czwartek, 29 grudnia 2016

"Lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym



Przepis na "lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym podpatrzyłam u K. Okrasy i robiłam je już kilkakrotnie. Szczególnie dużą popularnością cieszyły się podczas letniego grillowania. Delikatne i soczyste mięso z kurczaka, podane na patyczkach w postaci "lizaków" to świetny pomysł nie tylko na zabawę w plenerze, ale także na każda imprezę w tym oczywiście sylwestrową. Soczyste mięso w orzechowo - kwaskowej marynacie jest po prostu fantastyczne i jestem przekonana, że zrobi furorę wśród Waszych gości. Polecam!

Zajrzyjcie także do ChantellEmi i Malwiny po więcej sylwestrowych przekąsek.

kurczak w maśle rzechowym

wtorek, 27 grudnia 2016

Potrawy na Sylwestra 2016

W ubiegłym roku przygotowałam post z moimi propozycjami potraw na Sylwestra. Wpis cieszył się sporą popularnością, dlatego też w tym roku postanowiłam przygotować kolejne zestawienie  przepisów, które możecie wykorzystać przygotowując sylwestrową imprezę, lub zabrać ze sobą na zabawę "koszyczkową" (składkową). Mam nadzieję, że moje propozycje potraw i przekąsek na Sylwestra będą dla Was pomocne i inspirujące i że każdy znajdzie tu coś dla siebie :) Zapraszam i życzę udanej zabawy sylwestrowej! :) 


przekąski na Sylwestra, przekąski na imprezę

środa, 21 grudnia 2016

Sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami

Por podobnie jak brukselka to warzywo późnojesienne, zimowe, dlatego właśnie o tej porze roku często po nie sięgam. Natomiast sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami, którą dziś chce Wam przedstawić często pojawiała się u mnie w domu na różnego rodzaju okazje, nie mogło obyć się bez niej również w święta. Przepis na nią przyniosła kiedyś, skądś moja mama, a ponieważ bardzo nam zasmakowała gości na naszych stołach przy większych okazjach. Sałatka porowa nie jest niestety zbyt dietetyczna ze względu na sporą ilość majonezu, która jest tutaj konieczna, ale  dzięki temu jest ona smaczna i świetnie pasuje do różnych wędlin i mięs na zimno. Sałatka porowa z dodatkiem jajka i rodzynek tworzy bardzo ciekawe połączenie i mam nadzieję, że również Wam zasmakuje. Polecam! 


sałatka porowa, sałatka świąteczna,

niedziela, 18 grudnia 2016

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa gości na moim wigilijnym stole odkąd pamiętam, czerwony barszczyk jadamy na Sylwestra. Zupa grzybowa zrobiona jest na wywarze warzywnym z suszonymi, leśnymi grzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam!


wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pieczona brukselka z boczkiem i kasztanami

Późna jesień i zima to sezon na brukselkę. Na brytyjskich stołach jest ona częstym gościem, szczególnie w okresie świątecznym. Czasami mam wrażenie, że tutaj jest ona bardziej niż w Polsce i nie jako element zupy warzywnej, ale jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych. Dlatego właśnie warto poznawać inne kuchnie, ponieważ każda z nich kryje ciekawe pomysły, na zdawałoby się nudne i niezbyt atrakcyjne produkty.
Brukselka lubi być przygotowana w towarzystwie masła lub tłustego boczku, dlatego dziś postanowiłam podsunąć Wam przepis na brukselkę w nieco innej odsłonie - pieczoną brukselkę z boczkiem i kasztanami. Danie okazało się przepyszne i gorąco polecam wypróbować brukselkę podana w ten sposób. 

brukselka pieczona

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Ryba po grecku

W tym roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań - rybę po grecku. Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam. Ryba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też można przygotować ją wcześniej i dzięki temu mieć mniej do zrobienia w samą Wigilię. 
Rybę po grecku, podobnie jak karpia, jada się właściwie raz w roku właśnie w Święta Bożego Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu. 

Ryba po grecku


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...