnim czasie, ale chyba tylko w Polsce, tu na Wyspach nie ma jej w sklepach, można ją kupić tylko w polskich sklepach lub w dziale z polskimi produktami. To chyba najlepiej świadczy o tym, że kasza jaglana to wybitnie polskie szaleństwo;) Kasza jaglana jest ponoć niesamowicie zdrowa i dobra na wszystko i można z niej przygotować niemal każde danie (na słono i na słodko, a także koktajle (!)). Przez długi czas jej nie próbowałam, miałam do niej dystans, a wręcz niechęć. Ostatnio jednak dziewczyny zaproponowały przygotowanie sałatki z kaszy jaglanej i postanowiłam ją wreszcie kupić, wypróbować i przekonać się jaka faktycznie jest.
Okazało się, że w smaku jest raczej neutralna, i moim zdaniem bardzo podobna do kuskusu. Ponieważ kasza jest delikatna postanowiłam dodać do niej wyraziste i mocne dodatki, aby sałatka nabrała konkretnego smaku. Dlatego też przygotowałam sałatkę z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami, ciecierzycą i kaparami, bardzo mi smakowała i nawet K. zjadł chętnie i nie kręcił nosem;) Sałatki z kaszy jaglanej z pewnością będę powtarzać w rożnych wariacjach, gdyż sądzę, że będą one świetnie nadawać się do zabrania w pudełku do pracy;) 
Zajrzyjcie do Malwiny, Zuzi i Chantel zobaczyć jakie wariacje na temat sałatki z kaszą jaglaną one przygotowały ;) 


Kasza jaglana, sałatka z kaszy jaglanej, sałatka z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...