czwartek, 30 czerwca 2016

Kefta Mkaouara


czyli marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym z jajkami.
Dziś jest ostatni dzień trwającego przez cały czerwiec Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanego przez Malwine z bloga Filozofia Smaku. Z tej okazji wspólnie z Anią postanowiłyśmy przygotować tradycyjne marokańską keftę - aromatyczne klopsiki w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem jajek to fantastyczne połączenie, które mam nadzieje również Wam przypadnie do gustu;) 

marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym z jajkiem

środa, 29 czerwca 2016

Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca

To już przedostatni dzień Festiwalu Kuchni Arabskiej w związku z czym postanowiłam przygotować proste, ale bardzo smaczne i sycące danie z kurczaka z ryżem z dodatkiem ciecierzycy i orzechów nerkowca. Jest to danie resztkowe, można do niego wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia czy mięso rosołowe (wtedy należny bardziej doprawić ryz z dodatkami podczas smażenia). Potrawa jest prosta, smaczna i aromatyczna i bardzo sycąca. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie ;) 


Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca

wtorek, 28 czerwca 2016

Wątróbka na sposób libański z sumakiem

Mięsny wtorek

Wątróbka to dość specyficzny rodzaj mięsa i nie każdy ją lubi, a szkoda, bo jest smaczna, zdrowa, tania i szybka w przygotowaniu. Ja nigdy nie miałam z nią problemow - jadłam ją jako dziecko i nie kręciłam nosem, lubię ją teraz. Od czasu do czasu przygotowuje ją mój tata z cebulką lub z jabłkami i jest bardzo smaczna. Dziś postanowiłam sięgnąć ponownie do kuchni arabskiej i przygotować wątróbkę na sposób libański - na kwaśno z dodatkiem sumaku, soku z granatów i cytryną. Tak przygotowana wątróbka jest bardzo smaczna i ma ciekawy, kwaskowy posmak, który bardzo dobrze do niej pasuje. Polecam, szczególnie na przełamanie niechęci do tego mięsa. 


sposób na wątróbkę, pomysł na wątróbkę, jak przygotować wątróbkę, wątróbka po arabsku,

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Tradycyjny hummmus


Bardzo lubię hummus i swego czasu często go kupowałam i jadłam jako przekąskę ze szkockimi ciasteczkami owsianymi. Było tak do czasu, gdy zorientowałam się jak banalnie prosty jest w przygotowaniu hummus. Jedynym niezbędny składnikiem, dodatkiem do tej pasty z ciecierzycy jest tahina, czyli pasta sezamowa. Można ją kupić, ale równie dobrze można ją przygotować samodzielnie. Przepis na tradycyjny hummus miałam dodać już dawno temu, ale jakoś zwyczajnie się nie składało, zazwyczaj znikał zanim zdążyłam mu zrobić zdjęcie ;). W końcu jednak, korzystając z Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowiłam się zmobilizować, przygotować hummus, zrobić mu zdjęcie i podać na niego przepis. Dziś przedstawiam Wam wersję tradycyjną - podstawową, ale z pewnością pojawią się jeszcze inne odmiany hummusu z różnymi dodatkami. 
Hummus to świetna przekąska lub przystawka, idealnie nadaje się do jedzenia ze świeżymi warzywami lub chrupiącym pieczywem typu grissini. Równie dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa z grila np. z koftą wołową.


hummus, tradycyjny hummus, arabski hummus, kuchnia arabska,

niedziela, 26 czerwca 2016

Jajecznica z ziemniakami

Jajecznica z ziemniakami?! Tak! Mnie początkowo takie połączenie również wydawało się dziwne, jednak postanowiłam je wypróbować i … takie śniadanie okazało się bardzo smaczne i sycące. Gorąco polecam spróbować takiej jajecznicy - z pewnością Wam zasmakuje! Pomysł na takie śniadanie dodaję do wciąż jeszcze trwającego Festiwalu Kuchni Arabskiej.
Przepis na taką jajecznicę znalazłam w książce "Olives, Lemons and Za'atar". 

Jajecznica z ziemniakami

czwartek, 16 czerwca 2016

Zupa marchewkowa z selerem naciowym

Płynne czwartki


Kuchnia libańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, dlatego też dziś postanowiłam przygotować libańską zupę marchewkową z selerem naciowym. Połączenie marchewki z selerem naciowym okazało się rewelacyjne, a zupa niezwykle smaczna. Potrawa ta jest także niezwykle prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet największy kulinarny laik;) Polecam! 

zupa marchewkowa z selerem naciowym, libańska zupa marchewkowa, kuchnia libańska,

środa, 15 czerwca 2016

Potrawka z ciecierzycy

Nadal pozostajemy w klimatach arabskich. Dziś chciałabym zaproponować potrawkę z ciecierzycy. Ciecierzyca stanowi bardzo ważny element tej kuchni i można spotkać ją w bardzo wielu potrawach. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, w związku z czym idealnie nadaje się ono na późny obiad robiony w pośpiechu.  

kuchnia arabska, kuchnia turecka, dania z ciecierzycy, potrawy z ciecierzycy, potrawka z ciecierzycy,

wtorek, 14 czerwca 2016

Kofta wołowa

Mięsny wtorek


W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej dziś wraz z Emilią, Malwiną i Zuzią postanowiłyśmy, w ramach wspólnego gotowania, przygotować kofty. Już kiedyś robiłam kofty jagnięce z miętą, ale ponieważ K. nie przepada za tym rodzajem mięsa, tym razem postanowiłam zrobić nieco pikantne kofty z mięsa wołowego. Tego rodzaju danie idealnie nadaje się do przygotowania na grillu. Do kofty można podać sos czosnkowy, tzatziki i/lub hummus. 


mięso mielone, kebab, kuchnia arabska, kofta, kefta, kafta,

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Syryjska sałatka ziemniaczana

Po dłuższej przerwie zapraszam Was na nowy wpis. W tym miesiącu trwa arabska akcja kulinarna prowadzona tradycyjnie przez Malwinę z bloga Filozofia Smaku. Jak już wielokrotnie wspominałam, bardzo lubię kuchnię z tej części świata i na blogu możecie znaleźć wiele przepisów kuchni arabskiej. Dziś przygotowałam rewelacyjną syryjską sałatkę ziemniaczaną z miętą i czosnkiem, która idealnie nadaje się do jedzenia solo, ale także fantastycznie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, dzięki czemu  możecie serwować ją do dań z grilla! Zaserwowałam ostatnio tę sałatkę moim znajomym i byli nią zachwyceni, dlatego mam nadzieję, że zasmakuje i Wam! :) 


sałatka ziemniaczana, sałatka ziemniaczana z miętą, sałatka ziemniaczana z czosnkiem, kuchnia arabska, kuchnia syryjska,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...