piątek, 29 lipca 2016

Sałatka ziemniaczana

Wege piątek



Skandynawska akcja kulinarna powoli zbliża się do końca, jednak jeszcze dziś postanowiłam przygotować sałatkę ziemniaczaną, które są bardzo popularne w krajach skandynawskich. Ja również zasmakowałam w sałatkach z ziemniaków, choć muszę przyznać, że są one nieco ciężkie i tuczące, ale taka jest specyfika tej kuchni. 
Jak dotąd na blogu pojawiła się sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i szwedzka sałatka ziemniaczana do których wypróbowania serdecznie Was zapraszam. 


Sałatka ziemniaczana

czwartek, 28 lipca 2016

Zupa wiśniowa

Płynne Czwartki



Zupy owocowe są na tyle specyficzne, że albo się je uwielbia, albo nienawidzi. U mnie w domu chyba nikt za nimi nie przepadał, bo z dzieciństwa jakoś słabo je pamiętam (w przeciwieństwie do innych potraw). Kojarzę, ze jadłam kiedyś zupę owocowa (wiśniową?) z makaronem i chyba ja nawet zjadłam, ale nie była jakaś rewelacyjna. Dziś postanowiłam nieco odświeżyć sobie smak zupy owocowej i przygotować szwedzką zupę wiśniową. Taka schłodzona zupa owocowa idealnie nadaje się do jedzenia w upalny dzień.

Zupa wiśniowa

środa, 27 lipca 2016

Jedzonko do pracy #50

Od bardzo dawna na blogu nie pojawiał się wpis z zestawem jedzonka do pracy.  Choć jest lato, to przecież nadal są osoby, które chodzą do pracy, a tam trzeba coś jeść. Tym razem do pracy postanowiłam zabrać kilka rzeczy, które ostatnio pojawiły się na blogu, a ponieważ trwa festiwal kuchnia skandynawskiej, to i w moim zestawie znalazły się potrawy z tej części świata. 

Śniadanie: Mus ze szparagów z krewetkami

Lunch: Ryż ze słodko - kwaśnym sosem koperkowym 

Przekąska: Szparagi, krewetki


jedzonko do pracy, lunchbox, bento,

Smacznego!

wtorek, 26 lipca 2016

Kurczak w sosie koperkowym

Mięsny wtorek 



Dziś zapraszam na pysznego kurczaka w sosie koperkowym po szwedzku. W oryginalnym przepisie była to potrawka z jagnięciny z sosem koperkowym, ale ponieważ K. nie przepada za owieczką, a miał to być obiad dla nas obojga dlatego też zdecydowałam się na wersję z kurczakiem. Jednak jestem pewna, że jeszcze kiedyś  wypróbuję przepisu z baraniną. Koperek zwany jest bazylią północy i bardzo często wykorzystywany jest w kuchni skandynawskiej. Innym charakterystycznym smakiem tamtejszej kuchni jest łączenie smaków słodkich i kwaśnych, co idealnie oddaje sos, który dziś przygotowałam.  Słodko - kwaśny sos koperkowy okazał się fantastyczny i później wyjadałam go tylko z ryżem i muszę przyznać, że smakował wyśmienicie! Polecam!


Kurczak w sosie koperkowym


poniedziałek, 25 lipca 2016

Mus szparagowy z krewetkami

Lekki poniedziałek



Gdy tylko zobaczyłam przepis na mus szparagowy z krewetkami na stronie SwedishFood od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Przygotowałam go do akcji kulinarnej Skandynawskie Lato 2016. Mus szparagowy z koperkiem i krewetkami okazał się przepyszny, bardzo ładnie się prezentuje i myślę, że może stanowić wspaniałą przystawkę na wytworne przyjęcie. Mus ze szparagów jest nieco czasochłonny w przygotowaniu ze względu na konieczność schłodzenia, jednocześnie jednak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Bardzo go polecam, idealnie sprawdzi się jako zimna przekąska na letnie party, a goście będą nim zachwyceni!


sobota, 16 lipca 2016

Frittata z bobem i pomidorkami

Sobotnie Śniadanie


Weekend to mój ulubiony czas, kiedy mogę spokojnie i bez pośpiechu poszwendać się po kuchni i przygotować fajne śniadanko. Zazwyczaj jest to jakaś potrawa z jajek - jajecznica lub właśnie frittata.  W związku z tym, że jest lato i sezon na warzywa w pełni postanowiłam z tego skorzystać i zrobiłam frittatę z bobem i pomidorkami. Taki włoski omlet jest bardzo smaczny i jak widzicie piękny i kolorowy. Polecam to danie na sobotnie lub niedzielne leniwe śniadanie. Frittatę można przygotować tak na prawdę z dowolnymi dodatkami i jeżeli uda się Wam kupić jeszcze gdzieś szparagi to polecam również frittatę ze szparagami.


Frittata z bobem i pomidorkami

wtorek, 12 lipca 2016

Szwedzka kanapka z krewetkami

Dzis wracam do klimatów skandynawskich - Skandynawskie Lato i zapraszam na fantastyczną, szwedzką kanapkę z krewetkami. Jest to sztandarowe danie tego kraju i koniecznie polecam je wypróbować, bo jest bardzo proste w przygotowaniu, a niezwykle smaczne i sycące.
Przygotowałam te kanapki w dwóch wersjach, na jednej położyłam krewetki na sosie koperkowym, a na drugiej najpierw dodałam krewetki do sosu, wymieszałam je z nim i dopiero położyłam na kanapce i muszę przyznać, że ta wersja bardziej mi smakowała ;)


kanapka z krewetkami

poniedziałek, 11 lipca 2016

Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą 

W związku z trwającym sezonem na bób postanowiłyśmy wraz z Malwiną i Mirabeką przygotować sałatkę z tym właśnie warzywem. Zdecydowałam się na zrobienie sałatki z bobu z buraczkiem i fetą, z  dodatkiem sezonowej zieleniny i kwaskowego dressingu. Stanowi ona idealny dodatek do mięs czy ryb, ale także wspaniale sprawdzi się w roli samodzielnego dania np. jako lunch do pracy/szkoły. Polecam!


Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą 

niedziela, 10 lipca 2016

Skandynawska letnia zupa warzywna

Skandynawia może nie kojarzy się warzywami, jednak wbrew pozorom w tamtejszej kuchni używa się ich całkiem sporo. Najlepszym na to przykładem jest ta oto letnia zupa warzywna. Bardzo prosta w przygotowaniu i jak to z zupami bywa można do niej wrzucić dowolne, ulubione dodatki. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją o tradycyjne warzywa, które zazwyczaj dodaję do rosołu (cebulę, seler, por), dzięki czemu zupa stała się bardziej aromatyczna i pełna smaku. Polecam! Tę letnią skandynawska zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania wraz z Anią i Gin.

letnia zupa warzywna

środa, 6 lipca 2016

Łosoś w buraczkach



Dawno nie było u mnie ryby, a te przecież powinno jeść się dość często. Zainspirowałam się kuchnią skandynawską, gdzie je się chyba więcej ryb niż mięsa i przygotowałam dziś ciekawe danie - łososia w buraczkach z dodatkiem koperku. Buraczek nadaje rybie fajnego koloru i ciekawego lekko słodkiego smaku. Polecam to danie na szybki, a smaczny i zdrowy obiad.


skandynawski łosoś w buraczkach

wtorek, 5 lipca 2016

Sałatka z kurczakiem i truskawkami

Dziś chciałabym zaproponować pyszną sałatkę z kurczakiem i truskawkami rodem ze Szwecji. Jest to bardzo prosta i smaczna, a  co najważniejsze sezonowa sałatka, która idealnie będzie smakowała w letni wieczór. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie. Polecam!
Przepis na tę sałatkę pochodzi ze strony Swedish Food nieco ją jednak zmodyfikowałam.


szwedzka sałatka z kurczakiem i truskawkami

niedziela, 3 lipca 2016

Carpaccio truskawkowe

Wiem, że truskawki najlepiej smakują same, bez żadnych dodatków, jednak mogę Was zapewnić, że to carpaccio truskawkowe jest fantastyczne i niezwykle smaczne. Gorąco polecam je wypróbować i jetem pewna, że zakochacie się w nim podobnie jak ja. Może wydawać się to dziwne, ale przepis na to danie znalazłam w książce ze szwedzkimi przepisami, ale jak się okazuje na południu Skandynawii uprawia się duże ilości truskawek, którymi miejscowi się zajadają pod różnymi postaciami. 


Carpaccio truskawkowe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...